Παγκόσμια οικονομία: Ολοταχώς προς ύφεση οι μεγάλες οικονομίες
Εν μέσω σφοδρής ενεργειακής αλλά και επισιτιστικής κρίσης, τι λένε ξένοι οργανισμοί και οίκοι;
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη και πληθαίνουν οι δραματικές προειδοποιήσεις από διεθνείς οργανισμούς και ξένους οίκους.
Λέξεις όπως στασιμοπληθωρισμός, παγκόσμια ύφεση, κρίση χρέους είναι λέξεις που κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα. Τα σχόλια, οι εκτιμήσεις και αναλύσεις του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας καθώς και ξένων οίκων ενισχύουν τις ανησυχίες και επιτείνουν τον προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι.
ΔΝΤ: Τα χειρότερα έρχονται…
Τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία κρούει μέσα από την έκθεσή του για τις Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας (World Economic Outlook) το ΔΝΤ.
Το Ταμείο προσδιορίζει οκτώ διαφορετικούς μεγάλους κινδύνους για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Κίνα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί σε μόλις 3,2% σε παγκόσμιο επίπεδο φέτος και σε 2,7% το 2023, πρόβλεψη που είναι η χαμηλότερη από το 2001 και μετά, αν δεν υπολογιστεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η πανδημία. Σημειώνεται ότι η παγκόσμια ανάπτυξη το 2021 διαμορφώθηκε σε 6% παρά την επίδραση του Covid-19 ενώ φέτος και του χρόνου, παρά τη φαινομενική υποχώρηση της πανδημίας, αναμένεται να είναι περίπου η μισή.
Ειδικά για την Ευρωζώνη, προβλέπεται πλέον για φέτος ανάπτυξη 3,5% και για του χρόνου μόλις 0,5%, ενώ συγκριτικά το 2021 η αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση είχε φτάσει το 5,2%. Μάλιστα για τη Γερμανία και την Ιταλία αναμένεται για το 2023 ύφεση της τάξης του 0,3% και του 0,2% αντίστοιχα, σύμφωνα πάντα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του Ταμείου.
Νέα κρίση «βλέπει» η Παγκόσμια Τράπεζα
Σε ύφεση οδεύει η παγκόσμια οικονομία το 2023 προειδοποίησε και η Παγκόσμια Τράπεζα καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προχωρούν σε συγχρονισμένες επιτοκιακές αυξήσεις για να αντιμετωπίσουν τον επίμονο πληθωρισμό.
Η τράπεζα προειδοποιεί για αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, εν μέσω κύκλου επιτοκιακών αυξήσεων, αυξάνουν την πίεση του χρέους ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
.
.
Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες – ΗΠΑ, Κίνα και Ευρωζώνη – επιβραδύνονται με ραγδαία ταχύτητα και ακόμη και ένα μέτριο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος θα μπορούσε οδηγήσει σε ύφεση, σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την χειρότερη επιβράδυνση, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει ήδη υπονομευθεί πολύ περισσότερο συγκριτικά με τις προηγούμενες περιόδους ύφεσης.
Παρατεταμένο σοκ
Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προβλέπει «παρατεταμένη και βαριά» ύφεση στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Ρουμπινί ισχυρίζεται ότι οδεύουμε προς μια «στασιμοπληθωριστική κρίση που δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχουμε δει ποτέ».
Σε άρθρο του στο Time, ο Ρουμπινί υπογράμμισε ότι ένας τοξικός οικονομικός συνδυασμός χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού θα οδηγήσει σε «τεράστιες αφερεγγυότητες και διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις» παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια.
Το επιχείρημά του βασίζεται στην ιδέα ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή για την παγκόσμια οικονομία μετά την «υπερ-παγκοσμιοποίηση», τη σχετική γεωπολιτική σταθερότητα και την τεχνολογική καινοτομία που συνέβαλαν στη διατήρηση του πληθωρισμού από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο Ρουμπίνι πιστεύει ότι η νέα μας εποχή της «Μεγάλης Σταθερότητας του Πληθωρισμού» θα τροφοδοτηθεί από πληθωριστικές τάσεις όπως η γήρανση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή, οι διαταραχές του εφοδιασμού, ο μεγαλύτερος προστατευτισμός και η αναζωογόνηση της βιομηχανίας.
Και για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό σε αυτό το περιβάλλον, υποστηρίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια ξανά στα ιστορικά πρότυπα μετά από χρόνια που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις