Le Figaro: Το μεγάλο τουρκικό παιχνίδι στη Μεσόγειο
Ο «πανούργος» Ερντογάν, προκειμένου να κάνει τη χώρα του κόμβο φυσικού αερίου της Ευρώπης, δεν θα διστάσει ως προς τα μέσα» σημειώνει η Figaro
Στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης του 2022, αλλά και τις εξελίξεις στο θέμα των σχέσεων Μόσχας – Άγκυρας και πώς αυτές μπορούν να εξελιχθούν αναφέρεται δημοσίευμα της γαλλικής Le Figaro, με τίτλο «το μεγάλο τουρκικό παιχνίδι στη Μεσόγειο».
Το άρθρο χαρακτηρίζει το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο ως «στρατηγική πρόκληση για την ΕΕ », σημειώνοντας ότι οι Τούρκοι και όσοι από τους Λίβυους αποφάσισαν να γίνουν υποτελείς τους, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, γιατί καταπατούν επιδεικτικά τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίον αυτές οι τούρκο-λιβυκές συμφωνίες κρίθηκαν άκυρες, τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία ως εναλλακτικό ενεργειακό κέντρο: Ο Πούτιν επιχειρεί νέο ρήγμα στο ΝΑΤΟ
Το άρθρο επισημαίνει ότι «το εύρος της εντολής του Ντμπέιμπα δεν τον εξουσιοδοτεί να υπογράφει συμφωνίες εξωτερικής πολιτικής», καθώς και ότι η εν λόγω συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης εμποδίζει την ανάπτυξη του έργου του αγωγού EastMed, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, του οποίου το πλεονέκτημα είναι, ότι απαλλάσσει τους Ευρωπαίους από κάθε ρωσική ή τουρκική πίεση.
Το πλεονέκτημα του τουρκικού εδάφους
Σε σχέση με την επιθυμία Πούτιν και Ερντογάν να μετατρέψουν την Τουρκία σε κόμβο φυσικού αερίου της Ευρώπης, η εφημερίδα σημειώνει, ότι το πλεονέκτημα του τουρκικού εδάφους είναι, ότι ξεφεύγει από κάθε ευρωπαϊκή ή αμερικανική κύρωση.
Όπως επισημαίνεται δε: «Η Ρωσία μπορεί να της παραδώσει φυσικό αέριο, το οποίο στη συνέχεια θα γίνει τουρκικό με το «άγιο πνεύμα», καθώς σε αντίθεση με το νόμισμα, το αέριο δεν έχει καμία εθνική μυρωδιά.
»Το ρωσικό αέριο, που μεταφέρεται από τον αγωγό φυσικού αερίου Blue Stream 1, φτάνει στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ, για να διασχίσει τη Μαύρη Θάλασσα στη Σαμψούντα και μετά στην Άγκυρα, όπου συνδέεται με τον αγωγό φυσικού αερίου Ναμπούκο και από εκεί πηγαίνει στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας, μετά στη Βουλγαρία και μετά στην Ουγγαρία».
Το άρθρο χαρακτηρίζει βέβαιο, ότι η Τουρκία θα πάρει ένα καλό μερίδιο, ενώ σε αντάλλαγμα, η Ρωσία, η οποία είναι παρούσα στη Λιβύη μέσω Βάγκνερ, συμφωνεί να παραδώσει όλη τη δυτική Λιβύη στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το άρθρο, η Λιβύη γίνεται συγκυριαρχία, μεταξύ Τουρκίας – Ρωσίας και Αιγύπτου. Άλλωστε, όπως παρατηρεί, ο πρόεδρος Σίσι έχει τις καλύτερες σχέσεις με το Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος είναι έτοιμος να του πουλήσει πυρηνικούς σταθμούς.
Η Γαλλία θα είναι η μόνη στο πλευρό των Ελλήνων;
Ο αρθρογράφος θέτει και το ερώτημα αν τελικά η Γαλλία θα είναι μόνη που θα προστρέξει σε βοήθεια των Ελλήνων, την ημέρα που το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα εγκαταστήσει μια φρεγάτα, για να ασφαλίσει την παράνομη θαλάσσια λωρίδα του.
Ενώ επισημαίνει, ότι στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία χρησιμοποιεί ήδη τακτικά τον εκβιασμό των μεταναστών κατά των Ευρωπαίων, μπλοκάρει κάθε διαπραγμάτευση ως προς την επανένωση της Κύπρου, της οποίας έκλεψε το 38% του εδάφους με μια στρατιωτική επιχείρηση το καλοκαίρι του 1974, εκμεταλλευόμενη μια Αμερική εγκλωβισμένη στο Γουότεργκεϊτ.
Καταλήγοντας τονίζει ότι ο «πανούργος» Ερντογάν, προκειμένου να κάνει τη χώρα του κόμβο φυσικού αερίου της Ευρώπης, δεν θα διστάσει ως προς τα μέσα».
- Στρατηγική συνάντηση αρχηγών κρατών Μαρόκου – Μαυριτανίας
- Εξάρχεια: Γνωστός στις Αρχές ο δράστης της επίθεσης στην 29χρονη – Είχε επιτεθεί και σε άλλη γυναίκα
- Συρία: Πού είναι τα χρήματα του Άσαντ;
- Megasports: Από Ισλανδία… πάει Ιταλία
- ΗΠΑ: Πληροφοριοδότης κατά της OpenAI βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Σαν Φρανσίσκο
- Αθλιότητες Μακρόν στη Μαγιότ: «Αν δεν ήταν η Γαλλία θα ήσασταν 10.000 φορές μες στα σκ@τά»