«Θα λύσουμε το θέμα της Ταϊβάν με όλα τα αναγκαία μέσα»
Στη δίωρη ομιλία του στο Πεκίνο, ο Σι Τζινπίνγκ χρησιμοποίησε τον όρο «ασφάλεια» 89 φορές, σε αντίθεση με τη λέξη «μεταρρύθμιση» στην οποία αναφερόταν περισσότερο πριν από πέντε χρόνια.
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
«Οι Κινέζοι θα λύσουν το ζήτημα της Ταϊβάν» και θα χρησιμοποιηθούν «όλα τα αναγκαία μέσα», διακήρυξε ο Σι Τζινπίνγκ, ανοίγοντας το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας – μια εντολή που θα τον μετατρέψει στον πιο ισχυρό ηγέτη της χώρας από την εποχή του Μάο Τσετούνγκ. Στην ομιλία του ο 69χρονος Σι χρησιμοποίησε τον όρο «ασφάλεια» 89 φορές (σε σύγκριση με 55 φορές το 2017) ενώ η χρήση της λέξης «μεταρρύθμιση» μειώθηκε σε 48 από 68 αναφορές πριν από πέντε χρόνια.
Στη δίωρη ομιλία του ο Σι, εκτός από τη σημασία της διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας από το κόμμα, τόνισε τον αγώνα της Κίνας κατά της Covid-19, τη διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας, και τον έλεγχο της κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο συγκλονίστηκε από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2019. Ζήτησε επίσης να επιταχυνθεί η οικοδόμηση ενός στρατού παγκόσμιας κλάσης.
Ο κινέζος πρόεδρος πρόσφερε μια σπάνια ματιά στα σχέδιά του και αναγνώρισε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «επικίνδυνες καταιγίδες», μεταξύ των οποίων οι οικονομικές πιέσεις από την Covid, οι υψηλές τιμές ενέργειας και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η απάντησή του σε αυτές τις νέες προκλήσεις φαίνεται να περιλαμβάνει κυρίως τον διπλασιασμό των πολιτικών που ακολούθησε τα πρώτα δέκα χρόνια στην εξουσία – που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενο κοινωνικό έλεγχο, περιφερειακή επιθετικότητα και ανταγωνισμό με τη Δύση.
Το «μάθημα» του Χονγκ Κονγκ
Ανέφερε ότι η χώρα του αύξησε την παγκόσμια επιρροή της τα τελευταία πέντε χρόνια και χαιρέτισε την απόφαση να πατάξει το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ. Ενας νέος νόμος για την εθνική ασφάλεια που ουσιαστικά ποινικοποίησε τη διαφωνία και οδήγησε σε απότομο τέλος δεκαετιών de facto αυτονομίας, σηματοδότησε «μια στροφή προς το καλύτερο στην περιοχή», είπε ο Σι. Πολλοί Ταϊβανέζοι βλέπουν την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ ως προειδοποίηση για ένα ζοφερό μέλλον εάν τεθούν υπό την κυριαρχία του Πεκίνου.
Ο Σι απηύθυνε έκκληση στην «πλειονότητα των ταϊβανέζων συμπατριωτών» και κατηγόρησε μια μικρή μειοψηφία ταραχοποιών – καθώς και ξένους παρεμβαίνοντες – για εντάσεις. Αλλά μια μεγάλη και αυξανόμενη πλειοψηφία των Ταϊβανέζων απορρίπτει την ιδέα της επανένωσης.
Το χειροκρότημα από τους 2.300 συνέδρους ήταν παρατεταμένο όταν ο Σι είπε ότι εναπόκειται στον κινεζικό λαό να επιλύσει το ζήτημα της Ταϊβάν και ότι η Κίνα δεν θα παραιτηθεί ποτέ από το δικαίωμα χρήσης βίας, αλλά θα αγωνιστεί για μια ειρηνική επίλυση. Η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί ως δικό της έδαφος, απάντησε ότι δεν θα υποχωρήσει στην κυριαρχία της ούτε θα συμβιβαστεί με την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Οι τροχοί της Ιστορίας
«Οι τροχοί της Ιστορίας κινούνται προς την επανένωση και την ενίσχυση του μεγάλου κινεζικού έθνους. Η πλήρης επανένωση πρέπει να πραγματοποιηθεί και μπορεί χωρίς αμφιβολία να επιτευχθεί», τόνισε ο Σι, αποσπώντας το πιο δυνατό χειροκρότημα της ομιλίας. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ειρηνική επανένωση με τη μεγαλύτερη ειλικρίνεια και τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, αλλά ποτέ δεν θα υποσχεθούμε ότι θα αποκηρύξουμε τη χρήση βίας». Ο Σουνγκ Ουέν-Τι, πολιτικός επιστήμονας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, είπε ότι τα σχόλια του Σι για την Ταϊβάν θα μπορούσαν να θεωρηθούν αισιόδοξα. «Είναι γεμάτα «πρέπει» αλλά αρκετά διφορούμενα για το «πώς»», είπε ο Σουνγκ στην «Guardian». «Η έλλειψη αναφοράς στον τρόπο είναι ένα σημάδι ότι θέλει να διατηρήσει την ευελιξία της πολιτικής και δεν θέλει να δεσμευτεί αμετάκλητα σε μια ιδιαίτερα συγκρουσιακή πορεία».
Ενίσχυση των γεννήσεων
Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του συνεδρίου, που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια, ο πρόεδρος Σι ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο θα θεσπίσει πολιτικές για την ενίσχυση του ποσοστού γεννήσεων, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι μια επικείμενη μείωση του πληθυσμού της Κίνας θα μπορούσε να βλάψει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου επιβραδύνεται και η κινεζική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια δυνητικά επώδυνη εξισορρόπηση του μοντέλου της που βασίζεται στις επενδύσεις και στα ακίνητα. Οι κατασκευαστές ακινήτων της Κίνας καθυστερούν τις κινήσεις αναδιάρθρωσης του χρέους περιμένοντας να ολοκληρωθεί το συνέδριο, ελπίζοντας ότι θα προσφέρει ενδείξεις για το πώς το Πεκίνο σχεδιάζει να σταθεροποιήσει τον ταλαιπωρημένο τομέα.
Το ενδιαφέρον στο συνέδριο συγκέντρωσε και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζαγνκ Γκαολί, ο οποίος έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τότε που η κινέζα σταρ του τένις Πενγκ Σουέι τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση πέρυσι. Δεν έχει κάνει κανένα δημόσιο σχόλιο για την κατηγορία, την οποία η Πενγκ δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Νοέμβριο, αλλά αργότερα διέψευσε.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις