Η πολιτική αναταραχή στο Ηνωμένο Βασίλειο σπρώχνει τη χώρα πιο κοντά στην ύφεση
Το βρετανικό νόμισμα που βρισκόταν από πριν σε πτωτική τάση πιέζεται ακόμα περισσότερο, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται ήδη σε ύφεση.
Η βρετανική στερλίνα καταγράφει σημαντικές απώλειες σήμερα Παρασκευή, εξαλείφοντας τη χλιαρή άνοδο που εμφάνισε μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Λιζ Τρας ότι παραιτείται από τη θέση της πρωθυπουργού. Ο επόμενος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ αναμένεται να έχει επιλεγεί μέσα σε μία περίπου εβδομάδα από τα μέλη των Τόρις.
«Οι επενδυτές του εξωτερικού είναι πιθανό να δουν την τρέχουσα πολιτική μεταβλητότητα ως έναν λόγο παραπάνω για να απομακρυνθούν από τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου» τονίζει μιλώντας στο CNBC ο Viraj Patel, ανώτατος σχεδιαστής στρατηγικής στην Vanda Research.
Διαβάστε επίσης: Ποιος θα είναι ο νέος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ; Οι πιθανοί αντικαταστάστες της Λιζ Τρας
Ένας από τους ανθρώπους που θεωρούνται φαβορί για τη διαδοχή στη βρετανική πρωθυπουργία είναι ο Rishi Sunak που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον και έχασε παρά τρίχα από την Λιζ Τρας την ανώτατη θέση στην κυβέρνηση. Όμως ακόμα και με μια νίκη του Sunak, ο Patel εκτιμά πως η κατάσταση της βρετανικής οικονομίας δεν πρόκειται να βελτιωθεί.
Ο Sunak είχε προειδοποιήσει στη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας ότι τα σχέδια της Τρας για τεράστιες μειώσεις φόρων θα οδηγούσαν σε «υψηλότερο πληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια στα στεγαστικά και διαβρωμένες καταθέσεις» και θα προκαλούσαν ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων• ακριβώς αυτά που συνέβησαν δηλαδή και τα οποία πυροδότησαν τις εκκλήσεις για την παραίτησή της.
Η στερλίνα που βρισκόταν ήδη σε καθοδική πορεία έναντι του δολαρίου είδε κάποια σκαμπανεβάσματα το τελευταίο αυτό διάστημα, όμως σε γενικές γραμμές με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση δείχνει «πολύ αδύναμη και πιθανώς θα παραμείνει αδύναμη» τονίζει ο Peter Toogood, CIO της Embark Group.
«Έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα, έχουμε έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και είμαστε συνέχεια στο έλεος της καλοσύνης των άλλων. Και βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση εδώ και πολλές δεκαετίες, πρακτικά» σημειώνει.
Όπως εκτιμά ο Toogood, η Βρετανία βρίσκεται ήδη σε πραγματική ύφεση -αφού τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου που δόθηκαν σήμερα καταδεικνύουν σημαντική επιβράδυνση στις δαπάνες- με μια ονομαστική ύφεση να ακολουθεί σύντομα. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 10% περιορίζοντας την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών και πιέζοντας τις επιχειρήσεις.
Αυτή τη στιγμή στην εξίσωση εισέρχεται η αβεβαιότητα για το ποιες κατευθύνσεις θα ακολουθήσει ο νέος πρωθυπουργός αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική.
Σε κάθε περίπτωση ο Patel της Vanda Research εκτιμά πως «οι αναφορές ότι ο νέος πρωθυπουργός θα καθυστερήσει τις αυξήσεις στη φορολογία και τις περικοπές στις δαπάνες φαίνονται παράξενες».
«Δεν θα κρατήσει τη θέση του για πολύ αν αποφασίσει να πάρει αυτό τον δρόμο (…) οι αγορές γρήγορα θα τον ξεράσουν. Η αρχική μου αίσθηση είναι ότι δεν θα αλλάξει κάτι στο μέτωπο των πολιτικών -το πολύ πολύ ο Sunak να προσπαθήσει πεισματικά να μειώσει τον πληθωρισμό όπως είχε δεσμευθεί κατά την εκστρατεία του».
Σε αυτό το περίπλοκο πλαίσιο, η Τράπεζα της Αγγλίας συνέρχεται στις 3 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητήσει αν και κατά πόσο θα αυξήσει τα επιτόκια, αφότου ανέβηκαν κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου