Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί η αμερικανική Δεξιά το έριξε στην ψυχεδέλεια;

Γιατί η αμερικανική Δεξιά το έριξε στην ψυχεδέλεια;

Επενδυτές του συντηρητικού στρατοπέδου ποντάρουν στα μαγικά μανιτάρια και το ecstasy. Ποιο μπορεί να είναι το κίνητρο;

Το ερευνητικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση ψυχεδελικών ουσιών στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, της μετατραυματικής διαταραχής και άλλων παθήσεων προσελκύει επενδύσεις από το συντηρητικό στρατόπεδο των ΗΠΑ, ένα φαινόμενο που δημιουργεί δυνητικά τον κίνδυνο να πέσει μια καλή θεραπεία σε «λάθος χέρια».

«Οι υποστηρικτές των ψυχεδελικών πρέπει  να σταματήσουν να καλοπιάνουν τη Δεξιά» γράφουν στον Guardian ο κοινωνολόγος Ρος Έλενχορν και ο αναρχικός ακτιβιστής Δημήτρης Μουγιάννης, ιδρυτές της εταιρείας ψυχεδελικής θεραπείας Cardea.

Ουσίες όπως η ψιλοκυβίνη των «μαγικών μανιταριών», ή η αμφεταμίνη MDMA που πολλοί γνωρίζουν ως ecstasy, έχουν μεταξύ άλλων προσελκύσει επενδύσεις από τον Πίτερ Τίελ, συντηρητικό συνιδρυτή του PayPal και της Palantir. Το 2017, το συντηρητικό Ίδρυμα Mercer δώρισε ένα εκατ. δολάρια στον Διεπιστημονικό Σύλλογο Ψυχεδελικών Μελετών (MAPS), τον κορυφαίο ερευνητικό οργανισμό των ΗΠΑ για την μελέτη του MDMA ως θεραπείας για βετεράνους με μετατραυματική διαταραχή.

Το 2021, ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, διαβόητος για τη σκληρή στάση του απέναντι στους μετανάστες, υπέγραψε νόμο που επιτρέπει μελέτες για τα ιατρικά οφέλη των ψυχεδελικών. Των οποίων τη νομιμοποίηση υποστηρίζει και ο Στιβ Μπάνον, τέως σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ.

Ουτοπίες

Οι ψυχεδελικές ουσίες έχουν συνδεθεί ιστορικά με ουτοπικά πειράματα, επισημαίνει το άρθρο. Σήμερα, ορισμένοι ερευνητές εξετάζουν την υπόθεση ότι τα ψυχεδελικά μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση πολιτικών συγκρούσεων.

Το 2018, μικρή μελέτη που υποδείκνυε ότι η ψιλοκυβίνη μειώνει τη στήριξη σε «αυταρχικές τάσεις» παρουσιάστηκε από ερευνητές του Imperial College στο Λονδίνο, το οποίο συνεργάστηκε πέρυσι με το MAPS και για κοινό ψυχεδελικό τριπ με αγιαχουάσκα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Οι συντάκτες του άρθρου θεωρούν ωστόσο ότι τα ψυχεδελικά δεν μπορούν να ανακόψουν τις αντιδημοκρατικές τάσεις. Σίγουρα μπορούν να «ανοίξουν» το μυαλό, όχι όμως μόνο στην αγάπη και την ειρήνη αλλά και στον ναζισμό, τον οικο-φασισμό ή τη συνωμοσιολογία.

Αυτό εξάλλου συνέβη στον Άντριου Άνγκλιν, ιδρυτή του νεοναζιστικού ιστότοπου Daily Stormer, ο οποίος είχε πειραματιστεί με τα ψυχεδελικά ως νέος. Και ο ιδρυτής του δικτυακού τόπου 8chan, όπου εξτρεμιστές αναρτούσαν μανιφέστο για μαζικές δολοφονίες, άντλησε έμπνευση από ένα ψυχεδελικό τριπ.

Χρήμα και πολιτική

Στο ερώτημα του γιατί η αμερικανική Δεξιά δείχνει τόσο ενδιαφέρον, η προφανής απάντηση είναι το χρήμα, καθώς τα ψυχεδελικά θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρυσορυχείο για τη φαρμακοβιομηχανία, συνεχίζει το άρθρο.

Δεν αποκλείεται όμως να υπάρχουν και πολιτικά κίνητρα, λένε οι δύο συντάκτες. Μήπως η χρηματοδότηση μελετών για τους βετεράνους είναι ένας έμμεσος τρόπος να μειωθούν οι συνέπειες του πολέμου στους στρατιώτες και να συνεχιστούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Γιατί οι βετεράνοι στρατιώτες έχουν προτεραιότητα στις δοκιμές σε μια κοινωνία όπου το τραύμα είναι τόσο διαδεδομένο; Τι θα γίνει με όσους έπεσαν θύματα ρατσισμού, φτώχιας ή αστυνομικής βίας –φαινομένων που ενισχύονται από τις συντηρητικές πολιτικές φορέων όπως το Ίδρυμα Mercers;

«Τα ψυχεδελικά έχουν το δυναμικό να βοηθήσουν τον κόσμο να απελευθερωθεί από επαναλαμβανόμενες, καταστροφικές σκέψεις, να τον βοηθήσουν να ανακαλύψουν νέες δυνατότητες και νέες χαρές. Όμως οι επιδράσεις των ψυχοδραστικών φαρμάκων δεν μπορεί ποτέ να απομονωθούν από το πλαίσιό τους».

«Οι ψυχεδελικές θεραπείες –όπως κάθε μορφής φροντίδα- πρέπει να είναι διαθέσιμες σε όσους τις χρειάζονται, όχι μόνο σε όσους έχουν χρήματα και διασυνδέσεις και πολιτικό μέσο».

»Γιοα να είναι πραγματικά ωφέλιμα, τα ψυχεδελικά πρέπει να ενσωματωθούν σε ένα κοινωνικό όραμα ισότητας και δικαιοσύνης, ένα όραμα που αντιτίθεται στη στην θυσία της ανθρώπινης ζωής και της υγείας στον βωμό των στρατιωτικών δαπανών και της δημιουργίας αυτοκρατοριών, ένα όραμα που αναγνωρίζει την αξία της ζωής ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, φύλου ή κοινωνικής τάξης».

Sports in

Οριστικό: Έμεινε στον Παναθηναϊκό ο Κέντρικ Ναν

Η διορία για το NBA πέρασε και αυτό σημαίνει ότι ο Κέντρικ Ναν μένει και τυπικά στον Παναθηναϊκό τη νέα σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024