Έχοντας αναπτύξει μια στρατηγική επιχειρηματικής ανάπτυξης που θέτει στο επίκεντρο εκτός των άλλων και την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση, αλλά και έχοντας προχωρήσει σε πλήθος δράσεων κοινωνικής εταιρικής ευθύνης με προτεραιότητα τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, ήταν αναμενόμενο ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, θα έστρεφε το ενδιαφέρον της και σε έναν από τους κύριους τόπους δραστηριοποίησής της. Στη Θεσσαλία, όπου περισσότεροι από 800 παραγωγοί καλλιεργούν στο πλαίσιο του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας 35.000 στρέμματα γης με βυνοποιήσιμο κριθάρι, που στη συνέχεια αξιοποιείται για την κάλυψη του 100% των αναγκών της παραγωγής των προϊόντων της με ελληνικές πρώτες ύλες.

.

Προστατεύοντας έναν πολύτιμο πόρο

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και του συνδυασμού πολλών ακόμη παραγόντων, το πιο εύφορο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας είναι ταυτόχρονα και το πλέον ελλειμματικό στον τομέα των υδάτινων πόρων, με την υδατική ασφάλειά του να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και τη δυσκολία συγκέντρωσης αποθεμάτων νερού που να υπερβαίνουν τις αναγκαίες ποσότητες για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών να γίνεται όλο και πιο ορατή. Ως εκ τούτου, η πρωτοβουλία «Νερό για το Αύριο» που υλοποίησε στην περιοχή η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με στόχο την ανάδειξη λύσεων για την ορθή διαχείριση των εθνικών υδατικών πόρων, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη βιώσιμη χρήση του νερού, ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Το πρόγραμμα, που διήρκεσε έναν χρόνο, δεν ξεχωρίζει μόνο για τη σημασία του αντικειμένου του, αλλά και για τη σφαιρική αντιμετώπιση του δύσκολου ζητήματος που κλήθηκε να επεξεργαστεί. Με τη συμμετοχή περισσότερων από 20 ακαδημαϊκών, επιστημόνων, εκπροσώπων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών, φορέων για το περιβάλλον και παραγωγών, η πρωτοβουλία «Νερό για το Αύριο», αναζήτησε τους βέλτιστους τρόπους για τη διαχείριση, αλλά και τη διατήρηση των υδάτινων και αρδευτικών πόρων της Θεσσαλίας. Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν έπειτα από συστηματικές συζητήσεις, 14 ενημερωτικές συναντήσεις και εκπόνηση τμηματικών εκθέσεων, στάλθηκαν στη συνέχεια στους αρμόδιους φορείς.

Βήματα προς ένα βιώσιμο μέλλον

Η θωράκιση του απειλούμενου υδατικού συστήματος της Θεσσαλίας είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την καθημερινότητα των κατοίκων της, όσο και για την βαρύνουσα παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής. Άρρηκτο κομμάτι της τελευταίας, και το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας που πραγματοποιεί από το 2008 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Έχοντας θέσει στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, η εταιρεία που έχει εδώ και 55 χρόνια σταθερή παρουσία στην ελληνική οικονομία, έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικά βήματα για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης του νερού, που αποτελεί εξάλλου και τη σημαντικότερη πρώτη ύλη των προϊόντων της. Με στόχο τη μετάβαση σε ένα νέο, αειφόρο μοντέλο διαχείρισης του πολύτιμου πόρου, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 20% μέσα στην τελευταία δεκαετία, και έχει θέσει σε εφαρμογή προγράμματα διαχείρισης υγρών αποβλήτων σε όλα τα εργοστάσια που διατηρεί στην ελληνική επικράτεια. Η συμμετοχή της σε διακεκριμένα πανευρωπαϊκά προγράμματα για την επαναχρησιμοποίηση νερού από τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις, όπως το πρόγραμμα AccelWater, αποτελεί άλλη μια απόδειξη της επιμονής της στον στόχο της οικοδόμησης ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Χρυσό στην εταιρική ευθύνη

Εξάλλου, δεν είναι πρώτη φορά που η εταιρεία, που έχει δημιουργήσει μια πλήρως καθετοποιημένη ελληνική διαδρομή για τα προϊόντα που παράγει και διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής και πώλησης σε 19 χώρες και 5 ηπείρους, υλοποιεί αποφασιστικές δράσεις για την προστασία του ελληνικού φυσικού πλούτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία διακρίθηκε με το Gold Award του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR Index) ενώ έχει κατακτήσει και πολυάριθμες βραβεύσεις για την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που έχει επιδείξει, τη σταθερή επίδοσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μέριμνα για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει βραβευτεί επανειλημμένα για το ασφαλές και δίκαιο εργασιακό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει, έχει αναπτύξει προγράμματα ενημέρωσης του κοινού για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ, ενώ το 2020 υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας, μένοντας πιστή στη φιλοσοφία της για ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες εξέλιξης στον εργασιακό τομέα. Άξιο αναφοράς είναι, φυσικά, και το ολοκληρωμένο πλάνο υποστήριξης της Βόρειας Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021.

.

Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο», η σημασία του αναδεικνύεται μάλλον καλύτερα μέσα από το σχόλιο της επιστημονικής υπεύθυνης Φοίβης Κουντούρη, καθηγήτριας και Διευθύντριας του Ερευνητικού Εργαστηρίου ReSEES του Οικονομικού Πανεπιστημιού Αθηνών, Καθηγήτριας του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας και Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων: «Το πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στοχεύει στην προληπτική και βιώσιμη διαχείριση των σπάνιων υδάτινων πόρων της Περιφέρειας Λεκανοπεδίου Θεσσαλίας (Στερεά Ελλάδα). Επικεντρώνεται στην ολιστική αξιολόγηση των προβλημάτων της περιοχής και στα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις προηγούμενες διαχειριστικές πρωτοβουλίες. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια  αντιπροσωπευτική ομάδα από stakeholders συνεργάστηκε για να αναπτύξει από κοινού έναν κατάλογο συστάσεων πολιτικής, που τοποθετούνται στο ευρύτερο πλαίσιο της περιβαλλοντικής – οικονομικής βιωσιμότητας. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αποτελεσματικά και να επιτευχθεί η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης, τα προτεινόμενα μέτρα επικεντρώθηκαν σε ενισχυμένη και διαφανή πληροφόρηση, δεδομένα, λογοδοσία, συνεργασία-επικοινωνία μεταξύ αρχών και ενδιαφερομένων, ανάπτυξη ικανοτήτων, νέες τεχνολογίες και εκσυγχρονισμό των τρεχουσών πρακτικών, διαχείριση ζήτησης και προσφοράς, ευέλικτα χαρτοφυλάκια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προσεγγίσεις κυκλικής  οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Γεωργακέλλος, Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σημείωσε σχετικά: «Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία επενδύουμε συστηματικά στο περιβάλλον, τον άνθρωπο, τις τοπικές κοινωνίες και τις αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες για να παράγουμε ένα καλύτερο αύριο. Το πρόγραμμα Νερό για το Αύριο, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της επιτακτικής ανάγκης για ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων στη χώρα μας, όχι μόνο προώθησε τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τον συν-σχεδιασμό λύσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά καλλιέργησε και την κουλτούρα της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Και αυτός ήταν ο αρχικός μας στόχος, καθώς για τη μετάβαση σε ένα νέο αειφόρο μοντέλο διαχείρισης του νερού, η ενεργή συμμετοχή όλων είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση. Εμείς, στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε προγράμματα που βασίζονται στις συνέργειες και υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα και την υγιή ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών».

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα Νερό για το Αύριο εδώ.