Ουκρανία: Την αποστολή διεθνών παρατηρητών στο φράγμα της Καχόφκα ζητά το Κίεβο
Αξιωματούχοι της Ουκρανίας έχουν ήδη χτυπήσει τον «κώδωνα του κινδύνου».
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα να σταλεί μια διεθνής ομάδα παρατηρητών στο φράγμα της Καχόφκα, στην περιοχή της κατεχόμενης Χερσώνας, το οποίο το Κίεβο υποστηρίζει ότι έχει ναρκοθετηθεί από τη Μόσχα.
«Καλούμε τον ΟΗΕ, την ΕΕ και άλλους θεσμούς να οργανώσουν μια διεθνή αποστολή παρατηρητών στην Καχόφκα. Οι διεθνείς εμπειρογνώμονες πρέπει να πάνε αμέσως (στην περιοχή αυτή), καθώς και το ουκρανικό προσωπικό», είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιγκάλ στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
- Διαβάστε επίσης: Διαψεύδει ο Λουκασένκο: Δεν υπάρχει μυστική επιστράτευση, ούτε μπαίνουμε στον πόλεμο
Κίνδυνος για χιλιάδες θύματα
Σύμφωνα με τον Σμιγκάλ, μια ενδεχόμενη έκρηξη στο φράγμα αυτού του υδροηλεκτρικού σταθμού «θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θύματα και να πλημμυρίσουν δεκάδες κοινότητες».
Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ρώσους ότι ναρκοθέτησαν το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσώνας, η οποία ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.
«Στην περίπτωση καταστροφής του φράγματος (…) το κανάλι της Βόρειας Κριμαίας (Πιβνίτσνο Κρίμσκι) απλώς θα εξαφανιστεί» και αυτό θα συνιστούσε «καταστροφή», προειδοποίησε, εξηγώντας ότι περισσότερες από 80 πόλεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη της Χερσώνας, θα βρίσκονταν στη ζώνη της αιφνίδιας πλημμύρας.
Οι ρωσικές κατοχικές αρχές αρνούνται ότι έχει ναρκοθετηθεί το φράγμα και χαρακτήρισαν «ψέματα» τις δηλώσεις του Ζελένσκι.
Ο υδροηλεκτρικός σταθμός και το φράγμα, που τροφοδοτείται από τον ποταμό Δνείπερο και απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τη σημερινή γραμμή του μετώπου, καταλήφθηκαν από τους Ρώσους στην αρχή του πολέμου, τον περασμένο Φεβρουάριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις