«Νερό και επενδύσεις»: Βασικός άξονας της ομιλίας του βασιλιά του Μαρόκου στο Κοινοβούλιο της χώρας
Η ομιλία του Βασιλιά Μοχάμεντ στους βουλευτές του Κοινοβουλίου και τα δύο εξαιρετικά επίκαιρα θέματα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Με την ευκαιρία της έναρξης της πρώτης συνεδρίασης του 2ου νομοθετικού έτους της 11ης κοινοβουλευτικής περιόδου, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ο 6ος απηύθυνε ομιλία στους βουλευτές του Κοινοβουλίου στις 14 Οκτωβρίου, επισημαίνοντας δύο, εξαιρετικά επίκαιρα ως προς τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες της εποχής, σημαντικά θέματα: «το ζήτημα του νερού και την ανάγκη να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα στην προώθηση των επενδύσεων».
Στην ομιλία του στη Βουλή, ο βασιλιάς ζήτησε να εξεταστεί εκ νέου το ζήτημα του νερού, τονίζοντας ότι «η τρέχουσα κατάσταση των υδάτινων πόρων μας προβληματίζει όλους, κυβέρνηση, θεσμούς και πολίτες», ενώ κάλεσε «τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, τους αξιωματούχους, τη Διοίκηση και όλους τους αρμόδιους για τη διαχείριση των υδάτων παράγοντες να λάβουν σοβαρά υπόψη την εν λόγω διαχείριση, αποβάλλοντας κάθε μορφή σπατάλης ή άναρχης και ανεύθυνης εκμετάλλευσης του ζωτικού αυτού πόρου». Όλα αυτά, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία το Μαρόκο αντιμετωπίζει έντονη ξηρασία, κάτι που είχε να συμβεί περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες. Ο βασιλιά τόνισε ότι «υπάρχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ξηρασίας μέσω της κατασκευής φραγμάτων και μονάδων αφαλάτωσης, της εισαγωγής νέων τεχνολογιών, της καταπολέμησης οποιασδήποτε μη ορθολογικής χρήσης, της χρήσης στάγδην άρδευσης, κ.ά. ».
Επενδύσεις
Στη συνέχεια έθιξε την ανάγκη για ένα ποιοτικό άλμα στην προώθηση των επενδύσεων, τονίζοντας ότι ο νέος Επενδυτικός Χάρτης θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις και θα καταστήσει το Βασίλειο ελκυστικό στους επενδυτές και ζητώντας, παράλληλα, από τους διάφορους παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον τομέα να καταβάλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για την ενίσχυση των επενδύσεων.
Τέλος, ο μονάρχης ανακοίνωσε «ένα μεγάλο και ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα ύψους 550 εκατομμυρίων ντιρχάμ (σ.σ. νόμισμα Μαρόκου) μέσω της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη δημιουργία μισού εκατομμυρίου θέσεων εργασίας».
Θέτοντας έτσι τις προτεραιότητες για το επόμενο νομοθετικό έτος, ο βασιλιάς του Μαρόκου προκαλεί τους θεσμούς της χώρας, τους οικονομικούς παράγοντες και τον μαροκινό λαό, να ανταποκριθούν καθένας στο μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις