Προς νέο ρεκόρ οδεύουν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα φέτος, οι οποίες ανέρχονται κατά το πρώτο 7μηνο του 2022 στα 4,08 δισ. ευρώ, από 5 δισ. ευρώ όλο το 2021 (3% του ΑΕΠ). Η ανοδική πορεία των άμεσων ξένων επενδύσεων έως τον Ιούλιο έχει ξεπεράσει κατά περίπου το 90% του προηγούμενου έτους και σχεδόν αυξήθηκε κατά 31% συγκριτικά με το περσινό αντίστοιχο διάστημα. Μαγνήτης, σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, αποτέλεσε ο κλάδος των ακινήτων, ενώ στο στόχαστρο για εξαγορά μπήκαν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις, όπως επίσης προσμετράται το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλους ξένους ομίλους (Pfizer, Amazon, Cisco, Microsoft).

Τα στοιχεία, που επεξεργάστηκαν «ΤΑ ΝΕΑ», αποτυπώνουν την προέλευση των δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα έφτασαν στα 788,4 εκατομμύρια ευρώ, από τα 374 εκατομμύρια ευρώ κατά το α’ τρίμηνο και 414,4 εκατομμύρια το β’ τρίμηνο. Παράλληλα, μεταξύ των μεγάλων deals συμπεριλαμβάνονται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ο ενδοομιλικός δανεισμός της MSCIF DYNAMI BIDCO από τη μητρική SPEAR WTE INVESTMENTS SARL (Λουξεμβούργο), με σκοπό τη μερική εξαγορά της ΔΕΔΔΗΕ, τον Φεβρουάριο του 2022. Επίσης, τον Μάρτιο, η πώληση της EURONET στην EFT SERVICES HOLDINGS BV (Ολλανδία) και η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής που ανήκουν στην ΕΤΕ στη νεοσύστατη θυγατρική της CVC, Ethniki Holdings SARL (Λουξεμβούργο).

Στους κλάδους της μεταποίησης, το επενδυτικό ενδιαφέρον κατά την περίοδο 2011-2021 επικεντρώνεται στα φαρμακευτικά, τα τρόφιμα – ποτά – καπνός και τα χημικά. Η συγκέντρωση επιχειρηματικής δραστηριότητας στους παραπάνω τομείς ευνοεί τόσο την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα όσο και την επενδυτική συνεργασία ξένων με ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή τελικών προϊόντων. Από τη λίστα των στοιχείων φαίνεται πάντως πως οι καθαρές εισροές κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας επικεντρώνονται τα τελευταία έτη κατά κύριο λόγο στον τριτογενή τομέα και ακολουθεί με σημαντική διαφορά ο δευτερογενής τομέας. Η επενδυτική δραστηριότητα κατά την τελευταία δεκαετία προέρχεται από την Κύπρο, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Ολλανδία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επενδύσεις

Η Ελλάδα κατέγραψε ρεκόρ 28ετίας στις συνολικές επενδύσεις με αύξηση 19,6% σε ετήσια βάση το 2021 και ρεκόρ 31ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, βάσει των στοιχείων της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της UNCTAD, το 2021 οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας σκαρφάλωσαν στα 5,732 δισ. δολάρια από μόλις 3,213 δισ. δολάρια το 2020. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισροές επενδύσεων στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα 5,3 δισ. ευρώ, έναντι 2,8 δισ. το 2020 και 4 δισ. το 2019.

Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση των στρατηγικών επενδύσεων το διάστημα Ιουλίου 2019 – Οκτωβρίου 2021, με τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια να ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ, ενώ την περίοδο Φεβρουαρίου 2015 – Ιουλίου 2019 ανέρχονταν σε 1,3 δισ. ευρώ.

Η ανάπτυξη της τάξεως του 2,1% το 2023 στηρίζεται, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, κατά κύριο λόγο στις αυξήσεις των επενδύσεων και τον επόμενο χρόνο. Τα επενδυτικά σχέδια του εργαλείου των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν περάσει τα 7 με 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά έχουν προεγκριθεί από τις τράπεζες και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα κατά 95% με 99%, ενώ έχουν κατατεθεί επιπροσθέτως επενδυτικά σχέδια ύψους 3 δισ. ευρώ που είναι προς έγκριση. Οι πόροι που έχουν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπερβαίνουν, έως σήμερα, τα 11 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2023, πρόκειται να διατεθούν 8,3 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 5,6 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα 3,5 δισ. ευρώ του Ταμείου θα προέρχονται από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 372 έργα και επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ. Το νέο ΕΣΠΑ, επίσης, έχει συνολικό προϋπολογισμό 26,1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 20,9 δισ. είναι η ενωσιακή συμμετοχή και τα 5,3 δισ. η εθνική συνεισφορά.