Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία βομβαρδίζει τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς
Γιατί η Ρωσία βομβαρδίζει τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της Ουκρανίας, οι οποίοι κατασκευάστηκαν επί σοβιετικής εποχής και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί;
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η μερική καταστροφή των θερμοηλεκτρικών σταθμών και των υποσταθμών τους από τις ρωσικούς βομβαρδισμούς είναι σημαντική, αλλά δεν θα οδηγήσει σε κρίσιμη ανισορροπία ολόκληρου του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας (στη φωτογραφία, επάνω, ρωσικός βομβαρδισμός θερμοηλεκτρικού σταθμού στο Κίεβο).
Ιδιαίτερα ανθεκτικοί
Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, άλλωστε, οι οποίοι κατασκευάστηκαν στη σοβιετική εποχή, είναι αρκετά ανθεκτικοί και δεν είναι εύκολο να καταστραφούν ολοκληρωτικά ακόμη και από πυραυλικές επιθέσεις.
Δείτε ακόμη – Λευκορωσία: Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν συγκέντρωση στρατιωτικού εξοπλισμού στα σύνορα με την Ουκρανία
Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ρωσικά χτυπήματα έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν ένα διαφορετικό πρόβλημα. Αυτό δεν είναι τόσο η καταστροφή τους όσο η μερική αδρανοποίησή τους.
Οι ίδιες οι πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, μπορούν να οδηγήσουν σε πιο καταστροφικές συνέπειες από λίγες ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς μετά από ρωσικό βομβαρδισμό σε θερμοηλεκτρικό σταθμό του Κιέβου
«Εάν η θερμοηλεκτρική μονάδα καταστραφεί όταν έξω έχουμε μείον 10-15 βαθμούς, τότε υπάρχει κίνδυνος βλάβης ολόκληρου του συστήματος των αγωγών που μεταφέρουν το ζεστό νερό στον καταναλωτή», λέει ο ειδικός ενέργειας Γκενάντι Ρουάμτσεφ.
«Αν παγώσει το νερό σ’ αυτούς τους σωλήνες, απλώς θα τους σπάσει και θα είναι αδύνατο να αποκατασταθούν», σημειώνει και θυμάται μια τέτοια περίπτωση στην ιστορία της Ουκρανίας:
«Υπήρχε ένα τέτοιο πρόβλημα στο Alchevsk (τον Ιανουάριο του 2006), όταν λόγω βλάβης στη μονάδα του θερμοηλεκτρικού σταθμού καταστράφηκε όλο το σύστημα τηλεθέρμανσης. Απλώς, αυτοκαταστράφηκε. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο».
Επιθέσεις προπαρασκευαστικής φύσης
Η περίοδος θέρμανσης στην πρωτεύουσα θα πρέπει να ξεκινήσει στις 20 Οκτωβρίου. «Πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε τη σεζόν βασιζόμενοι κυρίως στις καιρικές συνθήκες – σταδιακή ψύξη και χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα», εξήγησε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.
Ο Γιούρι Κορολτσούκ πιστεύει ότι η Ρωσία δείχνει συγκεκριμένα στην ουκρανική ηγεσία τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού:
«Θα θεωρούσα ότι όλες αυτές οι επιθέσεις είναι προπαρασκευαστικής φύσης για την περίοδο θέρμανσης. Στοχεύουν περισσότερο στις διαπραγματεύσεις, είναι μια προσπάθεια να συρθεί η Ουκρανία σε διαπραγματεύσεις».
Επιπλέον, ο ειδικός δηλώνει ότι η Ρωσία προσπαθεί να βρει αδυναμίες και να «υπονομεύσει» το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα.
Στρατηγική «χαλάρωσης»
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πραγματικότητα, οι επιθέσεις δεν έπληξαν το 30%, αλλά το 10% του ουκρανικού ενεργειακού τομέα, αλλά είχαν ήδη απτές συνέπειες.
Ενας από τους μεγαλύτερους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς που παρέχουν ηλεκτρισμό και θέρμανση στους κατοίκους πέντε συνοικιών του Κιέβου
«Τεχνικά η ζημιά αποκαθίσταται, αλλά σε τέτοιο επίπεδο που να λειτουργεί το σύστημα. Το συγκρίνω με τη χαλάρωση του φράχτη. Δηλαδή τον πιάνεις και σταδιακά τον κουνάς, τον κουνάς, κάποτε μπορεί να πέσει», υποστηρίζει.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής «χαλάρωσης», κατά τη γνώμη του, ιδιαίτερο ρόλο παίζουν οι συνεχείς επιθέσεις από φθηνά drones σε ηλεκτρικούς υποσταθμούς.
Κάθε βλάβη των μετασχηματιστών καθιστά απαραίτητη τη διακοπή της διανομής ενέργειας, την αποκατάσταση του εξοπλισμού και την εκ νέου εκκίνηση.
Τι μπορεί να κάνει η Ουκρανία;
Τόσο οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες όσο και οι αρχές συμφωνούν σ’ ένα πράγμα: η καλύτερη άμυνα των εγκαταστάσεων ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας είναι η ενίσχυση των συστημάτων αντιπυραυλικής αεράμυνας ακριβώς από πάνω τους.
«Η Ουκρανία πρέπει να προστατεύσει τον ουρανό πάνω από τις ενεργειακές της εγκαταστάσεις», λέει στους δυτικούς εταίρους ο υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Γκαλουσένκο.
Πρακτικές συστάσεις για τους ίδιους τους Ουκρανούς αφορούν στις ήδη αναφερθείσες εκκλήσεις για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ειδικά τις βραδινές ώρες αιχμής, από τις 17:00 έως τις 23:00.
«Αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση και διατήρηση της σταθερότητας του ενεργειακού συστήματος, το οποίο οι Ρώσοι προσπαθούν τόσο επίμονα να καταστρέψουν», εξηγεί ο υπουργός.
Αυτό αποφέρει ορισμένα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στις 10 Οκτωβρίου, την ημέρα των μαζικών βομβαρδισμών, οι Ουκρανοί μείωσαν οικειοθελώς την κατανάλωσή τους κατά περίπου 10-11% τις βραδινές ώρες.
Εισαγωγές από την ΕΕ
Μια άλλη επιλογή που συζητείται είναι η εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, η κατάσταση ήταν αντίστροφη – το Κίεβο, έχοντας περίσσεια ενέργειας, την εξήγαγε στην ΕΕ. Οι επιθέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο, όμως, οδήγησαν σε παύση των εξαγωγών.
Πύρινη κόλαση μετά από ρωσικό βομβαρδισμόσε μονάδας παραγωγής ενέργειας στο Κίεβο
Ο επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης, Ντένις Σμιγκάλ, σημειώνει ότι υπάρχει πιθανότητα εισαγωγής ενέργειας από την Ευρώπη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε τέτοια ανάγκη.
«Τώρα δεν υπάρχει ανάγκη για επείγουσα βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες ή για εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εχουμε μια τέτοια δυνατότητα, αν χρειαστεί», λέει.
Αν υπάρξει μπλακ άουτ
Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Γιούρι Κορολτσούκ είναι δύσπιστος ως προς αυτή τη δυνατότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ευρωπαίοι γείτονες της Ουκρανίας μπορούν στην πραγματικότητα να παρέχουν μόνο «μικρές ποσότητες» ηλεκτρικής ενέργειας και, επιπλέον, υπάρχουν τεχνικά προβλήματα με τον τρόπο παράδοσης στους ουκρανούς καταναλωτές.
«Μια συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΕ μπορεί πραγματικά να καλύψει ένα μέρος της ζήτησης. Αλλά εάν, για παράδειγμα, υπάρξει μπλακ άουτ στην Ουκρανία, τότε απλώς δεν θα μπορούν να έχουν [ηλεκτρικό ρεύμα] εδώ», εξηγεί.
Τώρα, ο κύριος εγγυητής της σταθερής λειτουργίας του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος είναι μόνο ένας ασφαλής ουρανός, αξιόπιστα προστατευμένος από τους ρωσικούς πυραύλους.
Πηγή: bbc.com/russian, echedoros-a.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις