«Πιστεύω ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή παρακμή ως Ελλάδα. Και επίσης πιστεύω ότι το γεγονός ότι δημιουργείται κάτι που μπορούμε να το περιγράψουμε ως ηθικό πανικό, είναι μία φυσιολογική αντίδραση σε πράγματα τα οποία ενδεχομένως βρίσκονται κάτω από το χαλί», δήλωσε ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Στάθης Καλύβας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8  με αφορμή την υπόθεση στα Σεπόλια.

Να μην μας παρασύρει η επικαιρότητα

Ο κ. Καλύβας επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος σε σχέση με πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, ενώ ανέφερε ότι δεν πρέπει να μας παρασύρει η εκάστοτε επικαιρότητα αλλά να έχουμε μια συνολική και σφαιρική εικόνα για τα πράγματα.

Υπάρχει ο ηθικός πανικός στην Ελλάδα

«Υπάρχει ο ηθικός πανικός στην Ελλάδα. Ωστόσο δεν έχουμε φτάσει στο όριο του, που είναι το να οδηγείται ο κόσμος σε υστερίες και  κυνήγι μαγισσών, που ήταν ουσιαστικά μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις πανικού. Υπάρχει μια έντονη διάθεση αυτομαστίγωματος όπως και κριτική σιωπή», ανέφερε ο κ. Καλύβας σχετικά με το φαινόμενο του ηθικού πανικού στη χώρα μας .

Γιατί οι νέοι γίνονται βίαιοι;

Ερωτηθείς για τη βίαιη συμπεριφορά της νέας γενιάς ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών επισήμανε ότι τα αίτια της συμπεριφοράς αυτής, έχουν σχέση με την οικονομική κατάσταση, τις προοπτικές και τη γενικότερη κουλτούρα και αισθητική που επικρατεί στην εποχή μας, ενώ εξήγησε ότι διαχρονικά  η ηλικιακή ομάδα των νεαρών ανδρών παράγει πιο συχνά παραβατικές συμπεριφορές  από ότι οποιαδήποτε άλλη δημογραφική ομάδα.

Για Brexit και ακροδεξιά

«Το Brexit από εκεί που ήταν σύμπτωμα γίνεται αίτιο προβλημάτων. Η τελευταία περίπτωση ήταν αυτή της Λιζ Τρας, η οποία προχώρησε στην πιο ακραία εκδοχή δηλαδή του να εξαγγείλει μια σειρά από μέτρα τα οποία θεωρούσε ότι είχε τη δυνατότητα να τα εφαρμόσει. Με αποτέλεσμα είδαμε οι αγορές να αντιδράσουν με βίαιο τρόπο και η Τρας να οδηγηθεί στην υποχώρηση και τελικά στην κατάρρευση. Αυτή είναι μια περιγραφή του γιατί έχει δημιουργηθεί αυτό το χάος, όταν ανοίγεις μια καινούργια πληγή, μετά πρέπει να τη διαχειριστείς», ανέφερε σχετικά με το Brexit και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία.

Τέλος ο κ. Καλύβας επισήμανε ότι ο αντισυστημικός πόλος της πολιτικής που στις ανεπτυγμένες χώρες παραδοσιακά ήταν η αριστερά, πλέον έχει μετατοπιστεί στην σκληρή δεξιά και την ακροδεξιά