ΔΕΗ: Ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας στην Ελλάδα, ενεργεί με κοινωνική ευθύνη
Έχοντας θέσει τη βιωσιμότητα ως κύρια προτεραιότητά της, η εταιρεία προχωρά διαρκώς σε σημαντικές δράσεις για το περιβάλλον και την κοινωνία
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Το 1982, η ΔΕΗ έγινε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που ανέπτυξε δραστηριότητα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Έκτοτε, έχει αποδείξει ξανά και ξανά την περιβαλλοντική της ευαισθησία, αλλά και το μέγεθος της κοινωνικής της υπευθυνότητας σε κάθε πτυχή της δράσης της, θέτοντας τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της στρατηγικής της. Πλέον, οι πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΔΕΗ έχουν τεθεί κάτω από την ομπρέλα του «ΔΕΗ ενεργώ», και σε συνδυασμό με τη σταδιακή υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών σε κάθε κομμάτι της δραστηριότητάς της, κάνουν πράξη το όραμά της να συμβάλει σε έναν υγιέστερο, πιο προσβάσιμο και πιο ισότιμο κόσμο.
Βοηθώντας τη Φύση να ανακάμψει
Χαρακτηριστικά παραδείγματα των έμπρακτων προσπαθειών της ΔΕΗ για την εξυγίανση των ελληνικών οικοσυστημάτων, είναι οι πρωτοβουλίες της για την αποκατάσταση δυο περιοχών που δέχτηκαν δυσανάλογα το πλήγμα των δασικών πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2021: της Αρχαίας Ολυμπίας και της Βόρειας Εύβοιας.
Η απογύμνωση της Αρχαίας Ολυμπίας από τους ελαιώνες της, ήταν ένα πλήγμα με μεγάλο συμβολικό, αλλά και οικονομικό βάρος, μιας και η ελιά αποτελεί έναν από τους πιο πολύτιμους πόρους της περιοχής. Για αυτό και η ΔΕΗ, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΔΕΗ ενεργώ» και σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Arete Fund και κυβερνητικούς φορείς, προχώρησε σε μια σημαντική δωρεά για την αγορά, τη φύλαξη και τη συντήρηση σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους 80.000 δενδρυλλίων ελιάς, μέχρι εντέλει αυτά να παραδοθούν σε πληγέντες αγρότες.
Η επιλογή της ελιάς, ενός δέντρου ταυτισμένου με τον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, την Ελλάδα στο σύνολό της, αλλά και με αξίες όπως η ειρήνη, η σοφία και η ευμάρεια, αποτελεί, πέρα από έμπρακτη προσφορά, και μια ευχή, όπως προκύπτει και από το σύνθημα της ΔΕΗ: «Ξαναφυτεύουμε τους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας και ευχόμαστε όπως μεγαλώνουν τα νέα δέντρα στον ιστορικό αυτό χώρο, να μεγαλώσει η ελπίδα για τους κατοίκους και να στεριώσει η ευημερία στην περιοχή».
Το πρώτο ελαιόδεντρο έχει ήδη φυτευτεί συμβολικά από τους ανθρώπους της ΔΕΗ στην πλατεία της Αρχαίας Ολυμπίας, σαν υπόσχεση επιστροφής του φυσικού πλούτου σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.
.
.
Επιπλέον, η ΔΕΗ συμμετέχει ενεργά και στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων της Βόρειας Εύβοιας, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του χορηγού για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, αλλά και έργων αναδάσωσης σε περιοχές που χρήζουν άμεσης προστασίας, σε συνολική έκταση 380.000 περίπου στρεμμάτων που υπάγονται στο Δασαρχείο Λίμνης. Η χορηγία θα διατεθεί απευθείας από τη ΔΕΗ στους τοπικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς που έχουν και τη βαθύτερη γνώση των αναγκών της περιοχής, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.
Ρύποι ή πρώτες ύλες;
Για δεύτερη χρονιά, η ΔΕΗ συμμετείχε φέτος στο project Paralies, «υιοθετώντας» δυο τμήματα της παραλίας του Σχινιά, συνολικού μήκους 1.500 μέτρων. Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, άνθρωποι της εταιρείας ήταν εκεί, κρατώντας καθαρή την ακτή με καθημερινή συλλογή απορριμμάτων, αλλά και ευαισθητοποιώντας τους λουόμενους για την αξία της ανακύκλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και τον τελευταίο καθαρισμό της παραλίας στις 23 Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ συγκέντρωσε συνολικά σχεδόν 2 τόνους από πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο και γυαλί – υλικά που θα ρύπαιναν τον αιγιαλό και τα οποία αντ’ αυτού ανακυκλώθηκαν στο ΚΔΑΥ Κορωπίου αποκτώντας νέα ζωή.
Στη γλώσσα των πολιτών
Μια από τις πιο πρόσφατες και αξιόλογες πρωτοβουλίες που έχει υλοποιήσει η ΔΕΗ είναι η νέα υπηρεσία «Service for all», μέσω της οποίας οι υπηρεσίες της εταιρείας γίνονται ακόμη πιο προσβάσιμες σε ακόμη περισσότερους πολίτες. Πλέον, υφιστάμενοι και δυνητικοί πελάτες της ΔΕΗ είναι σε θέση να προγραμματίζουν επικοινωνία με εξειδικευμένο εκπρόσωπο της εταιρείας μέσω κλήσης βίντεο, παρουσία διερμηνέα της ελληνικής νοηματικής γλώσσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ γίνεται έτσι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο της ενέργειας (και μια από τις ελάχιστες στην Ελλάδα εν γένει) που ενσωματώνει μια τέτοια υπηρεσία.
Ενεργώντας για την τέχνη
Οι δραστηριότητες του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας «ΔΕΗ ενεργώ», απλώνονται σε οτιδήποτε σημαντικό. Και αναμφίβολα σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει και η τέχνη. Έτσι, η ΔΕΗ στηρίζει το έργο του Μουσείου Μπενάκη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ρόλο της ως χρυσού χορηγού για τη δημιουργία του Ψηφιακού Αρχείου 1821, ενός καινοτόμου ερευνητικού προγράμματος για την Ελληνική Επανάσταση που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ).
Πιστοποιημένα πράσινη
Εδώ και τέσσερις δεκαετίες, η ΔΕΗ συνεχίζει να επενδύει σταθερά στις ΑΠΕ, έχοντας δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο πράσινης ενέργειας. Τα αποτελέσματα των επίμονων προσπαθειών της έχουν γίνει σαφή μεταξύ άλλων και μέσω των δράσεών της για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (22 Απριλίου) στη διάρκεια των δυο τελευταίων ετών, όταν η εταιρεία κατόρθωσε να ηλεκτροδοτήσει για 24 ώρες 4.500.000 και 4.400.000 νοικοκυριά αντίστοιχα με ενέργεια που προερχόταν αποκλειστικά από ΑΠΕ, με τη δωρεάν διάθεση της υπηρεσίας Green Pass.
Για την υλοποίηση αυτού του επιτεύγματος, η ΔΕΗ δέσμευσε εκείνη την ημέρα ισόποση ενέργεια από πιστοποιημένες ΑΠΕ. Έτσι, κατόρθωσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από οικιακή χρήση κατά 16.000 τόνους για το 2022, δείχνοντας τον δρόμο προς ένα πράσινο μέλλον.
Μάθετε περισσότερα για τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΔΕΗ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις