Ρωσία: Η Ουκρανία είναι «στο τελικό στάδιο» κατασκευής της «βρόμικης βόμβας»
Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Ιγκόρ Κιρίλοφ, «ο σκοπός αυτής της πρόκλησης είναι να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία»
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία έχει εισέλθει «στο τελικό στάδιο» της κατασκευής «βρόμικης βόμβας», έναν ισχυρισμό που επισείει η Μόσχα από χθες, Κυριακή, και τον οποίο απορρίπτουν σθεναρά το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για να κατασκευάσουν τη λεγόμενη “βρομικη βόμβα”. Η εργασία τους εισήλθε στο τελικό στάδιο», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, αρμόδιος στον ρωσικό στρατό για τις ραδιενεργές ουσίες, τα βιολογικά και χημικά προϊόντα.
Όπως είπε, «ο σκοπός αυτής της πρόκλησης είναι να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία και να εξαπολυθεί έτσι μια ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία στον κόσμο», είπε, εκτιμώντας πως το Κίεβο θέλει κυρίως να «εκφοβίσει τον τοπικό πληθυσμό και να αυξήσει τη ροή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη».
«Η πυροδότηση ενός εκρηκτικού ραδιενεργού μηχανισμού θα προκαλούσε αναπόφευκτα τη μόλυνση της περιοχής σε μια επιφάνεια που μπορεί να φθάσει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα», προειδοποίησε.
«Ψευδείς» οι ρωσικές κατηγορίες, λένε Κίεβο και Δύση
Ο Κιρίλοφ κατηγόρησε επίσης τη Βρετανία ότι διατηρεί «επαφές» με το Κίεβο «για το θέμα της απόκτησης κάποια στιγμή των (απαραίτητων) τεχνολογιών για την παραγωγή πυρηνικών όπλων» από την Ουκρανία.
Οι κατηγορίες της Μόσχας για το Κίεβο σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θέλει να καταφύγει σε μια «βρομικη βόμβα», είναι «ψευδείς», ανέφεραν σήμερα σε κοινή δήλωση το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με το Κίεβο, οι κατηγορίες αυτές είναι «παράλογες» και «επικίνδυνες», και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την πλευρά του χθες, Κυριακή, το βράδυ μια απάντηση «όσο γίνεται εξίσου σκληρή» από μέρους των δυτικών συμμάχων του.
Χθες ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας για τις «ανησυχίες του σε σχέση με ενδεχόμενες προκλήσεις εκ μέρους της Ουκρανίας με την καταφυγή σε μια “βρόμικη βόμβα”».
Οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί βλέπουν σε αυτές τις δηλώσεις την απειλή ετοιμασιών για μια επίθεση που θα πραγματοποιηθεί με κάποιο ψευδές πρόσχημα, υποψιαζόμενοι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πυροδοτήσει η ίδια μια «βρόμικη βόμβα» προκειμένου να δικαιολογήσει μια στρατιωτική κλιμάκωση, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας σε αντίποινα ένα τακτικό πυρηνικό όπλο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κιρίλοφ:
«Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει πληροφορίες για τα σχέδια του καθεστώτος του Κιέβου να διαπράξει μια προκλητική ενέργεια, πυροδοτώντας τη λεγόμενη “βρώμικη βόμβα” ή πυρηνική κεφαλή χαμηλής ισχύος.
Η προβοκάτσια θα χρησιμοποιηθεί για να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι κάνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής στο ουκρανικό θέατρο επιχειρήσεων, γεγονός που θα οδηγούσε σε μια ισχυρή αντιρωσική εκστρατεία, με στόχο την υπονόμευση της αξιοπιστίας της Μόσχας.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε την επιθυμία του να ξαναπροσθέσει την Ουκρανία στη λίστα των κρατών που είναι εξοπλισμένα με πυρηνικά, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Μονάχου στις 19 Φεβρουαρίου 2022.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει καλέσει επανειλημμένως τις χώρες του ΝΑΤΟ να επιτεθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. “Τι πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ; Χρειαζόμαστε προληπτικά χτυπήματα για να ξέρουν τι θα τους συμβεί αν χρησιμοποιήσουν (πυρηνικές βόμβες). Και όχι το αντίθετο, να μην περιμένουμε για τα πυρηνικά χτυπήματα της Ρωσίας…”
Πρόσφατα, σε συνέντευξή του στην καναδική τηλεόραση στις 22 Οκτωβρίου, ο Ζελένσκι παρότρυνε τον πλανήτη να πλήξει το Κρεμλίνο αν η Ρωσία επιτεθεί σε “κέντρα λήψης αποφάσεων” στην οδό Μπανκόβαγια, όπου βρίσκεται το γραφείο του ουκρανού προέδρου.
Θα θέλαμε να υπενθυμίζουμε την πιθανότητα μιας περίπλοκης κατάστασης σε σχέση με τη ραδιενέργεια, που θα μπορούσε να προκύψει γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης.
Από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, η περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια έχει υποστεί 39 επιθέσεις με πυρά από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις (AFU), συμπεριλαμβανομένων και 10 που πραγματοποιήθηκαν από μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα και 29 από διάφορα συστήματα πυροβολικού.
Οι επιθέσεις της AFU στο εργοστάσιο δεν προκάλεσαν καμιά ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα καθώς, σύμφωνα με διάφορους αμερικανούς ειδικούς, το πλήγμα από οβίδες πυροβολικού μεγάλου διαμετρήματος σε λεκάνες αποθήκευσης πυρηνικών καυσίμων δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες μπορούν να αντέξουν την πρόσκρουση με επιβατικό αεροπλάνο.
Ωστόσο, οι προβλέψεις των ειδικών μας για την εξέλιξη της κατάστασης της ραδιενέργειας, που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν από σχετικούς ευρωπαϊκούς επιστημονικούς οργανισμούς, έχουν δείξει ότι σε περίπτωση απελευθέρωσης ραδιενεργών ουσιών, θα επηρεαστεί σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη.
Επιπλέον, παρά την επίσκεψη του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ρ. Γκρόσι, οι AFU δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες πραγματοποίησης μυστικής επιχείρησης για την κατάληψη του εργοστασίου. Στις 1, 15, 30 Σεπτεμβρίου και 17 Οκτωβρίου, ειδικές δυνάμεις της AFU επιχείρησαν να μεταφέρουν δυνάμεις τους μέσω του φράγματος της Καχόφκα και να θέσουν το εργοστάσιο υπό τον έλεγχό τους.
Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες, δυο οργανισμοί στην Ουκρανία έχουν λάβει άμεση εντολή κατασκευής της λεγόμενης “βρώμικης βόμβας”. Η δουλειά τους βρίσκεται σε καταληκτικό στάδιο.
Επιπλέον, έχουμε πληροφορίες για επαφές μεταξύ του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας και εκπροσώπων του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με την πιθανή παραλαβή τεχνολογιών για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων.
Με αυτό το στόχο, η Ουκρανία έχει αποκτήσει σχετικές δυνατότητες παραγωγικής και επιστημονικής ανάπτυξης.
Υπάρχουν επιχειρήσεις πυρηνικής βιομηχανίας στην Ουκρανία που έχουν στα χέρια τους μεγάλα αποθέματα ραδιενεργών ουσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή της “βρώμικης βόμβας”. Αυτές είναι τρία πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται σε λειτουργία: τα Γιουζχνουκράινσκ, Χμελνίτσκι και Ρόβνο που διαθέτουν εννιά πισίνες αποθήκευσης εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων, που περιέχουν έως και 1,5 χιλιάδες τόνους ουρανίου, εμπλουτισμένου με έως και 1,5% οξείδιο.
Πάνω από 22.000 διατάξεις καυσίμου (21.284 και 1.692 αντιστοίχως) βρίσκονται αποθηκευμένες στο εκτός λειτουργίας πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, με ταμιευτήρες ραδιενεργών αποβλήτων, αλλά και προϊόντων που χρησιμοποιούν Ουράνιο-235 και Πλουτώνιο-239, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά ενός πυρηνικού φορτίου.
Περισσότερα από 50.000 κυβικά μέτρα ραδιενεργών αποβλήτων που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη δημιουργία μιας “βρώμικης βόμβας” μπορούν να αποθηκευτούν στην επιχείρηση “Vektor” που ιδρύθηκε πρόσφατα και είναι σχεδιασμένη για την επανεπεξεργασία πυρηνικών αποβλήτων στα σημεία απόθεσης πυρηνικών αποβλήτων “Μπουριακόφκα”, “Ποντλέσνι” και “Ροσόχα” στο χημικό εργοστάσιο στο Πριντνεπρόσφσκι.
Επιπλέον, το Ανατολικό Εργοστάσιο Εξόρυξης και Επεξεργασίας εξορύσσει μετάλλευμα ουρανίου υπό συμπυκνωμένη μορφή σε δυο από τα τρία ορύγματα, με τη δυνατότητα έως και 1.000 τόνων το χρόνο (το εργοστάσιο περιλαμβάνει τρία ορύγματα μεταλλεύματος ουρανίου υπό συμπυκνωμένη μορφή, εκ των οποίων τα δυο, εκείνα της Ινγκούλσκαγια και της Σμολίσνκαγια, είναι σε λειτουργική κατάσταση, ενώ το τρίτο, η Νοβοκονσταντινόφκαγια, είναι υπό κατασκευή).
Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί ότι η Ουκρανία έχει στη διάθεσή της και τις αναγκαίες επιστημονικές γνώσεις: το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας του Χαρκόβου. Οι επιστήμονές του έχουν εμπλακεί στο πυρηνικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ, πολλά από τα συστήματα δοκιμών του οποίου βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων και των θερμοπυρηνικών συστημάτων Uragan. Η δεύτερη επιστημονική βάση είναι το Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας, στο Κίεβο. Ο αντιδραστήρας BBP-M που διαθέτει χρησιμοποιείται για έρευνες που εξετάζουν τη χρήση υλικών υψηλής ραδιενέργειας.
Θέλω να θυμηθείτε ότι η “βρώμικη βόμβα” είναι ένα δοχείο με ραδιενεργά ισότοπα και εκρηκτικό φορτίο. Σε περίπτωση έκρηξης του φορτίου, το δοχείο καταστρέφεται και η ραδιενεργή ουσία μετατρέπεται σε σκόνη από ένα ωστικό κύμα που προκαλεί ραδιενεργή μόλυνση σε μεγάλες περιοχές και μπορεί να προκαλέσει νοσηρότητα εξαιτίας της ραδιενέργειας.
Το οξείδιο ουρανίου που είναι μέρος των εξαντλημένων καυσίμων στις πισίνες αποθήκευσης των πυρηνικών εργοστασίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ραδιενεργή ουσία. Επιπλέον, σχετίζεται με τις ραδιενεργές ουσίες που παράγονται από τις αποθήκες εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.
Το καθεστώς του Κιέβου σκοπεύει να παρουσιάσει την έκρηξη ενός τέτοιου είδους όπλου ως παράξενη επίδραση μιας μικρής ισχύος ρωσικής πυρηνικής κεφαλής που περιέχει στο φορτίο της ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού. Η παρουσία ραδιενεργών ισότοπων στην ατμόσφαιρα θα καταγραφεί από τους αισθητήρες του Διεθνούς Συστήματος Παρακολούθησης που είναι τοποθετημένοι στην Ευρώπη, κατηγορώντας εκ νέου τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τέτοιου είδους πόλεμος της πληροφορίας έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από9 τη Δύση στη Συρία, όταν τα «Λευκά Κράνη» κατέγραφαν πλάνα προπαγάνδας για τη χρήση χημικών όπλων από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και διαδεδομένα επεισόδια ήταν η προβοκάτσια που πραγματοποιήθηκε από την προαναφερθείσα μη κυβερνητική οργάνωση και τους υποστηρικτές της στις 4 Απριλίου του 2017 στο Χαν Σεϊχούν.
Δώστε σημασία στη φωτογραφία, στην οποία οι άνθρωποι που παίρνουν δείγματα από το έδαφος δεν φορούν προστατευτικό εξοπλισμό. Όμως αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν! Ειδικά εκείνους που αποφάσισαν να εκτοξεύσουν βαλλιστικούς πυραύλους στο έδαφος ενός κυρίαρχου κράτους.
Χρησιμοποιώντας αυτή την προβοκάτσια ως αφορμή, οι Αμερικανοί εξαπέλυσαν την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στην αεροπορική βάση Σαϊράτ, χωρίς να περιμένουν την έναρξη έρευνας και, κυρίως, την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο.
Αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί και σε αυτή την περίπτωση.
Η χρήση μιας ραδιενεργού εκρηκτικής συσκευής αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε ραδιενεργή μόλυνση αρκετών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.
Κλείνοντας, η Ουκρανία έχει κίνητρο να κάνει χρήση της “βρώμικης βόμβας”, αλλά και τις επιστημονικές, τεχνικές και παραγωγικές δυνατότητες για να τη δημιουργήσει.
Η Ουκρανία αναμένει ότι η προβοκάτσια της “βρώμικης βόμβας” θα τρομοκρατήσει τον πληθυσμό, θα αυξήσει τις προσφυγικές ροές και θα οδηγήσει σε κατηγορίες εις βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας για πυρηνική τρομοκρατία.
Το Υπουργείο Άμυνας έχει προγραμματίσει την αντιμετώπιση κάθε πιθανής προβοκάτσιας από την Ουκρανία: τα μέσα και οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να δράσουν σε συνθήκες ραδιενεργού μόλυνσης.»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις