Λουί Παστέρ: Επετειακές διαλέξεις στο Γαλλικό Ινστιτούτο για τον πατέρα της μικροβιολογίας
Δύο αιώνες συμπληρώνται φέτος από τη γέννηση του σπουδαίου χημικού και βιολόγου.
Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του Λουί Παστέρ, του γάλλου πατέρα της μικροβιολογίας, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο για τη λύσσα.
Με την ευκαιρία αυτή, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, διοργανώνει δύο διαλέξεις για το ευρύ κοινό με θέμα «Ο Λουί Παστέρ σήμερα», καθώς και έκθεση με τίτλο «1822-1895 : Από τον Λουί στον Παστέρ»
Ο χημικός και βιολόγος Λουί Παστέρ (27 Δεκεμβρίου 1822 – 28 Σεπτεμβρίου 1895) ανακάλυψε τις αρχές του εμβολιασμού, της μικροβιακής ζύμωσης και της παστερίωσης, διαδικασίας που πήρε το όνομά του.
Ο Παστέρ προώθησε τη θεωρία ότι πολλές ασθένειες οφείλονται σε μικροοργανισμούς και διέψευσε την υπόθεση της αυτόματης γένεσης, σύμφωνα με την οποία ζωντανοί οργανισμοί προκύπτουν αυθόρμητα από την αβιοτική ύλη, δείχνοντας ότι σε αποστειρωμένες και σφραγισμένες φιάλες δεν αναπτύσσονται μικροοργανισμοί,
Η μεγαλύτερη συμβολή του ήταν η ανάπτυξη εμβολίων για τη λύσσα και τον άνθρακα, εμβόλια που εκτιμάται ότι έσωσαν εκατομμύρια ζωές.
Στη σημερινή εποχή, σημαδεμένη από την πανδημία Covid19, το επιστημονικό του έργο παραμένει ζωντανό.α
Διαλέξεις «Ο Λουί Παστέρ σήμερα»
20 Οκτωβρίου 2022, 19:00, Auditorium Théo Angelopoulos
Ταυτόχρονη μετάφραση. Απευθείας μετάδοση της εκδήλωσης μέσω του ifg.gr
Οι δύο σύντομες διαλέξεις των καθηγητών Stewart Cole και Αριστοτέλη Τύμπα θα εστιάσουν στη συμβολή του Παστέρ στις μέρες μας ενώ στο τέλος της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει ξενάγηση στα ελληνικά της έκθεσης «1822-1895: Από τον Λουί στον Παστέρ» που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο – Μουσείο Παστέρ στο Παρίσι για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Λουί Παστέρ και θα φιλοξενείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου 2022.
Πρόγραμμα:
► 19.10: Χαιρετισμός από τον Nicolas Eybalin, Σύμβουλο Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
► 19.10-19.20: Εναρκτήρια ομιλία του Στάθη Γκόνου, Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ
► 19.20-19.40: Διάλεξη του καθηγητή Stewart Cole, Γενικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι
Τίτλος: Το να είσαι σήμερα «Παστεριανός» παντού στον κόσμο
► 19.40-20.00: Διάλεξη του καθηγητή Αριστοτέλη Τύμπα, καθηγητή Ιστορίας της Τεχνολογίας στη νεωτερικότητα, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τίτλος: Το πρωτοπόρο εργαστήριο του Παστέρ, ο καθημερινός δικός μας κόσμος
► 20:00-20:30: Ξενάγηση στην έκθεση «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ», στην ελληνική γλώσσα, από τη Δρ. Σίσσυ Κολυβά, Βιολόγο, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
Βιογραφικά των ομιλητών:
Στάθης Γκόνος: Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του εστιάζουν στα βιοϊατρικά αίτια της γήρανσης, έχουν δημοσιευθεί σε περισσότερες από 150 ερευνητικές εργασίες σε διακεκριμένες διεθνείς επιθεωρήσεις και μονογραφές. Ειδικότερα, έχει αναδείξει καινοτόμους μηχανισμούς αντιγήρανσης, τους οποίους έχει κατοχυρώσει και περαιτέρω αξιοποιήσει με την κυκλοφορία στην παγκόσμια αγορά σειρών φυσικών προϊόντων με βάση ελληνικά φυτά.
Stewart Cole: Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ και καθηγητής Μικροβιακής Παθογένειας. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 350 επιστημονικών δημοσιεύσεων στον τομέα των μολυσματικών ασθενειών, ιδίως της φυματίωσης και της λέπρας, και έχει λάβει πολυάριθμα εθνικά και διεθνή βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και την πολυανθεκτική φυματίωση.
Αριστοτέλης Τύμπας: Καθηγητής στο ΙΦΕ/ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Διευθυντής του International Master’s Programme on Society, Science and Technology (ESST), έχει διατελέσει και Πρόεδρος του Management Committee του « Tensions of Europe: Research Network on History, Technology and Europe ». Η έρευνά του έχει υποστηριχθεί από διεθνείς υποτροφίες και ερευνητικά προγράμματα.
Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ.
Έκθεση «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ»
20 Οκτωβρίου – 19 Νοεμβρίου 2022 – Bistrot Paris-Athènes
Ώρες λειτουργίας : Τρίτη έως Σάββατο από τις 08.00. έως τις 17.00. Κάθε Δευτέρα, προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων
Με αφορμή τη διακοσιοστή επέτειο από τη γέννηση του Λουί Παστέρ, το Institut – Musée Pasteur στο Παρίσι σχεδίασε μια έκθεση για τη ζωή και το έργο του Λουί Παστέρ. Η έκθεση αυτή επιτρέπει στους επισκέπτες να ανακαλύψουν, μέσα από έντεκα πίνακες, τα σημαντικότερα επιστημονικά έργα του, ορισμένες στιγμές της προσωπικής του ζωής, εστιάζοντας στη σημασία της επιστημονικής του κληρονομιάς.
Από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου 2022, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος συμμετέχει στη σημαντική αυτή επέτειο αποτίνοντας φόρο τιμής στον Λουί Παστέρ, σημαντική προσωπικότητα της επιστημονικής προόδου, φιλοξενώντας την έκθεση αυτή στο Bistrot Paris-Athènes , η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό, Τρίτη έως Σάββατο από τις 08.00 έως τις 17.00. Κάθε Δευτέρα, η έκθεση είναι ανοιχτή μόνο για οργανωμένες επισκέψεις σχολείων.
►Η έκθεση είναι στα γαλλικά και ένα έντυπο στα ελληνικά είναι διαθέσιμο στους επισκέπτες.
- Είσοδος ελεύθερη
- Δείτε το φυλλάδιο της έκθεσης στα ελληνικά
- Δείτε το φυλλάδιο της έκθεσης στα γαλλικά
► Η έκθεση «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» θα φιλοξενηθεί επίσης :
- Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, από τις 7 Δεκεμβρίου 2022 έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2023.
- Στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ από τις 5 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου 2023 (https://www.pasteur.gr/. Λεωφ. Βασ. Σοφίας 127, 11521 Αθήνα, Τηλ. +30 2106478800). Για ξεναγήσεις και κράτηση σχολικών εργαστηρίων αποστείλετε μήνυμα στο: kolyva@pasteur.gr )
- Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στη Λάρισα, από τις 10 Μαρτίου 2023
- Αμαλιάδα: Τι λένε οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα εξετάσεων του Παναγιωτάκη
- Αμαλιάδα: Η μητέρα του Παναγιωτάκη απαντά στα όσα είπε η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Aμαλιάδα: «Επειδή ήταν μόνη της με τα παιδιά είναι δολοφόνος;» ρωτά η γιαγιά της Ειρήνης Μουρτζούκου
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Η Αθήνα απαντά με χάρτες
- Ειρήνη Μουρτζούκου: «Eίχα καταθέσει από την πρώτη στιγμή πώς έγιναν τα πράγματα»
- Αμαλιάδα: Πέντε νεκρά παιδιά ζητούν δικαίωση