ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής: Η μεταφορά Μίχου σε άλλη φυλακή θα επέφερε «σφαγή»
Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής αναφέρθηκε στους λόγους που έγινε η μεταφορά του παιδοβιαστή στις φυλακές Γρεβενών.
Στο ζήτημα των αντιδράσεων που θα προκαλούσε η μεταφορά του παιδοβιαστή Ηλία Μίχου στις περισσότερες φυλακές της χώρας αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου.
Όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανασίου, ο συγκεκριμένος κρατούμενος οδηγήθηκε σε μια από τις δύο φυλακές που προορίζονται για κρατούμενους τέτοιου είδους εγκλημάτων, όπως είχε συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις.
Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπ. Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε ότι η προστασία της ζωής όλων των φυλακισμένων αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας.
Διαβάστε επίσης: «Τον βάλαμε μόνο του σε κελί επειδή οι ποινικοί θα του έκαναν τη μούρη κρέας» είπε ο Μπαλάσκας
Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Παπαθανασίου υποστήριξε ότι η παρουσία του 53χρονου παιδοβιαστή στις φυλακές Μαλανδρίνου ή σε αυτές του Δομοκού θα επέφερε «σφαγή» και «κανιβαλισμό».
Μάλιστα, επικαλέστηκε και τη γνωστή ιστορία του Μανώλη Δουρή, ο οποίος είχε βιάσει και σκοτώσει το ίδιο του το παιδί και βρέθηκε νεκρός στο κελί του.
«Σκεφτείτε για παράδειγμα ο φερόμενος ως παιδοβιαστής, που αυτές τις μέρες απασχολεί την κοινή γνώμη, να πάει σε ένα κατάστημα, ας πούμε πρώην τρίτου τύπου, όπως είναι του Μαλανδρίνου, ή του Δομοκού, ή των Τρικάλων. Θα γίνει χαμός, θα γίνει σφαγή εκεί μέσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανασίου.
«Υπάρχουν και καταστήματα όπως είναι για προσβολή γενετήσιας πράξης, όπως είναι σεξουαλικά εγκλήματα κ.λπ., που είναι στα Γρεβενά και στα Τρίκαλα, όπου κι εκεί επικρατεί ησυχία. Και υπάρχουν καταστήματα που είναι έγκλειστοι για βαριά ποινικά αδικήματα, ένταξη σε εγκληματικές οργανώσεις και όλα αυτά, που οι φασαρίες είναι έτοιμες να πυροδοτήσουν γενικότερα προβλήματα» πρόσθεσε.
Αντιπαράθεση με Χήτα
Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής είχε έντονο διάλογο με βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνο Χήτα, ο οποίος υποστήριξε ότι η πολιτεία «προσφέρει προστασία» στον παιδοβιαστή μεταφέροντάς τον στις φυλακές Γρεβενών.
Κ. Παπαθανασίου: Καταρχήν, οι συνθήκες κράτησης σε όλα τα καταστήματα είναι ίδιες. Όταν λέω ίδιες, τι εννοώ; Εμείς τι προσφέρουμε σαν σύστημα σωφρονιστικής πολιτικής. Το θέμα είναι οι ίδιοι οι κρατούμενοι τι δημιουργούν μέσα, διότι αν υπάρχουν συμπλοκές, υπάρχουν στα καταστήματα που σας είπα, που υπάρχουν βαριά αδικήματα, ένταξη σε εγκληματικές οργανώσεις κ.λπ.. Είπα ότι είναι ήπιες οι φυλακές στα Γρεβενά ή στην Τρίπολη, επειδή οι ίδιοι οι κρατούμενοι δεν συμπλέκονται μεταξύ τους, δεν δημιουργούν προβλήματα. Είναι η φύση των αδικημάτων ή τα οικονομικά εγκλήματα που είναι στην Χαλκίδα.
Κ. Χήτας: Άρα αφού είναι ίδιες οι συνθήκες γιατί τους μεταφέρουμε εκεί, ειδικά εκεί;
Κ. Παπαθανασίου: Διότι οι συμπλοκές θα είχαν θέμα, πρόβλημα και για την ίδια τους τη σωματική ακεραιότητα. Κανιβαλισμός.
Κ. Χήτας: Άρα τους προσφέρετε προστασία.
Μ. Χαρακόπουλος: Οφείλει να το κάνει αυτό ένα κράτος δικαίου.
Κ. Χήτας: Να προσφέρει προστασία σε έναν που βίασε παιδιά;
Μ. Χαρακόπουλος: Εσείς τι θέλετε;
Κ. Χήτας: Να πάει στη φυλακή. Γιατί κατ’ εξαίρεση εκεί;
Μ. Χαρακόπουλος: Στη φυλακή πάει.
Κ. Χήτας: Πάει σε συγκεκριμένη φυλακή.
Μ. Χαρακόπουλος: Μη φτάνουμε σε σημείο λαϊκισμού. Τι θέλουμε, να υπάρχει αυτοδικία δηλαδή μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα; Αυτό υπονοείτε;
Κ. Χήτας: Δεν υπονοώ τίποτα. Λέει ο γενικός ότι οι συνθήκες κράτησης είναι οι ίδιες σε όλα τα καταστήματα. Μάλιστα, λέω εγώ. Γιατί, λοιπόν, αφού οι συνθήκες κράτησης είναι ίδιες σε όλα τα καταστήματα τους πηγαίνουμε συγκεκριμένα εκεί;
Κ. Παπαθανασίου: Γιατί οι ίδιοι οι κρατούμενοι δημιουργούν αυτό που σας είπα το κλίμα μεταξύ τους. Θυμάστε την περίπτωση Δουρή παλιά, ο οποίος ήταν ένας άνθρωπος του ιδίου και τον σκότωσαν. Θέλω να πω ότι εμείς έχουμε χρέος να προστατεύσουμε την υγεία όλων των κρατουμένων, διότι σας είπα ο ρόλος ο δικός μας δεν είναι τιμωρητικός. Αυτό αφορά τη δικαιοσύνη. Εμείς πρέπει εντός του σωφρονιστικού καταστήματος να τους εξασφαλίσουμε συνθήκες διαβίωσης επαρκείς, αξιοπρεπείς. Δεν εξετάζουμε, δηλαδή, τη βαρύτητα του αδικήματος. Αυτό το εξετάζει η δικαιοσύνη. Αυτό είναι. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο εγώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις