Το Σάββατο με τα «Νέα»: Το σπουδαίο κόμικ «Ο Τερματοφύλακας Γιατρός»
Η επιστροφή στα χρόνια της νοσταλγίας, συνεχίζεται.
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
Η επιστροφή στα χρόνια της νοσταλγίας, συνεχίζεται.
Ο Τερματοφύλακας Γιατρός
Το δεύτερο τεύχος του διάσημου κόμικ των παιδικών μας χρόνων!
Ως «Τερματοφύλακας Γιατρός» μας συστήνεται ο Μπεν Λήπερ, ένας πολυάσχολος νέος, ο οποίος το απόγευμα αγωνίζεται ως τερματοφύλακας της Μάνκαστορ Σίτυ και το πρωί είναι φοιτητής της Ιατρικής. Το πρωτοποριακό για την εποχή σενάριο του κόμικς εμπλέκει τον Μπεν Λήπερ σε μια σειρά από κοινωνικά ζητήματα στα οποία ο νεαρός συνήθως προσπαθεί να βοηθήσει κάποιον συνάνθρωπό του να βρει λύση στο πρόβλημα που τον απασχολεί. Σε αυτό, αρκετές φορές μπαίνουν εμπόδιο κάποιοι από τους καθηγητές του στην Ιατρική Σχολή που φοιτά ή και παράγοντες ομάδων ποδοσφαίρου. Η ομάδα του στην αρχή αγωνίζεται στη Δ’ Αγγλίας όμως πάντοτε καταφέρνει να φτάνει μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου Αγγλίας, κάτι το οποίο οφείλει στις εκπληκτικές αποκρούσεις του Μπεν.
Η σειρά ξεκίνησε από τους Τζέι Τ. Ρόμπερτσον (σενάριο) και Μπάρι Μίτσελ (σχέδιο), ενώ από τον Μάιο του 1979 ανέλαβαν οι Ρόι Μπούλεν (σενάριο) και Τόνι Χάρντινγκ (σχέδιο). Ο «Τερματοφύλακας Γιατρός» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά μέσα στο αγγλικό περιοδικό Scoop. Η πρώτη ιστορία δημοσιεύτηκε στις 21 Ιανουαρίου 1978 (στο #1) και η σειρά ολοκληρώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1981 (στο #194). Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε στο τεύχος #81 του Μπλεκ Νέας Περιόδου στις 5 Αυγούστου του 1981. Η σειρά ολοκληρώθηκε στο τεύχος #261 αλλά λόγω της τεράστιας απήχησης που είχε στο αναγνωστικό κοινό, αναδημοσιεύτηκε άλλες δύο φορές, ενώ φιλοξενήθηκε και στα #19-30 του Νέου Μπλεκ. Η ιστορία του «Τερματοφύλακα Γιατρού» έχει δανειστεί πολλά στοιχεία από έναν πανομοιότυπο ήρωα, τον Λάνκυ Χάτον, φοιτητή ιατρικής και τερματοφύλακα της Adventure που πρωτοεμφανίστηκε στο κόμικς «It Takes Guts To Be A Goalie!» το 1952.
Eχει εξαιρετικό ενδιαφέρον πως πρωταγωνιστής του κόμικς είναι ένας τερματοφύλακας και όχι ο επιθετικός ή το «δεκάρι» της ομάδας. Στο επίκεντρο της ιστορίας τοποθετείται ίσως ο πιο αντιεμπορικός παίκτης του ποδοσφαίρου, εκείνος που σχεδόν ποτέ δεν στρέφει για καλό λόγο τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του. Φυσικά, στην περίπτωση του Μπεν Λήπερ, ο τερματοφύλακας δανείζεται ποδοσφαιρικά προσόντα και από άλλους παίκτες της ενδεκάδας. Οπως θα διαβάσετε, από εκείνον ξεκινά πολλές φορές η ανάπτυξη της ομάδας με μια μπαλιά ή ένα βολέ, ενώ δεν λείπουν και οι φορές που ο τερματοφύλακάς μας σκοράρει ως άλλος Ρενέ Χιγκίτα.
Ο Μπέν Λήπερ δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως δεν είναι απλά ο τερματοφύλακας που φυλάει σαν κέρβερος την εστία του. Στο κόμικς παρουσιάζεται ως ένας παίκτης με σφαιρική αντίληψη του αθλήματος. Εκτός όμως από τα ποδοσφαιρικά του χαρίσματα, ο ήρωάς μας προσπαθεί να κρατήσει και τον ακέραιο και ηθικό του χαρακτήρα. Τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι όσο και σε εκείνο της επιστήμης του, ο Μπεν Λήπερ βάζει μπροστά την ηθική του και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία. Προτιμά να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του από το να πάρει χρήματα και επίσης να μην κερδίσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με ανέντιμο τρόπο.
Στις σελίδες των άλμπουμ που θα διαβάσετε, θα επιστρέψετε στο παρελθόν. Σε ένα παρελθόν αγνό και ρομαντικό, τότε που το ποδόσφαιρο, ακόμη και το επαγγελματικό, δεν χαρακτηριζόταν από την ακραία λογική του κέρδους και των εκατομμυρίων. Θα διαβάσετε ιστορίες που τα ποδοσφαιρικά συστήματα και η «ποδοσφαιρική λογική» δεν έχουν τον πρώτο λόγο. Επίσης, θα διαβάσετε για τη ρομαντική εκείνη εποχή που ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να είναι γιατρός κι όχι απαραίτητα μοντέλο που διαφημίζει διαρκώς νέα προϊόντα ένδυσης, υπόδησης και καλλωπισμού με σκοπό να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τον τραπεζικό του λογαριασμό. Θα διαβάσετε εν ολίγοις ιστορίες ενός άλλου ποδοσφαίρου, ενός ποδοσφαίρου «Old School» όπως έχει επικρατήσει να το αποκαλούμε τα τελευταία χρόνια.
Οι ιστορίες του «Τερματοφύλακα Γιατρού» τοποθετούν και πάλι το ποδόσφαιρο στο κέντρο του ενδιαφέροντος μακριά από εκτυφλωτικούς lifestyle προβολείς και αναδεικνύουν τη διαχρονική σύνδεση του αθλήματος με την κοινωνική βάση από την οποία προέρχεται. Και αν τα παιδιά σας θέλουν να μοιάσουν σε κάποιον ποδοσφαιριστή που συναντούν συχνά στις ιστοσελίδες, εσείς μπορείτε να τους δώσετε να διαβάσουν αυτό το κόμικς. Καμιά φορά οι χάρτινοι ήρωες είναι σημαντικότεροι από εκείνους που δημιουργεί το star system.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις