Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής επιχειρηματικότητας
Στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας – DESI, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση στην Ε.Ε
Οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά όλους τους κλάδους της οικονομίας. Μέσα στην πανδημία τα νέα ψηφιακά εργαλεία έγιναν διέξοδος επιβίωσης για μια σειρά μικρών, μεσαίων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων. Η εκτόξευση του e-commerce αποτελεί μία από τις κληρονομιές που άφησαν τα lockdowns, όπως επίσης οι πλατφόρμες online τηλεδιασκέψεων, οι ηλεκτρονικές πληρωμές, η διαχείριση και ανταλλαγή εγγράφων.
Το μέλλον του «επιχειρείν» όμως θα είναι ακόμη πιο ψηφιακό. Η μετάβαση στο cloud, το Internet of Things (IoT), τα big data analytics, η αυτοματοποίηση, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια ανοίγουν νέους ορίζοντες για τις επιχειρήσεις. Σε αυτή την ψηφιακή σφαίρα, η Ελλάδα υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου στους περισσότερους τομείς που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση και την ψηφιακή εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού. Ο στόχος της Ψηφιακής Δεκαετίας είναι πάνω από το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να έχουν επιτύχει τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης.
- Διαβάστε επίσης: Τι περιλαμβάνει η επόμενη πίστα της ψηφιακής μετάβασης
Στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας – DESI, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση στην Ε.Ε. ως προς την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Μόνο το 39 % των ΜΜΕ παρουσιάζουν τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έναντι 55 % του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η χώρα μας πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 12% ως προς το ποσοστό του ηλεκτρονικού εμπορίου στον κύκλο εργασιών, που ανέρχεται σε 11%. Όσο για την υιοθέτηση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, το 13 % των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν μαζικά́ δεδομένα, ποσοστό που συνάδει με την Ευρώπη (14 %), αλλά οι επιδόσεις στο υπολογιστικό νέφος και την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πολύ πίσω.
Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
Με πόρους 445 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπαίνουν σε τροχιά ψηφιακού μετασχηματισμού. Το μεγάλο πρόγραμμα που τρέχει η Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) θα ενισχύσει μέσωvouchers, αξίας 900-18.000 ευρώ, την ψηφιακή ωρίμανση των ελληνικών πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα digitalsme.gov.gr, που λειτουργεί ως marketplace, άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο και για τους τρεις άξονες του προγράμματος: «Ψηφιακά Εργαλεία για ΜμΕ», «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» και «Ψηφιακές Συναλλαγές».
.
.
Μέσω του πρώτου άξονα, προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να διαθέσουν τα κουπόνια για την αγορά ή μίσθωση νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, που θα εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία τους, όπως CRM, ERP, συστήματα backoffice ή κυβερνοασφάλειας, θα αναβαθμίσουν τον τρόπο επικοινωνίας και θα εισάγουν νέες μορφές υβριδικής εργασίας. Το ύψος του κουπονιού διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων της κάθε επιχείρησης.
Ο μισός προϋπολογισμός της δράσης, δηλαδή 90 εκατ. ευρώ, κατευθύνεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις με έως 10 εργαζόμενους. Αντίστοιχα, η επένδυση που θα πρέπει να κάνουν οι ίδιες οι ΜμΕ κυμαίνεται από 100 ως 2.000 ευρώ, καθώς η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη ανέρχεται από 1.000 ως 20.000 ευρώ.
Με το πρόγραμμα «Ψηφιακές Συναλλαγές», ύψους 165 εκατ. ευρώ, θα δοθεί ώθηση στη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως αντικατάσταση/αναβάθμιση ταμειακών μηχανών και POS, την τιμολόγηση και την έκδοση φορολογικών παραστατικών «εν κινήσει». Οι ενισχύσεις θα δοθούν και πάλι μέσω vouchers, ύψους 150 ευρώ ως 300 ευρώ.
Η περίοδος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ» και για τις κατηγορίες αιτήσεων 1, 2 και 3 του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές» έχει παραταθεί ως τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου.
Επενδύσεις στο οικοσύστημα της πληροφορικής
Το τρίτο σκέλος του προγράμματος, αφορά στην ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος πληροφορικής προκειμένου οι ελληνικές ΜμΕ να προχωρήσουν σε ψηφιακές επενδύσεις. Ο κλάδος συμβάλλει σήμερα στο 8% του εγχώριου ΑΕΠ και οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι μεταξύ των υψηλότερων στη χώρα, στο 6,1% μεταξύ 2017 – 2021. Μέσω του προγράμματος «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών»,προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, θα επιδοτηθούν με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ύψους από 200.000 ως 2 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών cloud.
Απευθύνεται δυνητικά στο σύνολο των ΜμΕ της χώρας. Οι προτεινόμενες επενδύσεις θα αξιολογηθούν βάσει των businessplansπου θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι. 2022. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης έχει λάβει παράταση ως το Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2022.
Στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπεται επιπλέον η δημιουργία ψηφιακού οικοσυστήματος επιχειρήσεων και η εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για τη διευκόλυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των ΜμΕ.
Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις του ίδιου του προγράμματος γυρίζουν πίσω στην εγχώρια αγορά πληροφορικής και ψηφιακών λύσεων, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενοι προμηθευτές να ανοίξουν μέσω του marketplaceένα νέο κανάλι επικοινωνίας με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Έξυπνη» μεταποίηση και αγροτική παραγωγή
Η επιτάχυνση της αναβάθμισης του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μεταποιητικών ΜμΕ με συστήματα αυτοματοποίησης, ευφυούς μεταποίησης και τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν τον στόχο του προγράμματος «Έξυπνη μεταποίηση». Το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 73,2 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του βιομηχανικού οικοσυστήματος και υλοποιείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μέσω της δράσης επιδιώκεται η αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων, με οικονομική ενίσχυση επενδύσεων σε συστήματα έξυπνης μεταποίησης, ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης, με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας της μεταποίησης και στην ύπαρξη ποιοτικών θέσεων εργασίας. Το 70% του προϋπολογισμού της δράσης θα κατευθυνθεί στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και το υπόλοιπο 30% στις μεσαίες. Από τον προϋπολογισμό που διατίθεται για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, το 80% θα διατεθεί σε υφιστάμενες επιχειρήσεις και το 20% σε νέες.
Ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 250.000 ευρώ και μεγαλύτερος των 6 εκατ. ευρώ. Τα ποσοστά της έντασης ενίσχυσης καθορίζονται σύμφωνα με τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων θα πρέπει να είναι κατά μέγιστο 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξής τους.
Παράλληλα, η Κοινωνία της Πληροφορίας έχει ανάψει τις μηχανές για το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του γεωργικού Τομέα», προϋπολογισμού 44,3 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Μέσω του έργου θα δημιουργηθεί μια τεχνολογική πλατφόρμα και υποδομή για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα, που θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων. Ουσιαστικά, θα συνδέει παραγωγούς, οργανώσεις, ερευνητικά ιδρύματα, τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους εμπλεκόμενους με την γη και την παραγωγική διαδικασία.
Η τεχνολογική πλατφόρμα, με όπλα τα ανοιχτά δεδομένα, το IoTκαι τη διαστημική παρακολούθηση της γης, θα αναγνωρίζει και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του μικροκαλλιεργητή, του γεωργικού συμβούλου και των οργανώσεων που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί, κατόπιν μετάθεσης, η 21η Νοεμβρίου 2022.
- Αστυνομία για Ακούνια: «Βρέθηκε κρεμασμένος με ένα σεντόνι»
- Ανησυχία από την αύξηση στις αναπνευστικές λοιμώξεις – Τι συμβαίνει με τον νέο ιό στην Κίνα
- Κώστας Σημίτης: Η γνωριμία σε πάρτι στο Λονδίνο πριν 63 χρόνια και οι δύο κόρες (εικόνες)
- Χρυσές Σφαίρες 2025: Αντίστροφη μέτρηση για την αποψινή τελετή απονομής
- Κώδικας οδικής κυκλοφορίας: Ολα τα πρόστιμα – Πότε αφαιρείται το δίπλωμα, αναλυτικά παραδείγματα
- Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Κώστας Σημίτης συνέδεσε την πρωθυπουργία του με κορυφαίες εθνικές επιτυχίες