Κοροναϊός: Αξεπέραστη η προστασία από τον γιατρό στην πανδημία
Τακτικές επισκέψεις στο γιατρό τους πρέπει να κάνουν οι ηλικιωμένοι άνω των 66 ετών για την καλή τους υγεία, ιδίως όσο ο κοροναϊός είναι ακόμα εδώ
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
Μπορεί να τηρούμε τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, μπορεί να εμβολιαζόμαστε για τον κοροναϊό και τη γρίπη, όμως η προστασία που μας δίνει η τακτική εξέταση της υγείας μας από τον γιατρό μας, είναι αξεπέραστη.
Η διαπίστωση αυτή έρχεται από μελέτη από το Οντάριο του Καναδά σε περίπου 2,3 εκατομμύρια ασθενείς, όπου ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της πολιτείας του Οντάριο, διαπίστωσαν πως ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κοροναϊό κατά 22-24%.
Όμως η περιοδική εξέταση υγείας από γιατρό, διαπιστώθηκε ότι μειώνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο μόλυνσης από κοροναϊό, κατά επιπλέον 15%.
Η ειδοποιός διαφορά διαπιστώθηκε όταν στις παραμέτρους μείωσης του κινδύνου, προστέθηκε και η τακτική ιατρική εξέταση στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Η διαφορά ιδίως για τα άτομα ηλικίας 66 ετών και άνω, οφείλεται στο γεγονός ότι ο γιατρός μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα, αλλάζοντας λανθασμένες αντιλήψεις που είναι εγκατεστημένες σε υγιείς εμβολιασμένους.
Η διαπίστωση ήρθε μετά την παρατήρηση ότι οι μελέτες αποτελεσματικότητας των εμβολίων συνήθως δεν εφαρμόζουν στρατηγικές για τη μείωση της εγκατεστημένης αντίληψης των εμβολιασμένων που παραμένουν υγιείς για το βαθμό προστασίας από τον εμβολιασμό, γεγονός που οδηγεί σε διαφορετικές συμπεριφορές μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων ιδίως σε ότι αφορά την αναζήτηση περίθαλψης. Μάλιστα, μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί μεν να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο από λοίμωξη από κοροναϊό, όμως η λάθος αντίληψη του υγιούς εμβολιασμένου, μπορεί να οδηγήσει σε υπερεκτίμηση της επίδρασης του εμβολιασμού.
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA, είχε στόχο την εκτίμηση της συσχέτισης μεταξύ του αντιγριπικού εμβολιασμού και της έκβασης της νόσησης από SARS-CoV-2.
Η μελέτη διεξήχθη σε 2 διαδοχικές εκστρατείες αντιγριπικού εμβολιασμού (2019-2020 και 2020-2021), λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης από την COVID-19 και της μεγαλύτερης εγκυρότητας των δεδομένων αντιγριπικού εμβολιασμού στην υπό μελέτη ηλικιακή ομάδα. Ο πληθυσμός της μελέτης περιελάμβανε ενήλικες που κατοικούσαν στην κοινότητα ηλικίας 66 ετών και άνω στο Οντάριο του Καναδά.
Στη μελέτη οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν τους περιστατικά λοίμωξης, νοσηλείας και θανάτου από κοροναϊό, της συσχέτισης του αντιγριπικού εμβολιασμού με την προσβολή από κοροναϊό, την παρακολούθηση ατόμων που συνέχισαν την περίθαλψή τους σε δομές μακροχρόνιας περίθαλψης, εμβολιάστηκαν κατά του κοροναϊού ή πέθαναν πριν την λήξη του χρόνου παρατήρησης. Η επίσκεψη στο γιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ορίστηκε ως αρνητική έκθεση στον κοροναϊό, αλλά και ως παράγοντας τροποποίησης της επίδρασης του αντιγριπικού εμβολιασμού στη νόσηση από κοροναϊό.
Οι συμμετέχοντες έφτασαν τα 2.279.805 άτομα, εκ των οποίων τα 1.234.647 (54,2%) ήταν γυναίκες και 1.045.158 (45,8%) ήταν άνδρες. Η μέση ηλικία τους ήταν 75,08 έτη.
Όσοι είχαν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο είχαν λιγότερες λοιμώξεις από κοροναϊό σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο τα έτη 2019-2020 κατά 22-24%.
Αντίστοιχα, μειωμένος ήταν και ο κίνδυνος νοσηλείας ή θανάτου από SARS-CoV-2 κατά 17- 34%.
Μειωμένος κίνδυνος μόλυνσης από κοροναϊό διαπιστώθηκε επίσης κατά 15% κατά την επίσκεψη στον γιατρό της ΠΦΥ. Στην περίπτωση νοσηλείας ή θανάτου από κοροναϊό, η επίσκεψη στον γιατρό μείωσε τον κίνδυνο κατά 20%.
Η προστασία από λοίμωξη κοροναϊού μετά από αντιγριπικό εμβολιασμό, αύξησε την προστασία όσων επισκέφτηκαν τον γιατρό τους στο 38%, όταν η αντίστοιχη προστασία από το αντιγριπικό εμβόλιο γι΄ αυτούς που δεν είδαν τον γιατρό τους ήταν μόλις 11%.
Ο κίνδυνος νοσηλείας ή θανάτου από κοροναϊό, στους εμβολιασμένους για γρίπη ηλικιωμένους, μειώθηκε κατά 34% για όσους είχαν επισκεφτεί τον γιατρό τους, σε αντίθεση με όσους αμέλησαν την τακτική τους επίσκεψη στο γιατρό, όπου μόνο του το αντιγριπικό εμβόλιο μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από κοροναϊό κατά μόλις 15%.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για τα άτομα 66 ετών και πάνω, η επίσκεψη στον γιατρό μπορεί να τροποποιήσει τους κινδύνους νόσησης από κοροναϊό ύστερα από αντιγριπικό εμβολιασμό και να επηρεάσει έτσι την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις