RND: Ο Ερντογάν κυνηγά τους αντιπάλους του και διώχνει τη νεολαία
Το κλίμα αλλάζει εις βάρος του Ερντογάν
Στις επιχειρήσεις της τουρκικής αντιτρομοκρατικής αστυνομίας και στο κυνήγι φερόμενων «οπαδών» του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 αναφέρεται ρεπορτάζ του γερμανικού RND. Υπογραμμίζει δε ότι «έξι χρόνια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία οι ‘εκκαθαρίσεις’ συνεχίζονται αμείωτες. Με μαζικές συλλήψεις ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να εκφοβίσει τους αντιπάλους του. Αλλά το κλίμα στη χώρα αλλάζει».
Όπως επισημαίνει το αποτυχημένο πραξικόπημα προκάλεσε το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων στην ιστορία της Τουρκίας, καθώς πάνω από 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί ενώ μέχρι το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είχαν καταδικαστεί ως εμπλεκόμενοι στην απόπειρα πραξικοπήματος 265.000 άνθρωποι, περίπου 4.000 εξ’ αυτών σε ισόβια ποινή κάθειρξης.
Διαβάστε επίσης: Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ: «Χάλασε το ζύγι, η Τουρκία έχει σημασία»
Η ανταπόκριση του RND σημειώνει μεταξύ άλλων την άποψη ότι ο Τούρκος Πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα για να εδραιώσει την εξουσία του, ενώ οι επιχειρήσεις των Αρχών για τη σύλληψη υπόπτων έχει στόχο τον εκφοβισμό των επικριτών του Ερντογάν, ο οποίος βλέπει τα ποσοστά δημοτικότητας του κόμματός του να είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών.
Αλλάζει το κλίμα
Σημειώνεται ακόμα στο δημοσίευμα ότι στην Τουρκία το κλίμα αλλάζει εις βάρος του Ερντογάν λόγω πρωτίστως της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 83%, με τον Ερντογάν να εμμένει στη μείωση των βασικών επιτοκίων.
Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν και αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών με τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης του Τούρκου ηγέτη, όπως σημειώνει η ανταπόκριση, που προσθέτει ότι αυτή την εβδομάδα υπεγράφη από τον Erdogan ένας νέος νόμος λογοκρισίας, που χαρακτηρίζει τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» ως ένα είδος «τρομοκρατίας».
Οι νέοι θέλουν να ζήσουν στο εξωτερικό
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έρευνα του Konrad Adenauer Stiftung καταγράφηκε ότι το 73% των Τούρκων ηλικίας 18 έως 25 ετών προτιμούν να ζήσουν στο εξωτερικό, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι φέτος έχουν ήδη εγκαταλείψει την Τουρκία 200.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέοι και μορφωμένοι πολίτες.
- Νίκος Απέργης: Πατέρας για δεύτερη φορά ο γνωστός τραγουδιστής
- Μεσσηνία: Πατέρας πυροβόλησε τον γιο του μπροστά στην μητέρα του – Χειροπέδες και στους τρεις
- Κηφισός: Εντοπίστηκε και τρίτη λίμνη – Πού βρίσκεται
- Η στιγμή που γιοτ γεμάτο τουρίστες συγκρούεται με βράχια και βυθίζεται
- Μπαρτζώκας: «Μπράβο σε όλους και κυρίως στους παίκτες που ήταν στον πάγκο και υποστήριζαν αυτούς που έπαιζαν»
- Το Καταδυτικό Πάρκο που θα «συνδέσει» την Καλαβρία με την Κυλλήνη