Τζούντο: Τελτσίδου από… χρυσάφι στο Γκραν Σλαμ του Άμπου Ντάμπι
Το όνειρο για πρόκριση στους ΟΑ του Παρισιού παίρνει σάρκα και οστά αφού η Ελισάβετ Τελτσίδου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Γκραν Σλαμ του Άμπου Ντάμπι.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Με την ελληνική σημαία στον πιο ψηλό ιστό, τον εθνικό μας ύμνο να ηχεί στην Jiu-Jitsu Arena του Άμπου Ντάμπι και το όνειρο για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού να αρχίζει σιγά-σιγά να παίρνει σάρκα και οστά, κύλησε η σημερινή μέρα για το ελληνικό τζούντο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Και επειδή ένα τέτοιο θριαμβευτικό σκηνικό, δεν νοείται χωρίς πρωταγωνιστή/πρωταγωνίστρια, τον ρόλο αυτό φρόντισε να ενσαρκώσει με τεράστια επιτυχία, μια Ολυμπιονίκης του αθλήματος, η Ελισάβετ Τελτσίδου.
Υπό την καθοδήγηση του εθνικού προπονητή Νίκου Ηλιάδη, η ελληνίδα τζουντόκα, έβδομη στους Αγώνες του Τόκιο πριν από περίπου 15 μήνες, με πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Abu Dhabi Grand Slam 2022, στην κατηγορία των -70 κιλών και έβαλε τις βάσεις για πρόκριση μέσω της Παγκόσμιας κατάταξης, στους Αγώνες του 2024.
Κι αυτό γιατί, εκτός από της πρωτιάς, η Τελτσίδου κατέκτησε 1000 βαθμούς, που θα της δώσουν ώθηση τουλάχιστον 16 θέσεων στην κατάταξη με αποτέλεσμα να φλερτάρει πλέον με την πρώτη 20άδα (πριν τη διοργάνωση των ΗΑΕ ήταν 36η). Παράλληλα έγινε η 2η μόλις ελληνίδα τζουντόκα που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Γκραν Σλαμ (μετά την Ιουλιέτα Μπουκουβάλα το 2009), ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό για τη χώρα μας στα τέσσερα (δύο έχει ο Ηλίας Ηλιάδης το 2011 και το 2012).
Επιπροσθέτως, για την Ελλάδα, η οποία είχε να κατακτήσει μετάλλιο σε Γκραν Σλαμ από το 2012 (2η θέση ο Ηλιάδης), αυτό ήταν το πρώτο στη συγκεκριμένη διοργάνωση αφού τα πέντε προηγούμενα (3-1-1) είχαν «έρθει» σε Παρίσι, Μόσχα και Τόκιο.
Η Τελτσίδου, η οποία πλην του χάλκινου μεταλλίου που κατέκτησε τον Ιούνιο του 2022 στους Μεσογειακούς Αγώνες, έδειχνε να μην μπορεί να βρει μέσα στη χρονιά τα αγωνιστικά πατήματά της, φρόντισε επί αραβικού εδάφους, να ξεδιπλώσει το μοναδικό ταλέντο που διαθέτει και να φτάσει σε ένα μετάλλιο που σίγουρα θα την τονώσει ψυχολογικά για τη συνέχεια. Σημείωσε πέντε νίκες, με σπουδαιότερη εξ αυτών απέναντι στην Πόλινγκ από την Ολλανδία (σ.σ. 4 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, τρία χρόνια στο Νο1 του κόσμου).
Στο ξεκίνημα των αγωνιστικών της υποχρεώσεων, νίκησε την Ιταλίδα Πεντρότι, προχώρησε με δεύτερο σερί νίκη επί της Πόλινγκ, ενώ πέρασε στα ημιτελικά μετά την επικράτηση επί της Τουρκάλας Φιντάν Ογκέλ. Στον αγώνα για την είσοδό της στον τελικό, νίκησε την Βρετανίδα Γέιτς-Μπράουν (Νο-29 στον κόσμο), ενώ στο golden score του τελικού, έφτασε σε ακόμη μία νίκη, αυτή τη φορά επί της 25χρονης Γκραμπριάλα Βίλεμς από το Βέλγιο (Νο-33 στον κόσμο).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις