Τα «παιδιά» του αντιμνημονίου κινούνται
ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, οργανώσεις και κόμματα όπως της Λαϊκής Ενότητας, της Πλεύσης Ελευθερίας, του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και μικρότεροι σχηματισμοί άρχισαν να ζεσταίνουν τις μηχανές τους
- Game of Thrones: 5 χρόνια μετά το άκυρο φινάλε γίνεται ταινία
- Πώς η Google μας λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε
- Τα κινεζικά «Περλ Χάρμπορ» πίσω από παραδεισένιους τουριστικούς προορισμούς που τρομάζουν την Ουάσινγκτον
- Η Μάρθα Στιούαρτ λέει ότι έχασε την παρθενιά της από τον «επιθετικό» σύζυγό της στα 19 της: «Μου άρεσε»
Κάτι κινείται στην αντιμνημονιακή όχθη. Αν την προσδιορίσουμε, εδώ καταγράφονται δύο κοινοβουλευτικά κόμματα. Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Ωστόσο εδώ υπάρχουν και οι οργανώσεις και τα κόμματα της Λαϊκής Ενότητας, της Πλεύσης Ελευθερίας, του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και μικρότεροι σχηματισμοί με άξονα τον αντικαπιταλισμό, τον αντιιμπεριαλισμό ή την ανυπακοή, όπως λένε, που επίσης στέκονται μακριά από τον σημερινό δικομματισμό. Το μεν ΚΚΕ διατηρεί τη δική του αυτόνομη πορεία, και μάλιστα ετοιμάζεται για τη μεγάλη πανελλαδική απεργία της 9ης Νοέμβρη που τη θεωρεί σταθμό στη δράση του.
Ούτε κουβέντα δεν γίνεται εδώ για συμπλεύσεις και ανοίγματα σε όμορους ή μη χώρους, ενώ στο επίκεντρο της τακτικής του βρίσκεται η προσπάθειά του να εκφράσει την εργατική τάξη και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα από τη σκοπιά του Σοσιαλισμού.
Να συζητήσουμε
Το ΜέΡΑ25, πιο ανοιχτό, θέτει έναν όρο στις προοδευτικές δυνάμεις: Πως όποια κουβέντα υπάρξει για σύμπλευση, να γίνει μόνο προεκλογικά και πάνω σε άξονες, στα 7 σημεία-τομές (όπως για παράδειγμα την άμεση κατάργηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας). «Kαι λέμε στα υπόλοιπα κόμματα και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ και στο ΠΑΣΟΚ, σε όποιον ενδιαφέρεται: Καθόμαστε να συζητήσουμε, να δούμε τα πέντε πράγματα που πρέπει να γίνουν αυτή τη στιγμή και τα οποία δεν γίνονται ποια είναι; Δεν θα συμφωνήσουμε βέβαια σε όλα, αλλά αυτή η κουβέντα πρέπει να γίνει πριν, πολύ πριν τις εκλογές, και σίγουρα πριν την Κυριακή των εκλογών» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης (Real FM).
Η δοκιμασία
Πάμε τώρα στις ειδήσεις που έρχονται από το ρεπορτάζ: το παραπάνω ως έναν βαθμό θα δοκιμαστεί σε πρώτη φάση σήμερα και αύριο στη Γεωπονική. Εκεί για δύο ημέρες η Λαϊκή Ενότητα πραγματοποιεί Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με το σύνθημα «Ανασυγκρότηση, διεύρυνση, επανίδρυση». Η πάλαι ποτέ ομάδα υπουργών και στελεχών που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με το μνημόνιο του 2015 και συγκρότησαν τη ΛΑΕ (και τη βασική της συνιστώσα, το Αριστερό Ρεύμα) αλλά και με άλλες οργανώσεις τότε, τώρα θα ωσμωθούν εκ νέου με 7 έως 9 συλλογικότητες της Αριστεράς, πρόσωπα και κινηματικές εκφράσεις.
Εδώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει κληθεί και το ΚΚΕ, όπως όλα δείχνουν όμως δεν θα παραστεί. Θα δώσει όμως το παρών ο Κώστας Ντάσκας, εκ των συντονιστών του ΜέΡΑ25. Και εδώ θα υπάρξει από τη μεριά σίγουρα του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη ένα κάλεσμα πάνω στους άξονες που προαναφέραμε. «Οι πολιτικές εξελίξεις, η λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, το χτύπημα των δημοκρατικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση καθιστούν πιο αναγκαία από ποτέ την ανάπτυξη της δράσης της Ριζοσπαστικής, Ανυπότακτης Αριστεράς» αναφέρει η ΛΑΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το παρών θα δώσουν όλα τα ιστορικά στελέχη της με μεγάλη διαδρομή στην αριστερή επικράτεια, όπως οι Δημήτρης Στρατούλης (θα κάνει και την εισήγηση για τα προγραμματικά), Νίκος Χουντής, Στάθης Λεωτσάκος, Δέσποινα Σπανού, Κώστας Ησυχος, καθώς και προσωπικότητες όπως οι καθηγητές Γιάννης Κουζής και Κώστας Λαπαβίτσας αλλά και η τέως υπουργός Νάντια Βαλαβάνη. Οι πληροφορίες λένε επίσης πως η νέα κίνηση της ΛΑΕ θα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά της διεύρυνσης. Θα δοκιμάσει και το νέο μοντέλο ηγεσίας με συμπροεδρία δύο προσώπων: ένα από την ιστορική φρουρά και ένα από τη νέα γενιά της «επισφάλειας», ενώ θα κατέβει στις εθνικές εκλογές.
Περιοδείες
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, από την άλλη, έχει εδώ και καιρό συγκροτήσει το δικό του κόμμα, με τον τίτλο ΔΗΚΕΑ (Δημοκρατικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης) και κάνει ήδη περιοδείες ανά τη χώρα. Μπορεί ο ίδιος δε να συνεχίζει να αυτοπροσδιορίζεται αριστερός, το ΔΗΚΕΑ όμως αντλεί στελέχη από όλα τα δημοκρατικά ρεύματα, όπως λέει το παρασκήνιο, και έχει ως άξονα την εθνική ανεξαρτησία, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την επαναθεμελίωση του κράτους, την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και τη «βαθιά Δημοκρατία». Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα συγκροτηθεί και εδώ το Πολιτικό Συμβούλιο του νέου φορέα ενώ, όπως λένε οι συνεργάτες του Λαφαζάνη, η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα πλατύ εθνικοαπελευθερωτικό μέτωπο. «Χημεία» του «Λάφα» με τη ΛΑΕ δεν υπάρχει, όπως λένε οι πηγές, ενώ ο δικός του δρόμος στα γεωπολιτικά βλέπει με όρους οξείας πολεμικής κατά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ τον σημερινό πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτόνομη
Μακριά επίσης από τις παραπάνω διεργασίες η Ζωή Κωνσταντοπούλου ακολουθεί τον δικό της αυτόνομο βηματισμό με τον φορέα της Πλεύσης Ελευθερίας και επίσης προτίθεται να δοκιμαστεί στις εθνικές εκλογές κάνοντας σκληρή κριτική στον σημερινό δικομματισμό αλλά και συντασσόμενη με τα ανυπότακτα κινήματα πολιτών, όπως πρόσφατα στον Βόλο για το νερό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις