Τσίπρας: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της απλής αναλογικής για αληθινή αλλαγή για τον τόπο
Ο Αλέξης Τσιπρας μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα διλήμματα της κάλπης και στην οργανωμένη μάχη που έχει να δώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να πετύχει τον στόχο της πρωτιάς
«Η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή και πολύπλευρη κρίση. Οικονομική, κοινωνική, υγειονομική, ηθική και είναι γι’ αυτό κρίσιμη και αποφασιστική, η παρέμβαση και η λειτουργία του κόμματός μας τους ερχόμενους μήνες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΕ, προσθέτοντας ότι το κόμμα καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τη δράση του.
Τόνισε ότι «υπάρχει ελπίδα γιατί έχουμε εναλλακτικό σχέδιο που προστατεύει την κοινωνική πλειοψηφία και όσο πιο γρήγορα εφαρμοστεί τόσο γρηγορότερα θα ανακάμψει η οικονομία και θα ανασάνει η κοινωνία». Για να γίνει πράξη η νέα μεγάλη αλλαγή για τον τόπο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτος στις εκλογές με την απλή αναλογική, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δηλώνοντας ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό. «Αντίσταση, Αλληλεγγύη, Αλλαγή» είναι το τρίπτυχο που κατέθεσε ως πλαίσιο προσανατολισμού και δράσης του κόμματος το επόμενο διάστημα.
Τα διλήμματα της κάλπης
Είπε ότι οι ερχόμενες εκλογές με την απλή αναλογική είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον λαό την πατρίδα, την Αριστερά, την προοδευτική παράταξη, τη ζωή και την αξιοπρέπεια των πολλών, τη δημοκρατία. Υπογράμμισε ότι η μεγάλη ευκαιρία και η νέα μεγάλη αλλαγή για τον τόπο θα είναι η κουλτούρα της συνεργασίας και η νέα μεγάλη δυνατότητα οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου πάνω σε ένα πρόγραμμα για τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας να αποδείξουν ότι μπορούν να συνεργαστούν για να πάνε τη χώρα παραπέρα.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η μάχη με τα προβλήματα δεν θα είναι εύκολη, όπως και η μάχη με τους πολιτικούς αντίπαλους, «γιατί απέναντί μας δεν είναι ο Μητσοτάκης και η ΝΔ, απέναντι μας είναι όλα μαζί συνασπισμένα τα συμφέροντα που τον στηρίζουν με κάθε τρόπο». Είπε ότι η εκλογική αναμέτρηση θα κρίνει «αν η πατρίδα θα βυθιστεί στο βάλτο του καθεστώτος Μητσοτάκη, με τραγικές συνέπειες για την κοινωνική πλειοψηφία ή θα ανασάνει επιτέλους στο ξέφωτο της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της προόδου. Αν θα έχουμε αληθινή δημοκρατία ή ολιγαρχία. Αληθινή δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Αν θα μας κυβερνά ένα κράτος δικαίου ή ένα άθλιο παρακράτος. Αν θα επιστρέψει η δικαιοσύνη παντού ή θα βαθύνει η αδικία παντού».
Θα έχουμε απέναντι όλο το σύστημα
Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η αναμέτρηση «δεν θα γίνει με όρους ισονομίας και χωρίς τη χρήση θεμιτών και αθέμιτων μέσων από την άλλη πλευρά, και του φόβου για τον εκβιασμό της ψήφου», λέγοντας ταυτόχρονα ότι όμως αποτελεί παράσημο και όπλο για τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει απέναντι του όλο αυτό το σύστημα, «αρκεί να δουλέψουμε μεθοδικά ώστε να πείσουμε τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους και αυτούς που απείχαν στις προηγούμενες εκλογές, να προσέλθουν στη κάλπη». «Να δώσουμε τη μάχη όλη μαζί με αποφασιστικότητα, ενότητα και πίστη ότι θα κερδίσουμε, με ένα κόμμα αποφασισμένο και ενωμένο, παρόν σε κάθε χώρο που αγωνιά, αγωνίζεται και αναπνέει η κοινωνία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημείωσε ότι κάθε πρωτοβουλία πρέπει να ξεκινάει αφενός από ξεκάθαρες απαντήσεις σε ερωτήματα όπως πού πρέπει και θέλουμε να πάει η Ελλάδα, πώς θα θέσουμε ανάχωμα στη κρίση με ασφάλεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη και «πώς θα ξεφύγουμε από το σημερινό φαύλο καθεστώς που υπονομεύει το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και δουλεύει εντατικά για τα κέρδη μια μικρής και κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας». Αφετέρου, από την καθαρή ανάγνωση των εξελίξεων σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επ’ αυτών ανάφερε ειδικότερα ότι ο κόσμος «πορεύεται μέσα από διασταυρούμενες κρίσεις σε σκοτεινά μονοπάτια», ότι οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται δραματικά, αντί να μειώνονται, η άκρα δεξιά τρέφεται από το βάθος, τον κυνισμό και το εύρος της προκλητικής αδικίας σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, ότι η απόγνωση των πολλών γεννάται από την απληστία των λίγων και της πολιτικής κάστας που τους εκπροσωπεί.
Για τη διεθνή κατάσταση
Περιγράφοντας τη διεθνή κατάσταση υπογράμμισε ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το τελευταίο επεισόδιο στις βίαιες αναταράξεις που ζούμε» και πως η σύγκρουση έχει λάβει παγκόσμια χαρακτηριστικά και «η ανθρωπότητα ζει το δράμα ενός αιματηρού, καταστροφικού, γενικευμένου πολέμου». Είπε ότι η Ρωσία του Πούτιν προσαρτά παράνομα εδάφη που δεν της ανήκουν και απειλεί ακόμα και με πυρηνικά, η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία του Ζελένσκι με τα πιο σύγχρονα όπλα, η Ευρώπη διολισθαίνει όλο και περισσότερο στην εμπλοκή στον πόλεμο που γίνεται στο δικό της έδαφος και «η Αμερική είναι για άλλη μια φορά σημαιοφόρος και τροφοδότης της σύγκρουσης, προωθώντας μέσω του πολέμου των άλλων τις δικές της γεωστρατηγικές και οικονομικές επιδιώξεις». Σημείωσε ότι το ανθρώπινο, οικονομικό, ενεργειακό κόστος καλούνται να το πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ μέγιστη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή «γι’ αυτό και καταδικάζουμε χωρίς καμιά επιφύλαξη και κανέναν αστερίσκο την εισβολή της Ρωσίας σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα. Γι’ αυτό και επιδιώκουμε με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την ειρήνη», σχολιάζοντας ότι θεωρεί αδιανόητο να θεωρείται μεροληπτική η επίκληση της ειρήνης και του τερματισμού του πολέμου. «Θέλουμε και επιδιώκουμε η Ευρώπη να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες για να σιγήσουν τα όπλα και να μιλήσει η διπλωματία», σημείωσε. Εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη «που έσπευσε από τους πρώτους να καταστήσει την Ελλάδα, με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ενεργό μέρος του πολέμου, ενώ παίρνουμε και στηρίζουμε στο Ευρωκοινοβούλιο και τους θεσμούς της Ευρώπης πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αναγκαίο να αναπτυχθεί στη χώρα μας ένα σύγχρονο κίνημα ειρήνης με όρους καταδίκης της ρωσικής εισβολής, κριτικό απέναντι στη στάση της Δύσης.
Ελληνοτουρκικά
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ο πόλεμος αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία από τον Ερντογάν για νέες και επικίνδυνες προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας», ότι «η Τουρκία έχει ενισχύσει τη διεθνή της θέση ως δύναμη μεσολάβησης μεταξύ των εμπολέμων», ότι «ο Ερντογάν είναι προνομιακός συνομιλητής του Πούτιν, του Ζελένσκι, των Ευρωπαίων και των Αμερικανών», ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις, αν και ανήκει στο ΝΑΤΟ, και πως «εμφανίζεται ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, ενώ κατέχει παράνομα το Βόρειο μέρος της Κύπρου και προκαλεί καθημερινά την Ελλάδα με επιθετικές δηλώσεις και απειλές, υπό τα βλέμματα των συμμάχων, που αρκούνται σε φιλικές υποδείξεις».
Είπε ότι σε αυτές τις συνθήκες «ο κ. Μητσοτάκης αντικατέστησε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και το δόγμα του πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας με το δόγμα του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου, του αστήρικτου προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης». Καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «διακινεί και πάλι την αυταπάτη, που τόσο κόστισε παλιότερα στην πατρίδα μας, ότι οι σύμμαχοι θα μας προστατεύσουν αν είμαστε υπάκουοι, δεδομένοι και πρόθυμοι». Όμως, υποστήριξε, «τη στιγμή που η Ελλάδα στέλνει όπλα στην Ουκρανία, αφαιρώντας τα από τα νησιά μας, οι Αμερικανοί αποφασίζουν να εξοπλίσουν κι άλλο την Τουρκία και το Κογκρέσο αίρει το εμπάργκο για τα F16 και η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο ζυμώσεων, αποφάσεων και εξελίξεων που αφορούν την Ευρώπη και την περιοχή μας». Δηλαδή, είπε, «αποφασίζουν με λίγα λόγια και πάλι για μας χωρίς εμάς».
Πρωταθλήτρια στους θανάτους από την πανδημία
Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και θα επιμείνει: «Κανένας συμβιβασμός και καμιά υποχώρηση απέναντι στις τουρκικές αιτιάσεις και προκλήσεις. Κανένας συμβιβασμός και καμιά υποχώρηση στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ενότητα και εγρήγορση απέναντι στους τυχοδιωκτισμούς του Ερντογάν. Και ταυτόχρονα αποφασιστικές πρωτοβουλίες και ανοικτοί δίαυλοι διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες». Επιπλέον, «επιστροφή στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με στόχο την ανάδειξη και πάλι της Ελλάδας σε πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».
Ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι στις σημερινές δύσκολες και επικίνδυνες διεθνείς συνθήκες, «η πατρίδα μας έχει την ατυχία να βρίσκεται με μια κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό που πολλαπλασιάζουν τις οδυνηρές επιπτώσεις των διεθνών κρίσεων» και «εκμεταλλεύονται τις κρίσεις ως ευκαιρία για να επιβάλουν πολιτικές που ευνοούν το μεγάλο πλούτο σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, να υπονομεύσουν το κράτος δικαίου και να οικοδομήσουν ένα καθεστώς αυταρχισμού, φθοράς, αδικίας και φαυλότητας» και «να επιστρέψουν σε λογικές και δομές παρακράτους». Είπε ότι η χώρα έχει πέσει στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη και τον κόσμο στους δείκτες της ζωής των ανθρώπων, ότι είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού από την πανδημία. «Αυτά είναι ποσοστά Μητσοτάκη», τόνισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προνομιακή μεταχείριση των κερδοσκόπων της υγείας και εγκατάλειψη του ΕΣΥ.
Ακρίβεια
Σημείωσε ότι η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, είναι επίσης παγκόσμιο φαινόμενο, «αλλά η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη και στις τελευταίες θέσεις στους μισθούς και το εισόδημα της πλειοψηφίας». Είπε ότι και αυτό έχει την «υπογραφή Μητσοτάκη» λόγω της «προστασίας της αισχροκέρδειας, άρνησης φορολόγησης των σκανδαλωδών υπερκερδών των παρόχων ενέργειας, διατήρησης της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, του σκανδάλου της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ». Μίλησε για «καθεστώς Μητσοτάκη» κάνοντας λόγο για περιστολή της δημοκρατίας και προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει γίνει παράδειγμα προς αποφυγή στην Ευρώπη με την κακοποίηση του κράτους δικαίου, τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, την ενημέρωση 108, το ψέμα και την εξαπάτηση». Τόνισε ότι όμως «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να σταθεί πλάι «σε όσους υποφέρουν και πληρώνουν το κόστος της κυβερνητικής πολιτικής», να ανοίξει μέτωπα ενότητας και αλλαγής παντού, «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σήμερα η κύρια πολιτική δύναμη που μπορεί να αποτρέψει το κοινωνικό ξεχαρβάλωμα και να μετατρέψει την διάχυτη οργή σε πολιτικό ρεύμα αλλαγής, να δώσει χώρο και προοπτική σε αυτό που αποτελεί αίτημα των καιρών για «Δικαιοσύνη παντού».
Δράση και όχι υπομονή
Υπογράμμισε πως το κύριο είναι η χώρα «να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατό από το καθεστώς Μητσοτάκη, πριν το καθεστώς Μητσοτάκη οδηγήσει σε νέες τραγωδίες» και πως για να γίνει αυτό «οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με κάθε δημοκρατικό πολίτη και να συντονίσουμε τη δράση μας με κάθε δημοκρατική πολιτική δύναμη». Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε, απλώνει το χέρι, χωρίς φυσικά να ξεχνάει και να παραβλέπει τις διαφορές, στις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της δημοκρατίας και της προόδου, σε όλες τις συλλογικότητες που δρουν με όρους δικαιωμάτων και ανθρωπισμού, σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. «Να ενώσουμε δυνάμεις με στόχο να επιβάλουμε τη μόνη δημοκρατική διέξοδο στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα: Την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία», σημείωσε, αναφέροντας ότι «στόχος μας πρέπει να είναι οι δράσεις και οι αντιστάσεις των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, της νεολαίας, να ανοίξουν το δρόμο και να επισπεύσουν τη προσφυγή στη κάλπη».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει και δεν μπορούμε να περιμένουμε, να ζητάμε από το κόσμο να κάνει υπομονή μέχρι να βγούμε. Πρέπει να ζητάμε δράση και όχι υπομονή». Ξεκαθάρισε ότι «δεν μας αφορούν οι θεωρίες για ώριμα φρούτα και κέρδη από την κυβερνητική φθορά, γιατί αυτή θα είναι και φθορά της κοινωνίας» και πως «δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια αναμονής». Ζήτησε κινητοποίηση όλων των μελών και φίλων του κόμματος και «Αντίσταση» παντού, όταν καταστρατηγούνται δικαιώματα, απέναντι στην αισχροκέρδεια, όταν στερείται η αξιοπρέπεια από τον εργαζόμενο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η συζήτηση και οι αποφάσεις της ΚΕ για το συνδικαλιστικό κίνημα και τις αυτοδιοικητικές εκλογές «θα συμβάλουν στην ενότητα, την πάλη, και την αντίσταση αυτή, διότι δεν είναι δική μας αποκλειστικότητα η οργάνωση αυτής της αντίστασης, είναι υποχρέωση και έργο όλων των δυνάμεων της δημοκρατίας και της προόδου». «Δεν υπάρχει face control στα συνδικάτα, τους δήμους, τις συλλογικότητες, τη διαδήλωση και την απεργία. Αλλά τα μέλη, τα στελέχη και οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αλληλεγγύη
Μαζί με την «αντίσταση» υπογράμμισε και την αναγκαιότητα για «αλληλεγγύη» σε αυτό τον δύσκολο χειμώνα», τονίζοντας ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα ως πολίτες και ως αριστεροί, να παραμένουμε παρατηρητές». Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε σε αυτό το σημείο ότι η χειρονομία του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, «που ξεκινώντας για το τελευταίο του ταξίδι άφησε τα ολυμπιακά του μετάλλιά με την επιθυμία να δημοπρατηθούν για να σωθεί έστω και ένα παιδί, δεν είναι μόνο μια πράξη γνήσιας ανθρωπιάς και ευαισθησίας. Είναι και μια παρότρυνση αλληλεγγύης προς όλες και προς όλους μας». «Κανένας μόνος του στον δύσκολο χειμώνα της κρίσης», είπε. Πρόσθεσε ότι η Αντίσταση και η Αλληλεγγύη θα φέρουν πιο κοντά την Αλλαγή.
Στέλνοντας μηνύματα προς το εσωτερικό, σημείωσε ότι από την αποτελεσματικότητα, την αποφασιστικότητα, τη δράση του κόμματος το ερχόμενο διάστημα, θα εξαρτηθούν πολλά για την κοινωνία και τη χώρα. «Είμαστε το μεγάλο αριστερό, προοδευτικό, μαζικό κόμμα, που θέλει και πρέπει να είναι παρόν σε όλες τις καμπές και τις μάχες του λαϊκού μας κινήματος», τόνισε, σημειώνοντας ότι «τα δεκάδες χιλιάδες μέλη μας δεν είναι εκλογικός μηχανισμός που κινητοποιείται μόνο όταν πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Πολύ περισσότερο δεν είναι και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν μηχανισμοί που δουλεύουν για κάποιους κρυφούς ή φανερούς κομματάρχες». Μίλησε για συλλογική και οργανωμένη δράση για να ανοίξει ο δρόμος προς την πρόοδο, τονίζοντας ότι απαιτείται συμμετοχή, ένα κόμμα και οργανώσεις ριζωμένες σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, σεμνότητα που μόνο η συλλογικότητα παράγει, «μεγάλη ελευθερία της γνώμης, αλλά και την πιο μεγάλη περίσκεψη για τη στιγμή, τις προθέσεις και τις προσπάθειες του αντιπάλου, τους συσχετισμούς, όταν εκδηλώνουμε δημόσια κάποια προσωπική ή συλλογική πρωτοβουλία», κόμμα ζωντανό και ανήσυχο, αλλά και πειθαρχημένο, αποτελεσματικό. «Είναι αναγκαίο λοιπόν σήμερα να πούμε ναι σε ό, τι κάνει ακόμα πιο συμπαγή, πιο αποφασισμένη, πιο σίγουρη, πιο αποτελεσματική αυτή τη δύναμη. Και να πούμε όχι σε ό,τι αποπνέει απογοήτευση, παραγοντισμό, ανεπάρκεια και μίζερο φραξιονισμό», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής της εν πλω διοίκησης της επιχείρησης «Ασπίδες» ο Νίκος Δένδιας
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-3: Μεγάλο διπλό στο Μετς για τους Ερυθρόλευκους
- Οι υψηλές πτήσεις της Νότιγχαμ Φόρεστ (vid+pic)
- Παλαιστίνια-Αμερικανίδα βουλευτής αρνήθηκε να στηρίξει την Κάμαλα Χάρις
- Ισπανία: Συγκλονίζει βίντεο με την διάσωση γυναίκας – Ήταν εγκλωβισμένη 3 ημέρες σε αυτοκίνητο
- Ένα αντίο στον σπουδαίο δημοσιογράφο Νίκο Ψιλάκη