Προπομπός του καρκίνου του ήπατος η λιπώδης νόσος
Ιοί, αλκοόλ και σύγχρονος τρόπος ζωής, δημιουργούν έδαφος νοσηρότητας στο ήπαρ με τελικό αποτέλεσμα τον καρκίνο του ήπατος
Πέμπτος σε συχνότητα και δεύτερος σε θνησιμότητα είναι ο καρκίνος του ήπατος διεθνώς, με πάνω από 500.000 ανθρώπους να προσβάλλονται από αυτόν κάθε χρόνο, ενώ άλλοι 800.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του, σε ετήσια βάση.
Οι υπολογισμοί εκτιμούν ότι στα επόμενα 20 χρόνια θα έχουμε τουλάχιστον 60% αύξηση της συχνότητας αυτού του εξαιρετικά θανατηφόρου νεοπλάσματος προκαλώντας σημαντική επιβάρυνση τόσο στον πληθυσμό, όσο και στα συστήματα υγείας.
Τις επισημάνσεις αυτές κάνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο, όπως έχει οριστεί ο Οκτώβριος, επισημαίνοντας με μήνυμά της ότι: «Πριν τη θεραπεία, ΗΠΑΡχει η πρόληψη!». Παράλληλα, η ΕΕΜΗ, προχώρησε στην πρώτη βάση καταγραφής του ηπατοκυτταρικού καρκίνου σε πανελλήνιο επίπεδο, συλλέγοντας στοιχεία αρκετών εκατοντάδων ασθενών.
Διαβάστε επίσης: Καινοτόμες θεραπείες και τρόπος ζωής οι λύσεις για τον καρκίνο ήπατος
Στόχος της πρωτοβουλίας της ΕΕΜΗ, είναι η ευρύτερη ενημέρωση της κοινωνίας για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της συγκεκριμένης νόσου, ώστε οι ασθενείς να οδηγηθούν σε θεραπευτικές παρεμβάσεις που υπόσχονται ενίοτε και την ίαση αυτού του εξαιρετικά επικίνδυνου νεοπλάσματος.
Όπως επισημαίνει η ΕΕΜΗ, παρά τις αλματώδεις εξελίξεις στην θεραπευτική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου καρκίνου, ακόμη και στα πλέον προχωρημένα στάδια διάγνωσής του, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πρόληψη
Αυτό είναι εφικτό, αφού ο καρκίνος του ήπατος αναπτύσσεται σε κάποιο υπέδαφος χρόνιας ηπατικής νόσου, η οποία όμως στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν είναι γνωστή στους ασθενείς. Συνήθως, οι περισσότεροι πάσχουν είτε από κάποια μορφή χρόνιας ιογενούς ηπατίτιδας (συχνότερα ηπατίτιδα Β ή C), είτε κάνουν υπερβολική χρήση αλκοόλ, είτε πάσχουν από μη-αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Η τελευταία αποτελεί την σύγχρονη επιδημία του βιομηχανοποιημένου – ανεπτυγμένου κόσμου και εντοπίζεται συνήθως σε ασθενείς με παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο.
Σε ότι αφορά τις ιογενείς ηπατίτιδες, οι καθημερινές πρακτικές προφύλαξης μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη, όπως επίσης και ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β. Επιπλέον, η έγκαιρη διάγνωση για τις ηπατίτιδες Β, C και D – για τις οποίες υπάρχει πλέον αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση- μπορούν να αναστείλουν την εξέλιξη της ασθένειας του ήπατος σε κίρρωση και καρκίνο ήπατος.
Διαβάστε επίσης: Υγιεινές συνήθειες μπορούν να αποτρέψουν τους καρκίνους στο πεπτικό
Επίσης, η αγωγή υγείας σε ότι αφορά την ορθολογική χρήση αλκοόλ και την διατροφική μας συμπεριφορά σε συνδυασμό με την άσκηση μπορούν να βελτιώσουν την γενική κατάσταση της υγείας των ασθενών παράλληλα με την μείωση της λιπώδους νόσου του ήπατος, η οποία αποτελεί το συχνότερο σύγχρονο έδαφος της ανάπτυξης νεοπλασιών, και μάλιστα με αυξανόμενες τάσεις.
Για τους διαγνωσμένους ασθενείς με κάποια μορφή χρόνιας ηπατοπάθειας, ο προληπτικός έλεγχος με υπερηχογράφημα ήπατος και ο εξατομικευμένος κατά περίπτωση εργαστηριακός έλεγχος μπορούν να οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση του νεοπλάσματος σε πολύ πρώιμα στάδια όπου υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που οδηγούν ακόμη και σε ίαση, ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για ένα τόσο επιθετικό νεόπλασμα.
Εξετάσεις
Τονίζεται, ότι η πρόληψη μέσα από συγκεκριμένες εξετάσεις, έγκυρη ενημέρωση για τους παράγοντες κινδύνου, ορθό τρόπο ζωής και τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό, αποτελούν διαχρονικά την κατάλληλη «ασπίδα» προστασίας απέναντι και στον καρκίνο του ήπατος.
Εξάλλου, κατά τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο.
Εμβόλια
Ωστόσο, κρίνεται αναγκαία η ενημέρωση του πληθυσμού για την σημασία του εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Β και την εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματική αγωγή για την ηπατίτιδα C, τα μεγάλα οφέλη από την μείωση της παχυσαρκίας, του μεταβολικού συνδρόμου και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Απαιτούνται επίσης σημαντικές προσπάθειες για να προειδοποιηθούν ειδικά οι ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο να διακόψουν την κατάχρηση αλκοόλ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις