Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα: Πάνω από 12.000 γενετικές παραλλαγές καθορίζουν το ύψος

Έρευνα: Πάνω από 12.000 γενετικές παραλλαγές καθορίζουν το ύψος

Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη.

Απάντηση στο ερώτημα πόσο θα ψηλώσει το παιδί μου, δίνει μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία… όλα είναι θέμα DNA. Οι ερευνητές  από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ διενήργησαν τη μεγαλύτερη γονιδιακή ανάλυση σχετικά με το ύψος, χρησιμοποιώντας στοιχεία για το DNA περισσότερων από 5 εκατομμύρια ανθρώπων από 281 μελέτες.

Ως αποτέλεσμα εντόπισαν πάνω από 12.000 γενετικές παραλλαγές που βοηθούν στον προσδιορισμό του ύψους ενός ατόμου.

«Το 80% των διαφορών ύψους μεταξύ των ανθρώπων καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες. Οι 12.000 παραλλαγές που βρήκαμε εξηγούν το 40% των διαφορών αυτών, πράγμα που σημαίνει ότι άνοιξε μια πόρτα για την αξιοποίηση του DNA στην πρόβλεψη του ύψους με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ», ανέφερε ο Δρ Loic Yengo, σύμφωνα με δημοσίευμα του Foxnews, που επικαλείται το Nature.

Τα οφέλη

«Επί του παρόντος, η καλύτερη πρόβλεψη για το ύψος ενός παιδιού προκύπτει από το μέσο ύψος των δύο βιολογικών γονέων του, χρησιμοποιώντας ωστόσο τα νέα δεδομένα, οι παιδίατροι θα μπορούν να προχωρούν σε βεβαιότερες εκτιμήσεις. Αυτό θα καθησυχάσει τους γονείς σχετικά με το αν τα παιδιά μεγαλώνουν κατά πώς προβλέπεται από τα γονίδιά τους ή αν υπάρχουν ενδεχομένως ζητήματα που χρήζουν ιατρικής διερεύνησης ώστε να εντοπιστούν νωρίτερα», συμπλήρωσε ο κ. Yengo.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους ενδεχομένως να επιστρέψουν στους γιατρούς να εντοπίσουν όσους δεν μπορούν να φτάσουν το γενετικά προβλεπόμενο ύψος τους, συμβάλλοντας κατ’ επέκταση στη διάγνωση εμπλεκόμενων κρυφών ασθενειών ή καταστάσεων που εμποδίζουν την ανάπτυξή τους ή επηρεάζουν την υγεία τους. Ισχυρίζονται επιπλέον ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αστυνομικές έρευνες για την πρόβλεψη του ύψους από το δείγμα DNA ενός υπόπτου στον τόπο του εγκλήματος.

Η ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει την έρευνά της, εντοπίζοντας τους άλλους γενετικούς παράγοντες που καθορίζουν το ύψος.

Πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα μη ευρωπαϊκής καταγωγής χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυσή τους.

«Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός παγκόσμιων πρωτοβουλιών για τη συλλογή πιο διαφορετικών γενετικών δεδομένων, επειδή είναι κρίσιμο να διευρυνθεί το όφελος των γενετικών μελετών σε όλους τους πληθυσμούς», είπε ο Yengo. Πρόσθεσε ωστόσο πως «ίσως χρειαστούν τουλάχιστον 20 εκατ. δείγματα για να ολοκληρωθεί αυτή η ηράκλεια προσπάθεια».

Only in

Η Ευρώπη νεκροταφείο πυρηνικών αποβλήτων - Τα σχέδια για να χτίσουν «τάφους» χιλιετιών

Ποια κράτη σχεδιάζουν να κάνουν το επόμενο βήμα για τα πυρηνικά απόβλητα – Η αποθήκευσή τους αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024