Σχέδιο για «αντι-drone» σύστημα – Ποια κρίσιμα κτίρια θα προστατεύει από επιθέσεις
Επανέρχεται το σχέδιο για ηλεκτρονική ομπρέλα προστασίας Προεδρικού, Μαξίμου και Βουλής από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη n Οι φόβοι για χτυπήματα α λα Κίεβο και το παρασκήνιο με τον «Τοξοβόλο» και τις διαμάχες εταιρειών
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Tην επανενεργοποίηση του σχεδίου για τη θωράκιση της Βουλής, του Μεγάρου Μαξίμου και άλλων κρίσιμων κυβερνητικών κτιρίων με υπερσύγχρονο σύστημα «αντι-drone», προϋπολογισμού περίπου δύο εκατ. ευρώ, φαίνεται να μελετά εκ νέου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και αυτό με τον φόβο που έχει προκαλέσει η ευρύτατη χρήση δεκάδων ρωσικών drones, ιρανικής κατασκευής, με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε πολύνεκρες επιθέσεις σε πολυκατοικίες στο Κίεβο αλλά και σε σημαντικές υποδομές της Ουκρανίας. Οπως εξάλλου και η διαρκής παραγωγή και χρήση από την Τουρκία εκατοντάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, περίπου δέκα διαφορετικών τύπων, για πληθώρα στρατιωτικών επιχειρήσεων. Με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο να δηλώνει σε συνεργάτες του ότι «πρέπει να ληφθεί κάθε μέτρο για την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων».
Σύμφωνα μάλιστα με τον σχεδιασμό που έχει ήδη εκπονηθεί, το σύστημα αυτό θα έχει τη δυνατότητα – με ραντάρ «ομπρέλα» σε ακτίνα 500 μέτρων – να εντοπίζει, να «κλειδώνει» και να προχωρά σε αναχαίτιση μέχρι και 10 drones εμφόρτων με εκρηκτικά ταυτόχρονα. Με βασική επιδίωξη να αποκόπτεται η τηλεκατεύθυνση και η καθοδήγηση του εν λόγω ύποπτου μέσου, και υπό την ηλεκτρονική κατεύθυνση του «ραντάρ» και του συστήματος προστασίας να οδηγείται σε ειδικούς χώρους, ώστε να απενεργοποιείται. Κύριο μέλημα είναι η απενεργοποίηση να μην αφήνει το drone-βόμβα ανεξέλεγκτο ώστε να καταρρίπτεται σε αστικές περιοχές. Με παράλληλους σχεδιασμούς το σύστημα αυτό θα εγκατασταθεί στη Βουλή αλλά το κέντρο επιχειρήσεων θα βρίσκεται σε εγκαταστάσεις ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. στο Μαρκόπουλο. Σημειώνεται ότι το ποσό για την προμήθεια του συστήματος είχε εκταμιευθεί από τη Βουλή, αλλά τουλάχιστον δύο φορές τα χρήματα αυτά επιστράφηκαν στο ταμείο του Κοινοβουλίου λόγω στασιμότητας στις σχετικές διαδικασίες.
Παρακολουθήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχικές συνεννοήσεις προ τριετίας για την απόκτηση του εν λόγω συστήματος – όταν και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 6-7 εταιρείες από το Ισραήλ, τη Μεγάλη Βρετανία και αλλού – υπήρχε εμπλοκή και διαμάχη εταιρειών. Μάλιστα, υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που είχε ασχοληθεί με την προμήθεια του συγκεκριμένου «αντι-drone» συστήματος είχε υποβάλει προσφάτως αίτημα στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για να ενημερωθεί αν το τηλέφωνό του παρακολουθείτο από την ΕΥΠ ή με παράνομα λογισμικά. Με τη σχετική έρευνα να μην επιβεβαιώνει την παρακολούθηση των επικοινωνιών του.
Οι αρχικές μελέτες προ τριετίας για σύστημα ηλεκτρονικής προστασίας της Βουλής, του Μεγάρου Μαξίμου, του Προεδρικού Μεγάρου, των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, αλλά πιθανόν και του υπουργείου Εσωτερικών (στην Πλατεία Κλαυθμώνος) είχαν εκπονηθεί μετά τη διαπίστωση ότι ένας αντιεξουσιαστής με το ψευδώνυμο «Τοξοβόλος» και άλλοι «σύντροφοί» του που συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2020 στην Αγία Παρασκευή για προετοιμασία ενόπλων επιθέσεων είχαν τέτοιου είδους ιπτάμενο μέσο (εμβέλειας 1.000 μέτρων). Με το drone που βρέθηκε σε διαμέρισμα στα Πατήσια είχε διαπιστωθεί ότι οι ύποπτοι προχωρούσαν σε κατοπτεύσεις χώρων. Παράλληλα εκείνη την περίοδο είχε προκύψει ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατων επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια και αλλού υπερίπταντο drones στην περιοχή αγνώστου προελεύσεως. Ακόμη τουλάχιστον 3-4 φορές τον χρόνο εντοπίζονται πέριξ της Βουλής και άλλων κρίσιμων εγκαταστάσεων μικρά ή μεγάλα τηλεκατευθυνόμενα ιπτάμενα μέσα που έχει διαπιστωθεί ευτυχώς, μετά την κινητοποίηση των Αρχών ασφαλείας, ότι ανήκαν σε τουρίστες.
Επιθέσεις
Είχε προηγηθεί η επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μικρά αεροπλάνα αλλά και με πυραύλους εναντίον των εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία, αλλά και η απόπειρα δολοφονίας με τέτοιου είδους μη επανδρωμένα αεροσκάφη με βόμβες κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Επιπλέον είχε αναφερθεί σχέδιο επίθεσης με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη από μέλη του ISIS την ίδια περίοδο που άρχισε η σχετική διαδικασία για την προμήθειά του. Σημειώνεται ότι συστήματα «αντι-drone» σχεδίαζαν να προμηθευτούν τραπεζικά ιδρύματα, εταιρείες (ορισμένες φοβούνταν ότι τέτοιου είδους τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη θα χρησιμοποιούνταν ως «υποκλοπείς»), στρατιωτικές δομές και αεροδρόμια. Επιπλέον, τότε φέρεται ότι είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα σύστημα ανίχνευσης και καταστροφής drones σε ιδιωτικό νησί.
Κόστος
Το κόστος προμήθειας συστήματος κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) ανέρχεται από 30.000 έως 5.000.000 ευρώ ανάλογα με τον τρόπο εντοπισμού και κατάρριψης του drone. Με ζητούμενο αν αυτό έχει τηλεκατεύθυνση ή έχει εκτοξευθεί με προγραμματισμό και κλειδωμένο «στόχο» ως μικρός πύραυλος. Το σύστημα αμύνης σε επιδρομές με drones περιλαμβάνει από χειροκίνητα «μπαζούκας», έως ανιχνευτές, ραντάρ, αλλά και εκτοξευτές μικρών διχτυών για να πιάνει σαν… ψάρια τα απειλητικά ιπτάμενα μέσα. Ωστόσο, αυτό το «αμυντικό σύστημα» κατάρριψης των drones που αναμένεται να προγραμματισθεί εκ νέου να τοποθετηθεί στη Βουλή θεωρείται πιο σύνθετο και αποτελεσματικό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις