Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εγκληματικότητα: Ο νέος διαδικτυακός κόσμος αλλάζει τα δεδομένα – Και οι πόρτες ασφαλείας δεν αρκούν

Εγκληματικότητα: Ο νέος διαδικτυακός κόσμος αλλάζει τα δεδομένα – Και οι πόρτες ασφαλείας δεν αρκούν

Το τραύμα από την φρίκη των Σεπολίων κακοφόρμισε και μόλυνε όλη την ελληνική κοινωνία, όταν ένα μικρό κορίτσι με τη βοήθεια συγγενών της, έσπασε τον καθρέφτη μιας ζωής που εγκληματίες έσυραν βίαια να ζήσει

Μείωση της εγκληματικότητας τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, σε σχέση με την τετραετία 2015 – 2019 ανακοινώνει η Αστυνομία, όμως αυτούς τους εννιά μήνες κυοφορήθηκε και γαλουχήθηκε μία νέα μολυσματική παράλλαξη του εγκλήματος, αυτή του βιασμού και της κακοποίησης, παιδιών και γυναικών, που καμία πολιτική πρόληψης δεν κατάφερε να αποσοβήσει.

Το τραύμα από την φρίκη των Σεπολίων κακοφόρμισε και μόλυνε όλη την ελληνική κοινωνία, όταν ένα μικρό κορίτσι με τη βοήθεια συγγενών της, έσπασε τον καθρέφτη μιας ζωής που εγκληματίες έσυραν βίαια να ζήσει, σκορπίζοντας τα είδωλα όλων τους στο υπόγειο κολαστήριο ενός σούπερ μάρκετ.

Θραύσματα

Τα θραύσματα έκοψαν αρτηρίες αλλά όχι πλοκάμια γιατί στον παράλληλο κόσμο του Διαδικτύου, όπου ο καθένας μακριά από το φως του ήλιου χτίζει ένα δεύτερο εαυτό από τα πιο άρρωστα βιώματα της ψυχής του, το έγκλημα είναι αόρατο.

Το σημείο «μηδέν» που εφάπονται οι δύο επάλληλοι κόσμοι, είναι όταν η πόρτα από το σκοτεινό Διαδίκτυο, ανοίξει και οδηγήσει σε ένα υπόγειο, σε ένα οίκο ανοχής.

«Η αποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ. αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία που δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας κατά 25%, σε σχέση με την τετραετία 2015-2019», τονίζεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας.

300 παιδιά

Ομως το ίδιο χρονικό διάστημα, τους πρώτους 8 με 9 μήνες του 2022, σχεδόν ακόμη 300 παιδιά γνώρισαν μια πρωτόγνωρη φρίκη, και η επόμενη μέρα μπροστά στον καθρέφτη, δεν είχε την παραμικρή σχέση με τον κόσμο που κάποιοι τους υποσχέθηκαν, σε ένα παιδικό δωμάτιο. Το παραμύθι δεν έφτασε μέχρι το τέλος.

Σε αμέτρητες περιπτώσεις, οι καθρέφτες δεν έσπασαν και τα θραύσματα δεν έδειξαν πρόσωπα βιαστών και εγκληματιών. Σχεδόν 300 παιδιά σε εννέα μήνες. Πόσα άλλα για τα οποία κανείς δεν έμαθε τίποτα.

Και πόσες γυναίκες δεν σφάχτηκαν, δεν ξυλοκοπήθηκαν, δεν βιάστηκαν. Περισσότερες από κάθε άλλη φορά τα πολλά προηγούμενα χρόνια. Σαν να είναι μόδα. Εγκλημα επιβεβλημένο, μοναδική διέξοδος.

Καρκίνος

Εγκλημα διαφορετικό που διαβρώνει την κοινωνία που μεταλλάσσεται πιο γρήγορα, επειδή η εξέλιξη της τεχνολογίας μέσα από ασύρματα δίκτυα, βρίσκει πρόθυμα καρκινικά κύτταρα.

Και ο πολλαπλασιασμός τους ξεπερνά τους σχεδιασμούς επί χάρτου.

Επειδή εκφυλίζουν ήθη και διαβρώνουν αξίες και αξιοπρέπεια. Τύφλωση.

Σύμφωνα με την δεύτερη ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών, που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2021, την Ημέρα της Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, καταγγέλθηκαν 202 περιστατικά βιασμού το 2020.

Περισσότερο όμως για τα παιδιά, κανείς δεν θα βρεθεί να τα πιάσει από το χέρι να τα τραβήξει έξω.

Γιατί

Γιατί ο δράστης ήταν από το στενό οικογενειακό περιβάλλον. Γιατί οικογένειες φοβήθηκαν τον διασυρμό. Γιατί μόνο ένα από τα πέντε παιδιά που κακοποιούνται θα μιλήσει στην οικογένεια ή στις Αρχές για τη φρίκη που βίωσε.

Στα στοιχεία που ανακοίνωσε η Αστυνομία καταγράφονται ληστείες, διαρρήξεις, κλοπές τροχοφόρων. Η μείωση των εγκληματικών αυτών πράξεων, σε σχέση με την τετραετία 2015 – 2019, είναι ορατή αλλά όχι τόσο εντυπωσιακή σε απόλυτους αριθμούς. Οι ανθρωποκτονίες λείπουν από τη λίστα.

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 1.500 ενεργοί παιδόφιλοι υπάρχουν στη χώρα.

Κάθε χρόνο

Και κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 300 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης (ανάμεσα σε αυτές και βιασμοί) ανηλίκων και πορνογραφίας. Τον τελευταίο χρόνο τα ανήλικα θύματα τέτοιου είδους αποτρόπαιων εγκληματικών ενεργειών έφτασαν τα 390.

Μόνο σε έναν χρόνο η αρμόδια Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων στην Ασφάλεια Αττικής ερευνά περίπου 50-70 υποθέσεις αποπλάνησης ανηλίκων, 15 περίπου υποθέσεις βιασμών. Τα τελευταία χρόνια συλλαμβάνονται κάθε δωδεκάμηνο περίπου 30-40 άτομα για παιδική πορνογραφία από τα οποία 4-5 είναι υπότροποι.

Στην Ελλάδα ένα στα έξι παιδιά θα δεχθεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας στη ζωή του, ένα στα 13 παιδιά θα έχει και σωματική επαφή με τους δράστες και ένα στα 30 θα έχει μια εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Κλοπές

Το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο των ετών 2015 έως 2019, μειώθηκαν οι βασικοί δείκτες εγκληματικότητας, που επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας στη χώρα (ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, κλοπές τροχοφόρων), αναφέρει η Αστυνομία.

Και επεξηγεί ότι σε σύγκριση με τα 9μηνα των ετών 2015 έως 2019, το 9μηνο 2022 μειώθηκαν σε όλη την επικράτεια οι ληστείες σε ποσοστά που κυμαίνονται από 33,37 % έως 41,04 %, οι κλοπές – διαρρήξεις από 7,87 % έως 16,79%, και οι κλοπές τροχοφόρων από 16,16 % έως 51,92%.

Ληξιαρχική πράξη

Τα στοιχεία στα χαρτιά, αποτυπώνουν μια πτυχή της πραγματικότητας. Για τις κλοπές, τις ληστείες, τις διαρρήξεις. Η προβολή τους στο μέλλον θα μπορούσε να ιδωθεί σαν η ληξιαρχική πράξη θανάτου του συμβατικού, «καθημερινού» εγκλήματος.

Πίσω από τους αριθμούς, αχνοφέγγει η ληξιαρχική πράξη γέννησης ενός άγνωστου, τρομακτικού εγκληματικού κόσμου, που γεννήθηκε από ένα κόσμο που δημιουργήσαμε για να έρθουμε πιο κοντά, αλλά σαν πυρηνική σχάση αδυνατούμε να ελέγξουμε.

Πολλά πρέπει να αλλάξουν και να ξαναγραφτούν, πότε; Τόσο γρήγορα όσο κάνει ένα βρώμικο χέρι να κλείσει το στόμα ενός μικρού παιδιού ή να ανοίξει το συρτάρι και να τραβήξει μαχαίρι.

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024