Έρευνα: Ένα κινητό μπορεί να προβλέψει αν θα πεθάνουμε μέσα στην επόμενη πενταετία
Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.
- Η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να εκχωρήσει εδάφη αν θέλει ειρήνη, λέει ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας
- Ανεβαίνει η θερμοκρασία τη Δευτέρα - Ο καιρός παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς
- Ένα κουνελάκι στο σπίτι σας – Πώς θα τού χαρίσετε ευζωία και θα έρθετε πιο κοντά μαζί του
- Μαύρη χρονιά για εκατομμύρια παιδιά
Μπορεί να ακούγεται παράλογο, να μπορεί ένα κινητό να προβλέψει αν θα πεθάνει κάποιος την επόμενη πενταετία, ωστόσο οι επιστήμονες λένε ότι συμβαίνει και το εξηγούν…
Τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι αισθητήρες κίνησης του κινητού τηλεφώνου από μόλις έξι λεπτά περπατήματος κάποιου, μπορεί να είναι αρκετά για να προβλεφθεί η πιθανότητα θανάτου του μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές.
Η μελέτη σε 100.655 άτομα
Μια μελέτη, με επικεφαλής τον Μπρους Σατζ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα ψηφιακής υγείας «PloS Digital Health», σύμφωνα με το «New Scientist», βρήκε ότι η ακρίβεια της ανωτέρω μεθόδου είναι περίπου ανάλογη με εκείνη άλλων παραδοσιακότερων μεθόδων πρόβλεψης.
Προηγούμενες έρευνες είχαν εκτιμήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου με βάση το συνολικό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, κάνοντας χρήση αισθητήρων σε άλλες συσκευές όπως τα «βραχιολάκια» και τα «έξυπνα» ρολόγια. Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι έχουν πια «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones) με παρόμοιους αισθητήρες κίνησης, όμως δεν έχουν μαζί τους συνεχώς το τηλέφωνο τους, οπότε δεν μπορεί να καταγραφεί αξιόπιστα ο συνολικός βαθμός σωματικής δραστηριότητας τους.
Για να βρουν έναν εναλλακτικό δείκτη πρόγνωσης κινδύνου, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για την υγεία 100.655 ατόμων, οι οποίοι είχαν φορέσει επί μία εβδομάδα στον καρπό τους ηλεκτρονικό βραχιολάκι με αισθητήρα κίνησης. Στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας το 2% περίπου των συμμετεχόντων είχε πεθάνει από διάφορες αιτίες.
Τα αποτελέσματα
Η ανάλυση μέσω τεχνητής νοημοσύνης – με τη βοήθεια αλγόριθμου που έκανε εκτίμηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου με βάση μόνο την επιτάχυνση στη διάρκεια μιας βόλτας έξι λεπτών – έδειξε ότι όταν υπάρχουν ασθένειες όπως της καρδιάς και των πνευμόνων, οι άνθρωποι επιβραδύνουν συχνά τον βηματισμό τους και μετά τον επιταχύνουν ξανά σε μικρές δόσεις. Το νέο μοντέλο μπορεί να προβλέψει με βάση την ανάλυση της επιτάχυνσης και επιβράδυνσης τον μελλοντικό κίνδυνο θανάτου, έχοντας ακρίβεια ανάλογη άλλων πιο παραδοσιακών δεικτών (π.χ. μέσω ερωτηματολογίων υγείας ή της συνολικής ημερήσιας δραστηριότητας).
Μολονότι η νέα έρευνα χρησιμοποίησε αισθητήρες κίνησης φορεμένους στον καρπό του χεριού, σύμφωνα με τον Σατζ, τα smartphones μπορούν να μετρήσουν επίσης την επιτάχυνση στη διάρκεια μιας σύντομης βόλτας, κάτι που επιτρέπει μια ανάλογη πρόγνωση κινδύνου. Οι ερευνητές προτείνουν μάλιστα ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα από τα κινητά τηλέφωνα σε επίπεδο ολόκληρου του πληθυσμού μιας χώρας, για να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας των κατοίκων.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις