Λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους για τα παιδιά μας
Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα παιδιά μας μαθαίνουν για το σεξ. Αλλά, τι μαθαίνουν, σε ποια ηλικία το μαθαίνουν και ποιος τους τα μαθαίνει!
Όταν ο γιος ή η κόρη ήταν μικρά, σε νηπιακή ηλικία, σαν γονείς παίρναμε μέτρα προστασίας στο σπίτι. Καλύπταμε την πρίζα με προστατευτικό κάλυμμα, κρύβαμε τα απορρυπαντικά καθαρισμού σε χώρο που δεν είχε πρόσβαση το παιδί, απομακρύναμε αιχμηρά αντικείμενα και οτιδήποτε βρει και μπορεί να το καταπιεί.
Και όλα αυτά για την ασφάλεια του παιδιού μας.
Μακάρι να ήταν εξίσου εύκολο να φροντίσουμε για την ασφάλεια του παιδιού μας και στην εφηβική ηλικία. Όλοι οι γονείς έχουν περισσότερες ανησυχίες.
Λέξεις όπως «αιδοίο», «ωάρια», «οργασμός», «πέος», «περίοδος», «αυνανισμός», «σπέρμα», «εκσπερμάτιση», «AIDS», «προφύλαξη», εκφράζουν απορίες, σκέψεις και ερωτήματα για έναν έφηβο.
Η ευθύνη για να ενημερωθούν τα παιδιά ανήκει αποκλειστικά στους γονείς. Και τώρα είναι πιο επιτακτικό από ποτέ!
Τον τελευταίο καιρό γίνονται γνωστά ολοένα και περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, στο διάστημα 2004-2008 εξετάστηκαν 56 περιστατικά που αφορούσαν σεξουαλική κακοποίηση και 20 που αφορούσαν σωματική κακοποίηση, ενώ από το 2020 μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 72 παιδιά με δεδομένες σωματικές βλάβες και 60 ανήλικα αγόρια και 88 ανήλικα κορίτσια για σεξουαλική κακοποίηση.
Από τους αριθμούς των εξεταζόμενων παιδιών προέκυψε θετικό αποτέλεσμα για σεξουαλική κακοποίηση στο 60%, ενώ στο 40% το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.
Η ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων είναι από τα πιο ειδεχθή αδικήματα στα μάτια της κοινής γνώμης και δικαιολογημένα, καθώς τα παιδιά αποτελούν κατεξοχήν θύματα ανυπεράσπιστα.
Και το εξωφρενικό είναι ότι η σεξουαλική κακοποίηση από κάποιον γείτονα, φίλο ή συγγενή έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.
Ως γονείς οφείλουμε να είμαστε κοντά στο παιδί μας και να το διδάξουμε απλές μεθόδους αυτοπροστασίας. Να του πούμε τι πρέπει να κάνει αν κάποιος προσπαθήσει να το παρενοχλήσει σεξουαλικά ενώ εμείς δεν είμαστε κοντά του.
Το πρόβλημα λοιπόν, δεν είναι ότι τα παιδιά μας μαθαίνουν για το σεξ. Αλλά, τι μαθαίνουν, σε ποια ηλικία το μαθαίνουν και ποιος τους τα μαθαίνει!
- Βραζιλία: Αποκαλυπτικές φωτογραφίες της απομονωμένης κοινότητας των Μassaco του Αμαζονίου
- Εκτακτο δελτίο καιρού: Νέα επιδείνωση με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Κυκλώματα εξαναγκάζουν ανθρώπους να ζητιανεύουν ξυπόλητοι – Η μέθοδος με τα… σκυλάκια
- Ο Τζολάκης δείχνει το δρόμο προς την κορυφή, η εμπιστοσύνη του Μεντιλίμπαρ και η ώρα της Εθνικής
- Ζιζέλ Πελικό: «Mr Everyman» – Οι 51 «δράκοι» που καταδικάστηκαν στην «δίκη του αιώνα» στη Γαλλία
- Προκαλεί το «De Grece» των Γλύξμπουργκ – Σφοδρά πυρά από κόμματα, οι παρατηρήσεις Αλιβιζάτου