Τουρκία: Εισέρχεται στον παγκόσμιο χάρτη υψηλής γαστρονομίας Michelin
Η πρώτη καταγραφή της τουρκικής κουζίνας στον γαλλικό οδηγό υψηλής γαστρονομίας Michelin είναι γεγονός.
Μετά την Ελλάδα και η Τουρκία εισέρχεται στον παγκόσμιο χάρτη υψηλής γαστρονομίας Michelin, με πέντε εστιατόρια στην Κωνσταντινούπολη να λαμβάνουν την πολυπόθητη διάκριση.
Η πρώτη καταγραφή
Δύο αστέρια Michelin για το εστιατόριο TÜRK του σεφ Φατίχ Τουτάκ (στη φωτογραφία, επάνω, ενώ δημιουργεί στην κουζίνα), στην Κωνσταντινούπολη, από ένα αστέρι σ’ άλλα τέσσερα εστιατόρια της πόλης και επιπλέον 53 «συστάσεις» για εξαιρετικό φαγητό σε μία καλή σχέση ποιότητας-τιμής.
Δείτε ακόμα – Η καρδιά της γαστρονομίας χτυπά στην Κω με το 4ο «World Food Gift Challenge 2023»
Αυτή είναι η πρώτη καταγραφή της τουρκικής κουζίνας στον γαλλικό οδηγό υψηλής γαστρονομίας Michelin.
Τα καλά νέα ανακοινώθηκαν σε φαντασμαγορική τελετή στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Γκένταλ Πουλενέκ, διευθυντή των διεθνών εκδόσεων της Michelin.
Διακρίσεις Michelin σε μία φαντασμαγορική βραδιά στην Κωνσταντινούπολη
Στα 32 του χρόνια, ο Φατίχ Τουτάκ είναι ο μόνος σεφ σ’ όλη την Τουρκία που μπορεί να υπερηφανεύεται για δύο αστέρια Michelin.
Μόλις οι παρουσιαστές της βραδιάς ανακοίνωσαν τ’ όνομά του, ανέβηκε στη σκηνή χειροκροτούμενος, αγκάλιασε τους συνεργάτες του και δήλωσε:
«Πάντα ονειρευόμουν αυτή τη διάκριση. Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να φτάσουμε εδώ, δουλέψαμε με πάθος. Γιατί πράγματι χρειάζεται πολλή δουλειά για να φτάσει κανείς σ’ αυτό το επίπεδο».
Ποιότητα, ποικιλία, εποχικότητα των υλικών
Το εστιατόριο του Φατίχ Τουτάκ βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Ο ίδιος λέει ότι είναι σημαντικό κίνητρο να εκπροσωπεί την τουρκική κουζίνα σε διεθνές επίπεδο.
Στην Ευρώπη πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, ταυτίζουν την τουρκική κουζίνα με το «ντονέρ κεμπάπ», που θυμίζει τον δικό μας «γύρο». Εύκολο, γρήγορο και απολαυστικό φαγητό, αλλά μέχρι εκεί.
Ο Φατίχ Τουτάκ δηλώνει ότι η τουρκική κουζίνα έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει:
«Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι η τουρκική κουζίνα είναι πολυ-πολιτισμική και δεν περιορίζεται στο ντονέρ κεμπάπ, το κεμπάπ μπορεί να είναι το 5% της κουζίνας μας. Είμαστε μία μεγάλη χώρα, κατά συνέπεια έχουμε πολλές πολιτισμικές επιρροές, από τον Βορά στον Νότο, από τη Δύση στην Ανατολή».
Μία νέα ερμηνεία σε παραδοσιακά πιάτα επιχειρεί ο Φατίχ Τουτάκ
Ποια είναι τα κριτήρια που οδηγούν τις εκδόσεις Michelin να συμπεριλάβουν την Τουρκία στον παγκόσμιο χάρτη της υψηλής γαστρονομίας;
Μάλλον τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για όλες τις άλλες χώρες, με έμφαση στην ποιότητα και στην εποχικότητα των πρώτων υλών, την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, αλλά και τον πειραματισμό σε νέες τεχνικές, που συχνά οδηγούν σε μία διαφορετική «ερμηνεία» παραδοσιακών συνταγών.
Oπως επισημαίνει ο διευθυντής των διεθνών εκδόσεων της Michelin, «η τουρκική γαστρονομία είναι ήδη γνωστή για την εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.
Αυτό που ξεχωρίζει είναι η τεράστια ποικιλία. Η τουρκική κουζίνα εστιάζει στην αυθεντικότητα των υλικών, στα τοπικά προϊόντα που καλλιεργούνται σ’ όλη τη χώρα. Επιπλέον υπάρχει σεβασμός στην εποχικότητα των προϊόντων. Σ’ όλα αυτά θα δώσει μία περαιτέρω ώθηση η πρώτη επιλογή του οδηγού Μισελέν…».
Παράδοση, αλλά και καινοτομία
Η τουρκική κουζίνα δεν έχει μόνο παραδοσιακές συνταγές, επιμένει ο Φατίχ Τουτάκ
Ο σεβασμός στην παράδοση, αλλά και ο δημιουργικός πειραματισμός στην καινοτομία είναι η δύσκολη εξίσωση που βάζουν οι οδηγοί Michelin σε όσους φιλοδοξούν ν’ αποκτήσουν, αλλά και να διατηρήσουν, το περίφημο «αστέρι».
Ο Φατίχ Τουτάκ εμπνέεται από τις παραδοσιακές τεχνικές και συνταγές της τουρκικής κουζίνας, αλλά από την άλλη πλευρά, όπως λέει, «ταξιδεύω εδώ και 16 χρόνια σ’ όλη την Ασία, όπως ξέρετε ο πολιτισμός μας προέρχεται από την κεντρική Ασία.
»Oταν λοιπόν δημιουργούμε νέα πιάτα αντλούμε έμπνευση από την ιστορία μας, αλλά παράλληλα αναπτύσσουμε και νέες τεχνικές».
Πηγή: Deutche Welle
- Μιλένα Αποστολάκη: Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει τον Ισολογισμό και τον Απολογισμό του 2022
- Οι Χούθι στοχοθέτησαν βάση του Ισραήλ με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο
- Αυτές οι μαμάδες κάπνιζαν νόμιμα χόρτο. Μετά τους πήραν τα παιδιά τους
- Αντσελότι: «Το πρόβλημα του Εμπαπέ είναι πρόβλημα όλων»
- Πολυδιάστατες συζητήσεις και καινοτόμες προτάσεις στη δεύτερη μέρα του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ
- Όλα κρίνονται από ένα πολύ απλό πράγμα – To πιο περίεργο τεστ σε συνέντευξη για δουλειά