Επιστήμονες εξηγούν το φαινόμενο του «λευκού αφρού» που γέμισε τις παραλίες της Σητείας
Ένα σπάνιο θέαμα στις ακτές αντίκρυσαν οι κάτοικοι της Σητείας μετά την έντονη βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών.
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Εικόνες με τη θάλασσα να αφρίζει, θυμίζοντας τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν πέρυσι στη θάλασσα του Μαρμαρά, καταγράφονται στην Κρήτη, μετά τη φονική κακοκαιρία που άφησε πίσω της δύο νεκρούς.
Εκτεταμένοι λευκοί αφροί έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ακτές της Κρήτης, με τους πολίτες να είναι ανήσυχοι.
Οι επιστήμονες ωστόσο δεν ανησυχούν και υπογραμμίζουν ότι είναι ένα φαινόμενο που προκλήθηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές.
Δείτε το βίντεο:
Η διευθύντρια ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, δρ. Στέλλα Ψαρρά μιλώντας στο cretalive.gr εξήγησε πως αυτό που αντικρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής στις ακτές είναι το αποτέλεσμα του τεράστιου όγκου βροχής που έπεσε τις προηγούμενες μέρες στην Κρήτη, δημιουργώντας τόνους λάσπης που κατέληξαν στη θάλασσα, μεταφέροντας εκεί φερτά υλικά μεταξύ των οποίων και μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών.
Όπως σημείωσε η κυρία Ψαρρά, το πιθανότερο είναι πως τα θρεπτικά συστατικά προκάλεσαν κάποια έντονη ανάπτυξη πλαγκτονικών μικροοργανισμών, οι οποίοι σαν προϊόντα του μεταβολισμού τους απελευθερώνουν στο θαλάσσιο περιβάλλον πολυσακχαρίτες, πρωτεΐνες και άλλα οργανικά συστατικά.
Αυτά, με τη σειρά τους, με την ανάδευση και τον κυματισμό προκαλούν το φαινόμενο του αφρισμού.
«Δεν είναι επικίνδυνο»
Η δρ. Ψαρρά υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο ή τοξικό, ωστόσο σημείωσε ότι για να ειπωθεί κάτι με ασφάλεια θα πρέπει να γίνει δειγματοληψία και ανάλυση.
«Δεν το έχω δει ποτέ στην Κρήτη, θυμίζει εικόνες από πολύ πιο «πλούσιες» θάλασσες στη Β. Ευρώπη ή και το φαινόμενο που παρατηρήθηκε πέρσι στις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά που έφτασε με τα ρεύματα και στο βορειοανατολικό Αιγαίο, μου κάνει τρομερή εντύπωση και είναι ενδιαφέρον να έχουμε κάποιο δείγμα», πρόσθεσε η επιστήμονας του ΕΛΚΕΘΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις