Στα δύο σπάει τη (μακρά) ευθεία προς τις εθνικές κάλπες του 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεδιπλώνοντας στρατηγική διαδοχικών φάσεων με διαφορετικό στις λεπτομέρειές τους περιεχόμενο αλλά και στόχους. Από το τρίπτυχο που ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει ως σύνθημα καθ’ οδόν προς την τελική αναμέτρηση, το μήνυμα της «σταθερότητας» θα διαπερνά ως το τέλος τη γαλάζια πορεία, ωστόσο η λέξη «συνέπεια» κουμπώνει περισσότερο στην τακτική της τρέχουσας, άτυπης προεκλογικής κούρσας και η λέξη «συνέχεια» θα έρθει μπροστά κατά το τελευταίο σπριντ.

Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον οι εκλογές προσδιορίζονται για το τέλος της ερχόμενης άνοιξης διαμορφώνονται 3+3 (προεκλογικοί) μήνες με συγκεκριμένους στόχους αλλά και… προεργασία. Αρχικά είναι περισσότερο η θωράκιση της βάσης της ΝΔ με αναμμένες ήδη τις κομματικές μηχανές μακριά από «εσωστρέφεια και αλαζονεία», σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εντολές, αλλά και με την αγωνία να δίνονται χειροπιαστές «λύσεις στα προβλήματα» εντός του χειμώνα.

Επειτα είναι η διεύρυνση της γαλάζιας απήχησης κυρίως μέσα από την προβολή προγραμματικού σχεδίου επόμενης ημέρας (για την «Ελλάδα του 2030», όπως συζητείται στο πρωθυπουργικό γραφείο), με δεδομένη τη στρατηγική επιλογή του Μητσοτάκη για συνεχή ανοίγματα σε ψηφοφόρους του Κέντρου.

Τα πεπραγμένα και η «κοινωνική φροντίδα»

Οι πολιτικές μάχες δίνονται ήδη πάντως στο τερέν της οικονομίας, με την κυβέρνηση να επιμένει στο διπλό μήνυμά της ότι η «στοχευμένη στήριξη» (και όχι οριζόντια) θα συνεχιστεί «όσο χρειαστεί» και ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία. Στην εξίσωση αυτή πέφτουν όλες οι κυβερνητικές δυνάμεις, την ώρα που επιχειρείται η προβολή της «μεγάλης» – κατά τους κυβερνητικούς – «εικόνας» με θετικές ειδήσεις: πρόκειται για το κεντρικό, αυτή τη στιγμή, άτυπο προεκλογικό σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε», δηλαδή η προβολή πεπραγμένων της κυβέρνησης μέσα σε συνθήκες κρίσεων.

«Εχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να διαχειριστούμε κρίσεις και μπορούμε να οδηγήσουμε το σκάφος της πατρίδας μας με ασφάλεια στα ταραγμένα νερά μιας παγκόσμιας γεωπολιτικής πραγματικότητας», έλεγε προ ημερών ο Μητσοτάκης, ο οποίος θα επιμείνει στην ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου της διακυβέρνησής του. Εδώ και μήνες ο ίδιος μιλά για «κοινωνική φροντίδα», επιδιώκοντας σε πολιτικό επίπεδο διαχωριστικές γραμμές και συγκρίσεις με «δήθεν κοινωνικά ευαίσθητους και προοδευτικούς». Σε Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς αναγνωρίζουν άλλωστε ότι η διαχείριση του χειμώνα (της ακρίβειας) και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο το πώς η ΝΔ θα εισέλθει επίσημα στη μάχη τής (διπλής) κάλπης, αλλά τελικά και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το «επιτελικό 2.0»

Ταυτόχρονα δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι για τους στόχους της διεύρυνσης και της αυτοδυναμίας ή αλλιώς για την προσέγγιση απαιτητικών, κεντρώων ψηφοφόρων δεν αρκούν πλέον οι συγκρίσεις με το παρελθόν ούτε οι έκτακτες παροχές αλλά μια ευρύτερη στοχοθεσία και μεσομακροπρόθεσμο πλάνο. Στη γλώσσα των τεχνοκρατών της κυβέρνησης το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λεγόταν «επιτελικό κράτος 2.0», με έμπνευση από το «Ελλάδα 2.0», όπως βαφτίστηκε το εθνικό πρότζεκτ ανάκαμψης, ώστε να δίνει την εικόνα οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού. Η πρόθεση του Μαξίμου είναι αυτός ο νέος καμβάς δράσεων να αρχίσει να ξεδιπλώνεται με σχετικές εξαγγελίες προεκλογικά, περιλαμβάνοντας δομικές αλλαγές, φορολογικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις σε πεδία της καθημερινότητας. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής, επιδιώκοντας συντονισμένη διαχείριση των δημόσιων κτιρίων. Ωστόσο αυτή δεν αναμένεται να είναι η μοναδική παρέμβαση στη σημερινή κυβερνητική λειτουργία. Σκέψεις γίνονται (και ωριμάζουν) για συγχωνεύσεις δομών ή και για δημιουργία νέων, ώστε η κυβέρνηση να καλλιεργήσει εικόνα ότι δίνει ειδικό βάρος σε χαρτοφυλάκια της «νέας εποχής», κατά τον Μητσοτάκη. Ανάμεσά τους είναι η καινοτομία (η έρευνα και τεχνολογία, που σήμερα καλύπτεται σε επίπεδο υφυπουργείου), η Πολιτική Προστασία, η Ψηφιακή Διακυβέρνηση.

Η φορολογία, η Υγεία, η Δικαιοσύνη

Στο προεκλογικό μενού θα επιδιωχθούν επίσης ελαφρύνσεις και μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, κυρίως με μέτρα που μπορεί να είχαν εξεταστεί ακόμα και για την τρέχουσα θητεία. Είναι δεδομένο άλλωστε ότι η εφαρμογή ορισμένων δεσμεύσεων από τις αρχές του 2023, όπως η αύξηση συντάξεων και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και η διαδικασία προσδιορισμού νέας αύξησης στον κατώτατο μισθό θα τεθούν στη βιτρίνα της γαλάζιας καμπάνιας. Στην ίδια θέση θα βρεθούν τα επόμενα «μεγάλα μεταρρυθμιστικά» πρότζεκτ, πρωτίστως για τους τομείς της Υγείας και της Δικαιοσύνης, στους οποίους πρωθυπουργικοί συνεργάτες παραδέχονται ότι απαιτείται επιτάχυνση βηματισμού. Στο πλαίσιο αυτό τίθενται ήδη σε προτεραιότητα δύο νέοι «εθνικοί χάρτες» – ο ένας των νοσοκομείων, ο άλλος των δικαστηρίων. Ενδεικτικά στο κυβερνητικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά» αναφέρεται ειδικά για τα δικαστικά κτίρια ότι πρόκειται για κομβική επένδυση (με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και την άντληση κεφαλαίων μέσω ΣΔΙΤ) με ορίζοντα υλοποίησης έως το τέλος του 2025.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ