Έμπολα: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για «ραγδαία εξέλιξη» της επιδημίας την Ουγκάντα
«Κίνδυνο εξάπλωσης εντός της χώρας και στους γείτονές της»
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Η επιδημία Έμπολα στην Ουγκάντα «εξελίσσεται ραγδαία» προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς τουλάχιστον τρεις ασθενείς ταξίδεψαν από το επίκεντρο της κρίσης στην πρωτεύουσα Καμπάλα.
«Το υπουργείο Υγείας της Ουγκάντα επέδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή και αποτελεσματικότητα και συνεχίζει να προσαρμόζει την αντίδρασή του σε μια δύσκολη κατάσταση» δήλωσε σύμφωνα με το Associated Pressο δρ Ματσιντίσο Μοέτι, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Αφρική.
«Οι αριθμοί που βλέπουμε δημιουργούν κίνδυνο εξάπλωσης εντός της χώρας και στους γείτονές της» δήλωσε σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου ο δρ Αχμέντ Όγκουελ, επικεφαλής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Η Ουγκάντα κήρυξε ξέσπασμα επιδημίας στις 20 Σεπτεμβρίου, αρκετές ημέρες αφότου η θανατηφόρα ιογενής ασθένεια άρχισε να εξαπλώνεται σε αγροτική κοινότητα της επαρχίας. Έκτοτε έχουν καταγραφεί 64 κρούσματα και 24 θάνατοι, αριθμοί που δεν συμπεριλαμβάνουν στοιχεία για όσους μπορεί να προσβλήθηκαν και να πέθαναν πριν κηρυχθεί επιδημία.
Μετά την άφιξη τουλάχιστον τριών ασθενών στην Καμπάλα των 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων, περίπου 150 χιλιόμετρα από την πρώτη εστία, οι αρχές επέβαλαν lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες σε δύο από τις πέντε περιφέρειες που ανέφεραν κρούσματα.
Εμβόλιο αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας δεν υπάρχει για το στέλεχος του Σουδάν του Έμπολα που εξαπλώνεται στην Ουγκάντα, αν και ο ΠΟΥ σχεδιάζει να διαθέσει δύο πυραματικά εμβόλια για τις επαφές ασθενών και τους εργαζομένους στο χώρο της υγείας.
Ο Έμπολα μεταδίδεται από την επαφή με σωματικά υγρά ή μολυσμένα αντικείμενα. Προκαλεί πυρετό, διάρροια, εμετό, πόνο στους μύες και, σε κάποιος ασθενείς, εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.
Μέχρι σήμερα παραμένει ασαφές ποιο άγριο ζώο λειτουργεί ως φυσική δεξαμενή του ιού στην Αφρική, ωστόσο η επιδημία πιθανότατα ξέσπασε μέσω της επαφής με μολυσμένο ζώο ή την κατανάλωση ωμού κρέατος.
Η Ουγκάντα έχει ζήσει αρκετές επιδημίες Έμπολα, όπως το 2000 που έχασαν τη ζωή τους 300 άτομα.
Η μεγαλύτερη επιδημία που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, με 11.000 νεκρούς, ξέσπασε στη Δυτική Αφρική το 2014 και διήρκεσε έως το 2016.
Ο ιός του Έμπολα ανακαλύφθηκε το 1976 σε δύο ταυτόχρονες επιδημίες στο Νότιο Σουδάν και το Κογκό, και πήρε το όνομα του ποταμού Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις