«Θερμός Νοέμβριος» σε Κατεχόμενα και Λιβυκό – Ερχονται σοβαρές διπλωματικές εξελίξεις
Αθήνα και Λευκωσία προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις του Ερντογάν ενόψει της επετείου αναγνώρισης του ψευδοκράτους αλλά και της πιθανής αποστολής τουρκικού ερευνητικού στις ακτές της Τρίπολης
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Για έναν «θερμό Νοέμβρη» προετοιμάζονται Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα. Ακόμα και αν διπλωμάτες και αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μάλλον δεν θέλει να κατηγορηθεί ως αυτός που προκάλεσε ένα θερμό επεισόδιο, την ίδια στιγμή σημειώνουν ότι η ένταση διατηρείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, μην αφήνοντας περιθώρια για διάλογο και εκτόνωση. Με την προσοχή το επόμενο διάστημα να στρέφεται κυρίως στην Κύπρο και τη Λιβύη. Ενώ Αθήνα και Λευκωσία προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.
Βήματα προς την αναγνώριση
Στην Κύπρο, το κατοχικό καθεστώς και η Αγκυρα «πατάνε γκάζι» δείχνοντας να έχουν στόχο την αναγνώριση. Δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο, σημειώνουν ότι Κατεχόμενα και Τουρκία συντονίζουν τις κινήσεις τους ενόψει και της 15ης Νοεμβρίου, της επετείου αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Οι διαρροές στα ΜΜΕ έχουν γίνει και το κλίμα έχει φτιαχτεί. Ο Τατάρ έχει ήδη προαναγγείλει επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ευχόμενος αυτή τη φορά να μην εκτεθεί όπως στην επέτειο της εισβολής, αφού η φιέστα σχεδιάζεται να είναι μεγαλοπρεπής.
Σε όχημα για την αναγνώριση δείχνει να προσπαθεί η Αγκυρα να μετατρέψει τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Με τα Κατεχόμενα να αναμένεται να πάρουν στάτους παρατηρητή. Ενα πρώτο βήμα για να τους αναγνωρίσουν οι συμμετέχοντες, χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις. Οι πρώτες κινήσεις για αναγνώριση γίνονται ήδη προς το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν, χώρες στις οποίες η Τουρκία έχει μεγάλη επιρροή. Με την πρώτη προσέγγιση να γίνεται προς το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν, ενώ κάποιοι βάζουν στην εξίσωση και τη Βρετανία. Με βήματα μεθοδευμένα και σταθερά.
Την ίδια στιγμή το ψευδοκράτος ανακοίνωσε ότι δίνει ένα μήνα διορία στην UNFICYP να το αναγνωρίσει ως αρχή, αλλιώς να εγκαταλείψει τα Κατεχόμενα. Μία ακόμα τεχνητή κρίση, που περιμένει να ενεργοποιηθεί. Και τούρκους διπλωμάτες να επιμένουν ότι το σχέδιο θα προχωρήσει κανονικά και έχει καθυστερήσει. Οι κινήσεις προς τη Ρωσία – προς το παρόν – δεν φαίνεται να αποδίδουν, αφού τα σχέδια η πρώτη πτήση από Μόσχα να προσγειωθεί στο νέο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν, στις 15 Νοεμβρίου δεν επιβεβαιώνεται. Ακόμα και αν ο «υπουργός Μεταφορών» του ψευδοκράτους θέλει να επιμένει, μεταφέροντας το χρονοδιάγραμμα στο 2023. Ενώ ο Ερντογάν δηλώνει ότι είναι κάτι που συζητά με τον Πούτιν. Διπλωμάτες ωστόσο θεωρούν ότι η Αγκυρα θα εκβιάσει για μία λύση με κυριαρχική ισότητα των Κατεχομένων. Που θα δώσει την ευκαιρία να αλλάξουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Κυπριακό να οδηγηθεί σε διχοτομική λύση, αμέσως μετά. Ενώ επισημαίνουν ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων δείχνει την πλήρη μεταστροφή των προθέσεων της Αγκυρας.
Ο δίαυλος Αγκυρα – Τρίπολη
Στην ατζέντα Ερντογάν είναι για το επόμενο διάστημα και μία επίσκεψη στη Λιβύη, όπως σημειώνουν συγκεκριμένες πληροφορίες. Στόχος να δείξει τη στήριξή του στο καθεστώς Ντμπέιμπα, δίνει και τη μάχη στο Κοινοβούλιο της χώρας για το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες, που έχει ήδη καταδικαστεί από τον πρόεδρο του Σώματος, Αγκίλα Σάλεχ. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται και νέα διάσκεψη σε επίπεδο διπλωμάτων για τη Λιβύη, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας. Ωστόσο ο Νίκος Δένδιας δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει το παιχνίδι. Τις επόμενες μέρες ο ΥΠΕΞ προγραμματίζει ταξίδι στη Βεγγάζη με στόχο σειρά επαφών μετά και την υπογραφή της νέας τουρκολιβυκής συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες – την οποία έχει ήδη καταδικάσει ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ντμπέιμπα να μείνει στην εξουσία μέσω της στήριξης της Aγκυρας. Αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι δεν είναι απίθανο το επόμενο διάστημα να δούμε ένα τουρκικό ερευνητικό στη Λιβύη, αλλά το πιο πιθανό είναι αυτό να κινηθεί κοντά στις ακτές και όχι σε περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019, ακόμα. Με την Τουρκία να θέλει να κρατήσει ζωντανή την υπόμνηση των δυνατοτήτων της για έρευνες αλλά όχι να προκαλέσει σε αυτό το πεδίο την παρούσα περίοδο.
Σήμα Μητσοτάκη
Νέο μήνυμα, πάντως, για αλλαγή στάσης από την Αγκυρα εάν επιθυμεί επαναπροσέγγιση με την Αθήνα, έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Η θέση μας είναι σταθερή: Τα παράθυρα του διαλόγου είναι ανοιχτά, αλλά των προκλήσεων ερμητικά κλειστά. Δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που αμφισβητεί το status quo στην περιοχή μας. Οι λαοί μας δεν τρέφουν εχθρικά συναισθήματα και αυτό είναι σημαντική παρακαταθήκη που πρέπει να διαφυλάξουμε…», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Παράλληλα, απέφυγε κάθε σχόλιο για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, με αφορμή τη δοκιμή του νέου βαλλιστικού πυραύλου τουρκικής κατασκευής, τονίζοντας ότι έχει «την ίδια απαίτηση» από την Τουρκία, σε σχέση με τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις