Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας: Στη μάχη κατά της εμπορίας ανθρώπων
Ποιοι εργασιακοί χώροι μπήκαν στο στόχαστρο
Ελέγχους σε χώρους εργασίας που παρουσιάζουν υψηλή πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, στο πλαίσιο κοινής ευρωπαϊκής δράσης.
Οι έλεγχοι εστιάστηκαν σε χώρους εργασίας του αγροτικού τομέα, όπως αγροκτήματα, συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων, σημεία διαλογής, κτηνοτροφικές μονάδες, πτηνοτροφεία και ελαιοτριβεία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε εκεί όπου -κατά πληροφορίες- απασχολούνται Ουκρανοί εργαζόμενοι.
- Διαβάστε επίσης: Παραιτήσεις από την εργασία: Είναι η νέα πανδημία που απειλεί χιλιάδες επιχειρήσεις;
Οι έλεγχοι
Πραγματοποιήθηκαν 207 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 49 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 37 πρόστιμα, συνολικού ύψους 238.250 ευρώ. Οι έλεγχοι έγιναν σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, δεδομένης της φύσης των περιστατικών, των αρμοδιοτήτων και της εμπειρίας της στην αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εποχικών εργαζομένων, οι Επιθεωρητές Εργασίας διένειμαν φυλλάδια (μεταφρασμένα στις γλώσσες των εργαζομένων, από χώρες όπως η Αλβανία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Ουκρανία), με πληροφορίες για τα εργασιακά τους δικαιώματα, σύμφωνα με την ελληνική εργατική νομοθεσία.
Προτεραιότητες
Η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων εντάσσεται στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2022-2025, αναφορικά με την αντιμετώπιση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος και την αποδόμηση εγκληματικών δικτύων.
Παράλληλα και ανήμερα της πανευρωπαϊκής ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων (18η Οκτωβρίου), η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας ανακοινώνει ότι προχωρά σε έναρξη συνεργασίας με τον διεθνή οργανισμό Α21, ο οποίος συντάσσεται στον αγώνα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Εξετάζεται η από́ κοινού́ ανάληψη δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου σχετικά με το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων, που λαμβάνει και τη μορφή́ της εργασιακής εκμετάλλευσης.
Ο Α21 δραστηριοποιείται σε 14 χώρες, έχοντας ενεργή παρουσία και στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων δράσεων, λειτουργεί 24ωρη γραμμή πληροφόρησης (1109), όπου ο καθένας μπορεί με ασφάλεια να ενημερωθεί σχετικά και να καταγγείλει ύποπτα περιστατικά.
- Απόπειρα εκβιασμού με σκευωρία που στήθηκε με όρους παρακράτους καταγγέλλει ο Ολυμπιακός
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία