Επενδύσεις: Πρόσω ολοταχώς για 8,3 δισ. + 5,6 δισ. ευρώ
Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα τρέξει εφέτος με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 6% και το 2023 στο 2% - Το οικονομικό επιτελείο, εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας, φιλοδοξεί να αυξήσει τις επενδύσεις κατά 16%
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Τουρισμός, real estate, ενέργεια και εξαγορές αποτελούν το κυματοθραύστη στην απειλή των διαδοχικών κρίσεων καθώς οι επενδύσεις έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση στην Ελλάδα, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις να φτάνουν στα 3,5 δισ. Ευρώ. Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα τρέξει εφέτος με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 6% και το 2023 κοντά στο 2%, και το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να αυξήσει τις επενδύσεις κατά 16% το 2023.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού το 2023, πρόκειται να διατεθούν 8,3 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 5,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα 3,5 δισ. ευρώ του Ταμείου θα προέρχονται από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 372 έργα και επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. Ευρώ. Το νέο ΕΣΠΑ, επίσης, έχει συνολικό προϋπολογισμό 26,1 δισ. ευρώ, από τα οποία, τα 20,9 δισ. είναι η ενωσιακή συμμετοχή και τα 5,3 δισ. η εθνική συνεισφορά. Οι πόροι που έχουν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπερβαίνουν, έως σήμερα, τα 11 δισ. Ευρώ .
Το αβέβαιο αυτό διεθνές περιβάλλον, εξαιτίας, κυρίως, του ασανσέρ των ενεργειακών τιμών, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση ώστε να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι για τις επενδύσεις. Από την κυβέρνηση αποστέλλεται το μήνυμα ότι βγαίνοντας από τις κρίσεις το χρέος της Ελλάδας φέτος θα είναι κάτω από εκείνο του 2019. Σημειώντας ότι ακόμα υπάρχει να δαπανηθεί περίπου το 95% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία αρχίζουν να μπαίνουν τώρα στην οικονομία.
Η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα και την κυβέρνηση αποτελεί η αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Το σοκ από την διεθνή ενεργειακή κρίση το 2022, ήρθε να διαδεχθεί το σοκ της πανδημίας το 2020, η οποία κρίση Covid “γέννησε” το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει το υψηλό ενδιαφέρον για τα δάνεια του Ταμείου, τα οποία εξασφαλίζονται με μεσοσταθμικό επιτόκιο 0,90%. Σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα έχουν υπογραφεί συμβάσεις για τουλάχιστον 650 εκατ. Ευρώ. Ειδικότερα, στο σκέλος των δανείων, έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 160 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 7,14 δισ. ευρώ (σε 2,98 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, σε 2,55 δισ. ευρώ τα κεφάλαια των τραπεζών και σε 1,61 δισ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια). Επίσης, από το σκέλος των επιδοτήσεων, έχουν ενταχθεί 372 έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ Μεταξύ αυτών είναι το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για τα έτη 2021 και 2022 και το οποίο αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στις μικρότερες επιχειρήσεις.
.
.
Το σχέδιο του Ελλάδα 2.0 περιλαμβάνει 68 μεταρρυθμίσεις, συνολικά, στους τέσσερις πυλώνες και σε αυτή τη δόση ολοκληρώθηκαν 19 μεταρρυθμιστικά ορόσημα, μεταξύ των οποίων είναι ο προσωπικός βοηθός για Άτομα με Αναπηρία, η ενίσχυση των δεξιοτήτων των δικαστών για την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, η έναρξη εφαρμογής συστήματος αξιολόγησης απόδοσης και αμοιβής στο δημόσιο τομέα, καθώς και το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ, το μεγαλύτερο που έχει γίνει στη χώρα μας για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, ύψους 4,5 δισ. Ευρώ.
Σκέλος επιδοτήσεων
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, 372 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ.
Τα έργα εμπίπτουν στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του Σχεδίου, δηλαδή στην «Πράσινη μετάβαση», στην «Ψηφιακή μετάβαση», σε «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας». Πρόσφατες εντάξεις αφορούν σε: Εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια του δημοσίου (170.000.000 ευρώ), Αναβαθμίσεις του δικτύου του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος (60.000.000 ευρώ), Ανάπτυξη, κατασκευή, θέση σε τροχιά και προ-λειτουργία μικρών δορυφόρων, που θα υποστηρίζουν υπηρεσίες ασφαλούς συνδεσιμότητας (200.370.480 ευρώ), Σχεδιασμό, ενοποίηση και υποστήριξη της λειτουργίας των Μητρώων της ΗΔΙΚΑ Α.Ε στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης (15.195.456 ευρώ), Πανεπιστήμια Αριστείας (194.246.072,52 ευρώ), Δευτερογενή πρόληψη – προληπτικά τεστ κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου (153.574.285,16 ευρώ), Χρηματοδότηση της βασικής έρευνας – Οριζόντια υποστήριξη όλων των επιστημών (59.059.751,60 ευρώ), Τεχνολογικό Πάρκο «ThessINTEC» στη Θεσσαλονίκη (35.062.000 ευρώ) κ.ά.
Σκέλος δανείων
Στο «Ελλάδα 2.0» έχουν υποβληθεί 160 επενδυτικά σχέδια, μέχρι στιγμής, από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 7,14 δισ. Ευρώ. Δηλαδή, σε 2,98 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, σε 2,55 δισ. ευρώ τα κεφάλαια των τραπεζών και σε 1,61 δισ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια.
Οι παραπάνω επενδύσεις εμπίπτουν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, π.χ. βιομηχανία, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορές, τουρισμός, υπηρεσίες, εμπόριο. Αρκετά έργα βρίσκονται στο στάδιο της προέγκρισης από τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ έχουν, ήδη, συμβασιοποιηθεί τουλάχιστον 23 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,41 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 650 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από πόρους-δάνεια του ΤΑΑ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις