Ζωοτροφές: Προτείνεται η στροφή σε σόγια και κτηνοτροφικό κουκί
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ΕΛΓΟ Δήμητρα και ΔΕΛΤΑ προτείνουν την αύξηση εκτάσεων για παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η δυνατότητα καλλιέργειας μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού στην Ελλάδα, ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, προτάθηκε στο πλαίσιο του 36ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας.
Με μακροπρόθεσμο στόχο τη μείωση των εισαγωγών σόγιας, προτείνεται η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, προκειμένου η χώρα να βελτιώσει τον βαθμό αυτάρκειας σε ζωοτροφές. Μάλιστα, η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας για παραγωγή σογιόσπορου, είναι εφικτή στη χώρα μας σε αρδευόμενες εκτάσεις με ικανοποιητικές αποδόσεις, ενώ, μπορεί να θεωρηθεί και οικονομικά συμφέρουσα ως πρωτεϊνούχος ζωοτροφή με υψηλή θρεπτική αξία.
Διαβάστε επίσης: Γιώργος Γεωργαντάς: Πότε και πώς θα δοθούν οι ενισχύσεις για λιπάσματα και ζωοτροφές
Η παραπάνω πρόταση αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο των Β. Κοτσάμπαση, Γ. Συμεών και Γ. Ζέρβα με τίτλο «Πιλοτική καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές», παρουσιάστηκε στο 36ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας (Ε.Ζ.Ε.).
Ελλειματική η ΕΕ σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές
Ο Ομ. Καθηγητής Γ.Π.Α., κ. Γεώργιος Ζέρβας αναφερόμενος στις συνθήκες που οδήγησαν στην ανάγκη εκπόνησης του συγκεκριμένου έργου, ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ελλειμματική σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές. Για τον λόγο αυτό προωθούνται πολιτικές, που στοχεύουν στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, με μακροπρόθεσμο στόχο τη σημαντική μείωση των εισαγωγών σόγιας και τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας σε αυτές. Το πρόβλημα εμφανίζεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στην Ελλάδα, επομένως είναι απολύτως αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας της χώρας μας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές».
Ο κ. Ζέρβας επεσήμανε επιπλέον, πως «το σογιάλευρο παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση σιτηρεσίων γαλακτοπαραγωγών ζώων, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Η καλλιέργεια σόγιας, αν και δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, κυρίως λόγω των μη επιτυχών προσπαθειών του παρελθόντος, θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ιδιαίτερα γι’ αυτές που έχουν τη δυνατότητα να ιδιοπαράγουν κάποιες από τις ζωοτροφές, που χρησιμοποιούν για τη διατροφή του ζωικού τους κεφαλαίου».
Στην ομιλία του ο κ. Γ. Συμεών, Ερευνητής του Ινστιτούτου Ε.Ζ.Π.Γ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέφερε ότι «στόχος της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού, ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα καλλιέργειάς τους στη χώρα μας και η αξιοποίηση τους ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές».
Εφικτή η καλλιέργεια στη χώρα μας
Ως συμπέρασμα της μελέτης προέκυψε ότι η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας για παραγωγή σογιόσπορου, είναι εφικτή στη χώρα μας σε αρδευόμενες εκτάσεις με ικανοποιητικές αποδόσεις, εφόσον βέβαια εξασφαλιστούν οι συνιστώμενες καλλιεργητικές φροντίδες. Η στρεμματική απόδοση σόγιας ξεπέρασε τα 650 κιλά. Επιπλέον, μπορεί να θεωρηθεί και οικονομικά συμφέρουσα ως πρωτεϊνούχος ζωοτροφή με υψηλή θρεπτική αξία, που βελτιώνει την παραγωγική ικανότητα του σιτηρεσίου των γαλακτοπαραγωγών ζώων. Διαπιστώθηκε ότι η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας στις συνθήκες της χώρας μας μπορεί να επιφέρει ένα σημαντικό κέρδος και επομένως ενθαρρύνεται η καλλιέργειά της σε αντικατάσταση της εισαγόμενης γενετικά τροποποιημένης σόγιας, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό τις επικρατούσες συνθήκες στον κλάδο των ζωοτροφών και της αγροτικής παραγωγής.
Ο κ. Ι. Βασταρδής, Διευθυντής Ζώνης Γάλακτος της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ανέφερε ότι «η ΔΕΛΤΑ υλοποιεί ήδη από το 2012 το Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ, μια πρωτοβουλία για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται δράσεις έρευνας, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης των παραγωγών, και πρωτοβουλίες προώθησης αποδοτικών καλλιεργειών, με υψηλή διατροφική αξία σαν ζωοτροφές, με στόχο τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας της χώρας και την αξιοποίηση της ελληνικής γης για την παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών. Για τον σκοπό αυτό η ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, πραγματοποιώντας πιλοτικές καλλιέργειες, για τη διερεύνηση τεχνικά εφικτών και αποδοτικών λύσεων. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί αποτελούν σημαντικές εναλλακτικές λύσεις ως πηγή για την παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών και καθίστανται ιδιαίτερα επίκαιρες, σήμερα που ο κλάδος της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και προβλήματα επάρκειας και υψηλού κόστους ζωοτροφών».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις