Φυσικό αέριο: Θα κόβεται και στα νοικοκυριά αν χρειαστεί
Τι προβλέπει ο Κανονισμός της ΕΕ που αποφασίζεται αύριο από τους υπουργούς Ενέργειας για τα πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.
Τη δυνατότητα για διακοπή παροχής φυσικού αερίου και σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσα από το σχέδιο κανονισμού που περιλαμβάνει τα πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, τα οποία συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή οι 27 ηγέτες.
Το κείμενο με τα προτεινόμενα άρθρα και διατάξεις έχει φτάσει στους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι αύριο, 25 Οκτωβρίου, θα επιδιώξουν στο Λουξεμβούργο να πετύχουν πολιτική συμφωνία για την ενεργοποίηση του νέου Κανονισμού. Η Κομισιόν που τον συνέταξε τον συνοδεύει με ένα εισαγωγικό σημείωμα που φανερώνει τη δύσκολη κατάσταση της ενιαίας ενεργειακής αγοράς και για τον επόμενο χειμώνα 2023/2024.
Οπως σημειώνει, θεωρεί πολύ πιθανή την πλήρη διακοπή παροχής αερίου στην ΕΕ και από τους υπόλοιπους αγωγούς. Μάλιστα για τον λόγο αυτόν προτείνει την επέκταση για όλο το 2023 του Κανονισμού του περασμένου Αυγούστου, ο οποίος προέβλεπε τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.
Στο πλαίσιο αυτό, το άρθρο 28 δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη όταν σημαίνει συναγερμός για την ασφάλεια εφοδιασμού να λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση της «μη ουσιώδους κατανάλωσης φυσικού αερίου από προστατευόμενους πελάτες». Τέτοιοι είναι τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κοινωνικές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης. Μέχρι τώρα από το μέτρο της διακοπής παροχής εξαιρούνταν οι προαναφερόμενες ομάδες καταναλωτών.
Στο σκεπτικό των διατάξεων του προτεινόμενου κανονισμού αποσαφηνίζεται πως ο περιορισμός της κατανάλωσης αερίου θα πρέπει να μην περιορίζει τη βασική χρήση των προστατευόμενων καταναλωτών και ιδίως τη θέρμανση.
Οι 27 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ καλούνται αύριο στο συμβούλιό τους να επεξεργαστούν τεχνικά και να αποφασίσουν επί των ακόλουθων τεσσάρων πακέτων μέτρων, τα οποία συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών την περασμένη Παρασκευή.
Ετσι το σχέδιο Κανονισμού που θα διαπραγματευθούν προβλέπει:
1. Την κοινή αγορά φυσικού αερίου για λογαριασμό των κρατών-μελών της ΕΕ με προτεραιότητα τις ποσότητες για την πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων.
2. Δέσμη μέτρων για τις τιμές του φυσικού αερίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα υπερβολικά επίπεδα τιμών και να διασφαλιστούν δίκαιες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και σε κατάσταση κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό ο κανονισμός προβλέπει:
· Τη δημιουργία έως τις 31 Ιανουαρίου του 2023 στις χρηματιστηριακές αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας (παράγωγα ενέργειας) ενδοημερήσιων μηχανισμών διαχείρισης της μεταβλητότητας των ακραίων τιμών (όχι πλαφόν).
· Τη δημιουργία ενός δείκτη αναφοράς για ποσότητες LNG από την 1η Μαρτίου 2023.
· Τη δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίζει την επιβολή στο TTF ανώτατης τιμής διαπραγμάτευσης, σε ακραίες συνθήκες και υπό προϋποθέσεις. Σε τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργείται ένας διάδρομος τιμών με άλλους δείκτες αγοράς φυσικού αερίου.
3. Ρυθμίσεις για αμοιβαίες συμφωνίες αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών στην περίπτωση έλλειψης ποσοτήτων αερίου. Γίνεται υποχρεωτική η παροχή αλληλεγγύης σε κράτη-μέλη που δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης LNG.
4. Περαιτέρω μέτρα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου αν παραστεί ανάγκη.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
- Αναγκαστική αλλαγή για τον Ολυμπιακό – Ο Πιρόλα πήρε τη θέση του Κάρμο
- Στο Καραϊσκάκη για το Ολυμπιακός-ΑΕΚ ο Μπαρτζώκας (pics)
- Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός – Νέα μεγάλη ευκαιρία των «ερυθρόλευκων» με τον Κωστούλα
- Οι Radiohead στο μουσείο: Νέα έκθεση αποκαλύπτει την άλλη πλευρά του Τομ Γιορκ
- Νέα καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό με τον Ελ Κααμπί
- Ραγκούσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται rebranding