Η Τουρκία «πυροβολεί» την Ελλάδα για το μεταναστευτικό – Με διεθνοποίηση απαντά η Αθήνα
Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές βλέπουν ως εξαιρετικά πιθανή μία προσπάθεια προβοκάτσιας της Άγκυρας απέναντι στην Αθήνα, μέσω του προσφυγικού
- Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Ομολόγησε ο 35χρονος
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε
Μεταναστευτικό. Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες σταθερά και επενδύει στο προσφυγικό στο οποίο αναγνωρίζει ένα ισχυρό χαρτί άσκησης πιέσεων και στην Ευρώπη. Το μεταναστευτικό – προσφυγικό ήδη από το 2020, αλλά και νωρίτερα, έχει μπει και στο τραπέζι της έντασης που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα. Διπλωματικοί και στρατιωτικοί αναλυτές, δε, το εντάσσουν πάντα στα σενάρια μίας «προβοκάτσιας» από την πλευρά της Άγκυρας αλλά και ενός ενδεχόμενου ατυχήματος.
Η αδυναμία της ΕΕ να διαχειριστεί το ζήτημα άλλωστε και ο εγκλωβισμός της σε λογικές «κλειστών συνόρων», που επιχειρούν να ρίξουν το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής, δίνουν στην Άγκυρα το περιθώριο να το αξιοποιεί πολλαπλά. Για την Τουρκία το μεταναστευτικό εκλαμβάνεται ως ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να χτυπήσει την Αθήνα ως την πλευρά που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και παράλληλα να επενδύσει στο θυμικό της διεθνούς κοινότητας.
Ενδεικτικό το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην επίθεση του εναντίον της Ελλάδας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επέλεξε να αξιοποιήσει το μεταναστευτικό και να μην αναφερθεί σε ζητήματα που θεώρησε ότι θα άφηναν την Τουρκία εκτεθειμένη.
Η υπόθεση των 92 μεταναστών που βρέθηκαν γυμνοί στον Έβρο και διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές και η κίνηση της Αθήνας να προχωρήσει σε διεθνοποίηση του ζητήματος, έδειξε να εξαγριώνει την Άγκυρα.
Η οποία θεώρησε ότι για να αποτινάξει τις κατηγορίες, που τις αποδίδονται, ο καλύτερος τρόπος ήταν να περάσει στην αντεπίθεση.
Η Τουρκία απαντά με επίθεση
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατήγγειλε την Άγκυρα και το συγκεκριμένο περιστατικό ήδη από το Σάββατο καλώντας την Τουρκία να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει τα σύνορα με την ΕΕ.
Για «σοκαριστικό γεγονός και απάνθρωπη εικόνα που παραπέμπει στο Μεσαίωνα» μίλησε από την πλευρά του την Κυριακή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα σύνορα στον Έβρο είναι απροσπέλαστα ότι και να κάνει η Τουρκία.
Στον Νότη Μηταράκη απάντησε ο υφυπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τσατακλί καλώντας την Ελλάδα να είναι «λίγο πολιτισμένη».
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων στον Έβρο, σημειώνοντας ότι δεν έχουμε δει κάτι τόσο απάνθρωπο και εξευτελιστικό, ενώ πήραν θέση και τα κόμματα.
Στο χορό των δηλώσεων μπήκε και ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν , την Κυριακή, τουιτάροντας στα ελληνικά και κατηγορώντας την Ελλάδα για fake news, ενώ την καλούσε να εγκαταλείψει την «απάνθρωπη στάση» της.
Θέση για το περιστατικό πήρε και ο ΟΗΕ. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καταδίκασε το περιστατικό και ζήτησε πλήρη έρευνα. Ενώ ο Μηταράκης δήλωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα έχει ζητήσει και θα δει τον πρόεδρο της ΓΣ του ΟΗΕ.
Στο ίδιο πλαίσιο η Ελλάδα ενημέρωσε σε πολλαπλά επίπεδα εκτός από τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ.
Εναντίον της Αθήνας τοποθετήθηκε με αιχμή την υπόθεση των 92 μεταναστών και ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία επιχειρεί να καταγγείλει την ελληνική πλευρά με φωτογραφίες, ημερομηνίες και συγκεκριμένα περιστατικά για βασανισμό και θανάτους μεταναστών και προσφύγων μεταξύ των οποίων και παιδιά.
Στα ασφαλή σενάρια «ατυχήματος»
Για την Άγκυρα το μεταναστευτικό είναι ένα πεδίο στο οποίο θεωρεί ότι μπορεί να πιέσει τόσο την Αθήνα, χωρίς να εκτεθεί στο ΝΑΤΟ, ή να κατηγορηθεί για «επιθετική συμπεριφορά». Η Τουρκία επιχειρεί να το χρησιμοποιήσει και ως αντεπιχείρημα όταν κατηγορείται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, απαντώντας στους επικριτές της ότι δεν ανοίγουν συζήτηση για βαναυσότητα και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου απέναντι στην Αθήνα.
Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές βλέπουν ως εξαιρετικά πιθανή μία προσπάθεια προβοκάτσιας της Άγκυρας απέναντι στην Αθήνα, μέσω του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Είτε στον Έβρο είτε στο Αιγαίο. Που θα μπορούσε αν η ελληνική πλευρά δεν καταφέρει να αντιδράσει με την απαιτούμενη ψυχραιμία να τη φέρει στη θέση του κατηγορούμενου.
Με την ΕΕ να συνεχίζει να κλείνει τα μάτια, όσο οι χώρες πρώτης υποδοχής διαχειρίζονται το ζήτημα, με τρόπο που να μην την «ενοχλεί»…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις