Ελληνοτουρκικά: Ανατρέπει ο Tayfun τις ισορροπίες στο Αιγαίο; Τι λένε αναλυτές
Οι στρατιωτικοί αναλυτές Κωνσταντίνος Ιατρίδης και Φραγκούλης Φράγκος, εξηγούν πού στοχεύει ο Ερντογάν
Την δοκιμαστική εκτόξευση του Tayfun, το βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς που κατασκεύασαν οι Τούρκοι και η οποία συνοδεύτηκε από την προκλητική ρητορική της Άγκυρας, για το πλήγμα που μπορεί να επιφέρει στην Ελλάδα, απομυθοποιούν οι στρατιωτικοί αναλυτές, Κωνσταντίνος Ιατρίδης και Φραγκούλης Φράγκος.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι ο Tayfun, δεν είναι ακόμη επιχειρησιακά ικανός, ενώ τονίζουν ότι η Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκε από τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξηγώντας ότι στόχος του Τούρκου προέδρου ήταν ο πύραυλος αυτός να μπορεί να διανύσει 2.500 χλμ, δίνοντας στην Τουρκία τη δυνατότητα να παίζει το ρόλο της περιφερειακής δύναμης.
Αναφέρθηκαν ακόμη στο πολύ χαμηλό φρόνημα του τουρκικού στρατού, στην ελληνική υπεροπλία στον αέρα, αλλά και στην ανάγκη ανάπτυξης και ενίσχυσης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Παράλληλα εκτίμησαν ότι «οι ισορροπίες θα ανατραπούν υπέρ της Ελλάδος».
Οι στόχοι του Ερντογάν
Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο στρατηγός ε.α., Φραγκούλης Φράγκος, σημείωσε πως «στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναθεωρητικής επεκτατικής πολιτικής που εφαρμόζει η Άγκυρα στην περιοχή, φρόντισε ο κ. Ερντογάν να δώσει μία οδηγία στην Roketsan, μια κρατική εταιρεία να προχωρήσει στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, καταρχήν μικρού βεληνεκούς».
Όπως αποκάλυψε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, στόχος του Τούρκου προέδρου ήταν ο πύραυλος αυτός να μπορεί να διανύσει 2.500 χλμ, δίνοντας στην στην Τουρκία τη δυνατότητα να μπορεί να ελέγχει την ευρύτερη περιοχή και να παίζει το ρόλο της περιφερειακής δύναμης.
«Δεν αιφνιδιάστηκαμε από τις κινήσεις Ερντογάν» δήλωσε ο κ. Φραγκούλης, σύμφωνα με την ertnews.gr, τονίζοντας ότι από τους χάρτες που δημοσίευσαν οι Τούρκοι τώρα μας έβαλαν σε έναν ομόκεντρο κύκλο και όχι μόνον εμάς αλλά γειτονικές χώρες όπως η Κύπρος και το Ισραήλ.
Ανησυχία για την ελληνική υπεροπλία
«Η ανησυχία τους έγκειται στο γεγονός ότι αναπτύσσεται και το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ιράν ήδη έχει τέτοιους βαλλιστικούς πυραύλους των δύο χιλιάδων χιλιομέτρων» είπε ο κ. Φράγκος εκτιμώντας ότι αυτή η πυραυλική δοκιμή είχε άλλο λόγο: την εμψύχωση του τουρκικού στρατού που βλέπει την υπεροπλία των Ελλήνων στον αέρα λόγω των Rafale.
Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία και το εξοπλιστικό της πρόγραμμα εκτίμησε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα ενισχυθεί και με αμερικανικά μαχητικά F-16 ή Rafale γιατί «δεν μπορούν να τους απομακρύνουν παντελώς και να τους στείλουν στην Ρωσία και την Κίνα».
Όπως αποκάλυψε η τεχνογνωσία για τον πύραυλο Tayfun, ο οποίος είναι μετεξέλιξη του Bora, προέρχεται από Πακιστάν και Κίνα.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, τονίζοντας ότι έπρεπε να στηριζόμαστε και στις δικές μας δυνάμεις.
Φέρνοντας ως παράδειγμα την κατασκευή ελληνικών UAV με χαμηλό κόστος πριν από λίγα χρόνια, πρόγραμμα που δεν προχώρησε, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «μπαίνουν άλλες παράμετροι και δεν αναπτύσσονται».
«Δεν είναι έτοιμοι οι Tayfun»
Από την πλευρά του, ο πτέραρχος ε.α., Κωνσταντίνος Ιατρίδης δήλωσε ότι «ένας πύραυλος βαλλιστικός για να γίνει επιχειρησιακά ικανός πρέπει να μπει στην παραγωγή και να γίνουν πάρα πολλές δοκιμές».
Όπως είπε ο πτέραρχος εν αποστρατεία «αυτός ο πύραυλος είναι συνέχεια των άλλων πυραύλων του βαλλιστικού προγράμματος. Και από ότι λένε οι ειδικοί που ασχολούνται με την κατασκευή τέτοιων οπλικών συστημάτων, χρειάζεται τουλάχιστον επτά με οκτώ χρόνια για να γίνει επιχειρησιακά έτοιμος».
- Διαβάστε επίσης: Στέιτ Ντιπάρτιμεντ: Αντίθετες οι ΗΠΑ στη συνεργασία Τουρκίας – Ρωσίας για τον κόμβο φυσικού αερίου
Οι ισορροπίες θα ανατραπούν υπέρ της Ελλάδας
Σύμφωνα με αυτό το δεδομένο, «ούτε οι ισορροπίες ανατρέπονται, αλλά ούτε και θα πρέπει να μας φοβίζουν ή να μας ανησυχούν. Άλλωστε η Ελλάδα και πρέπει να το επισημάνουμε αυτό έχει ένα πλέγμα αεράμυνας σε οποιοδήποτε τολμήσει να προσβάλει τη χώρα μας. Έχει τους Πάτριοτ, που τα βλήματα μπορούν να χτυπήσουν στόχους πάνω από τα 150 χιλιόμετρα και τους τους S-400» ανέφερε ο κ. Ιατρίδης παραθέτοντας μια σειρά από συστήματα αεράμυνας που διαθέτει η Ελλάδα.
«Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει κάποιες δυνατότητες και σε μη επανδρωμένα (αεροσκάφη) και σε βαλλιστικούς πυραύλους. Είναι καιρός πλέον να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες και τις δυνατότητές μας και να αναπτύξουμε την αμυντική βιομηχανία», πρόσθεσε ο κ. Ιατρίδης.
«Είναι μία ευκαιρία και μετά από όλα αυτά να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας εκεί, να παράγουμε κι εμείς τα δικά μας οπλικά συστήματα. Δεν μας ανησυχεί. Η Ελλάδα, ούτε πιέζεται, ούτε είναι σε μειονεκτική θέση. Αντίθετα, η Τουρκία του Ερντογάν είναι σε πολύ μειονεκτική θέση. Δεν έχει αεράμυνα, δεν έχει αεροπορία. Η Ελλάδα εξοπλίζεται και βεβαίως οι ισορροπίες θα ανατραπούν υπέρ της Ελλάδος» πρόσθεσε ο πτέραρχος ε.α.
Τι μας ανησυχεί
Σύμφωνα και με τον κ. Φράγκο, οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Tayfun «δεν είναι έτοιμοι» αλλά αντίθετα εκείνο που τον ανησυχεί είναι ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου που κατασκευάζεται από Ρώσους στην Τουρκία.
«Θα πρέπει να ξέρουν οι Αμερικανοί ότι αφού τους ανησυχεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν… θα πρέπει να ξέρουν ότι το Ακούγιου είναι σε σεισμογενή περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Φράγκος.
Με κόστος 20 δισ. ευρώ, στα νότια της Τουρκίας ο κ. Φράγκος εστίασε ότι το Ακουγιού είναι ένα από τρία πυρηνικά εργοστάσια που θα κατασκευάσει η Άγκυρα.
«Το δεύτερο είναι στη Σινώπη, εκεί που κατέληξε ο πύραυλος και το τρίτο που θα γίνει στην Ανατολική Θράκη. Η ανησυχία μας είναι ότι είναι σε σεισμογενή περιοχή και πρέπει να καταλάβουν οι Αμερικάνοι ότι απειλεί τα δικά τους συμφέροντα. Στην φαρέτρα τώρα του Μενέντεζ (αμερικανός Γερουσιαστής) πρέπει να μπει αυτό» συμπλήρωσε ο κ. Φράγκος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις