Ο Πούτιν επέβαλε στρατιωτικό νόμο στις κατεχόμενες περιοχές
Ολες οι ρωσικές επαρχίες θα πρέπει να επιβάλουν μέτρα για την διασφάλιση κρίσιμων εγκαταστάσεων.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας. Πρόκειται για τις περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.
Συμπλήρωσε δε πως όλες οι ρωσικές επαρχίες θα πρέπει να επιβάλουν μέτρα για την διασφάλιση κρίσιμων εγκαταστάσεων.
- Διαβάστε επίσης: Μπορεί να υπάρξει διπλωματική διέξοδος για τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Σε δηλώσεις του προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του, ο Πούτιν έδωσε επίσης εντολή στην κυβέρνηση να συστήσει ένα ειδικό συντονιστικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν για να συνεργαστεί με τις περιφέρειες της Ρωσίας για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας στην Ουκρανία.
Martial law is being introduced in the DPR, LPR, Kherson and Zaporizhzhia regions, – Putin 🤔 pic.twitter.com/OybqRtOj1g
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) October 19, 2022
Στην παρούσα κατάσταση, θεωρώ απαραίτητο να δώσω πρόσθετες εξουσίες στους αρχηγούς όλων των ρωσικών περιοχών», είπε ο Πούτιν.
Σε τηλεοπτικές δηλώσεις κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι «όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ή εκπαιδεύονται σε πεδία βολής και κέντρα εκπαίδευσης πρέπει να αισθάνονται την υποστήριξή μας και να γνωρίζουν ότι έχουν τη μεγάλη, σπουδαία χώρα μας ενωμένη στο πλευρό τους».
Οι κινήσεις αυτές, μετά από σχεδόν οκτώ μήνες πολέμου, σηματοδοτούν την τελευταία κλιμάκωση του Πούτιν για να αντιμετωπίσει μια σειρά σημαντικών ηττών από τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η επιβολή του στρατιωτικού νόμου γίνεται την ίδια μέρα που ρώσοι αξιωματούχοι που εγκαταστάθηκαν στη Χερσώνα, μία από τις τέσσερις κατεχόμενες περιοχές, ζητώντας από τους πολίτες να εγκαταλείψουν ορισμένες περιοχές το συντομότερο δυνατό, εν αναμονή μιας επικείμενης ουκρανικής επίθεσης.
Οι τέσσερις περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια περιλαμβάνουν περίπου το 15% της Ουκρανίας. Μαζί με την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, η Ρωσία διεκδικεί πλέον -και ελέγχει μεγάλα τμήματα- περίπου το 20% της Ουκρανίας.
Εκρήξεις στο Κίεβο
Στο μεταξύ εκρήξεις ακούσθηκαν σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, λίγο αφού ήχησαν οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το Κίεβο έχει δεχθεί από τη Δευτέρα επανειλημμένες επιθέσεις από ρωσικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα – καμικάζι, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε ανθρώπους και στοχοθέτησαν κυρίως ενεργειακές υποδομές.
- Κρήτη: Eίχε προσπαθήσει και πατήσει με το αμάξι του και άλλα άτομα ο 33χρονος Γάλλος
- Κώστας Γεωργουσόπουλος: Μ’ οδηγό ένα γραφιά…
- Άρης: Ξανά ατομικό για Μορόν και Μάγιο, ανεβάζει στροφές ο Κουάισον
- Σκωτία: Φυλακίστηκε ο νεοναζί που διατηρούσε οπλοστάσιο και απειλούσε οργάνωση LGBTQ – «Θα πληρώσουν με αίμα»
- Ο Δήμος Πολυγύρου αποκτά το δικό του λογότυπο
- Δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα κλάπηκαν από χάκερ το 2024