Οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναστέλλουν την πώληση και τη συνταγογράφηση όλων των σιροπιών μετά τον θάνατο φέτος σχεδόν 100 παιδιών από οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Η απόφαση ελήφθη μετά την έναρξη έρευνας την προηγούμενη εβδομάδα για την ανεξήγητη άνοδο από τον Αύγουστο των περιστατικών οξείας νεφρικής ανεπάρκειας στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας.

Εξάλλου σιρόπια για τον βήχα, που παρασκευάζονται στην Ινδία, φαίνεται να ευθύνονται για τον θάνατο σχεδόν 70 παιδιών στη Γκάμπια επίσης από οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

«Μέχρι στιγμής έχουμε ενημερωθεί για 206 περιστατικά σε 20 επαρχίες και 99 θανάτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ινδονησιακού υπουργείου Υγείας, ο Σιαχρίλ Μανσγιούρ.

«Για προληπτικούς λόγους το υπουργείο ζήτησε από τους επαγγελματίες υγείας να μην συνταγογραφούν προσωρινά φάρμακα σε υγρή μορφή ή σιρόπια (…) και ζήτησε από τα φαρμακεία να αναστείλουν την πώληση σιροπιών (…) μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», πρόσθεσε.

Τα περιστατικά οξείας νεφρικής ανεπάρκειας σε παιδιά αυξήθηκαν από τον Αύγουστο, εξήγησε ο αξιωματούχος, ενώ μέχρι τότε στην Ινδονησία καταγράφονταν ένα με δύο τον μήνα.

«Από το τέλος Αυγούστου 2022 το υπουργείο και η ένωση παιδιάτρων λάμβαναν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες για περιστατικά οξείας νεφρικής ανεπάρκειας», διευκρίνισε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση νωρίτερα αυτό τον μήνα και συνέστησε την απόσυρση τεσσάρων σιροπιών για τον βήχα και την καταρροή που παράγονται από την ινδική φαρμακευτική εταιρεία Maiden Pharmaceuticals Ltd, τα οποία «ενδέχεται να συνδέονται» με τους θανάτους που καταγράφηκαν στη Γκάμπια.

Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι, έπειτα από ανάλυση που διενεργήθηκε σε τέσσερα σιρόπια της Maiden εντοπίστηκαν «απαράδεκτα» ποσοστά διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, ουσιών που μπορεί να αποδειχθούν τοξικές και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

Η ινδονησιακή υπηρεσία ασφάλειας υγείας τόνισε ωστόσο ότι τα σιρόπια αυτά δεν εισάγονται στη χώρα.

Τα περισσότερα περιστατικά οξείας νεφρικής ανεπάρκειας που εντοπίστηκαν στην Ινδονησία αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ