Οι «Τέσσερις Εποχές» του Ζογγολόπουλου βρήκαν νέα υπέροχη θέση στη Νεμέα
Το σπουδαίο έργο του γλύπτη κοσμεί το Κτήμα Σκούρα
Οι ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου είναι από τα έργα που κοσμούν τον δημόσιο χώρο και έχουν γίνει σήμα κατατεθέν του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη.
Από τις ομπρέλες της Θεσσαλονίκης αλλά και την αναφορά τους σε τόσα άλλα έργα του γλύπτη οι ομπρέλες γίνονται δικό μας μαξιλάρι ασφαλείας τα δύσκολα αλλά και τα εύκολα. Στις κακουχίες της καθημερινότητας και κυρίως στην ασχήμια των σύγχρονων πόλεων.
Δυστυχώς καλλιτέχνες σαν τον Ζογγολόπουλο, με όραμα για την τέχνη στο δημόσιο χώρο, με έργα που θα μπορούσαν να έχουν ομορφύνει τις ελληνικές πόλεις δεν τιμώνται πολλές φόρες όπως πρέπει.
Σε κάθε περίπτωση οι ομπρέλες του καλλιτέχνη, υπό τον τίτλο «Τέσσερις Εποχές» βρήκαν μια ακόμα πολύ μεγάλη αγκαλιά και έχουν πια την ευκαιρία να συναντηθούν και με ένα διαφορετικό κοινό.
Το έργο, αγαπημένο έργο της ιδιωτικής συλλογής του ζεύγους Ουρανίας και Γιώργου Σκούρα, αναπαρήχθη με την επιμέλεια του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου σε μεγαλύτερο μέγεθος προκειμένου να αποτελέσει τοπόσημο για το Κτήμα, όπου και εγκαταστάθηκε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού.
Την ανακατασκευή ανέλαβε το καλλιτεχνικό εργαστήριο των κυρίων Λεωνίδα & Στέλιου Γκίκα, εργαστήριο που έχει κατασκευάσει πλειάδα γλυπτών έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου όσο ο μεγάλος δημιουργός βρισκόταν ακόμη εν ζωή.
Στο πλαίσιο της πρώτης εκδήλωσης και των εγκαινίων εγκατάστασης του γλυπτού, την περασμένη Παρασκευή, η ιστορικός τέχνης και επί σειρά ετών συνεργάτιδα του Ιδρύματος Ίρις Κρητικού μας εξήγησε τη σημασία και τον συμβολισμό του έργο.
Η κ. Κρητικού αναφέρθηκε στην πρώτη παρουσίασή του στην Μπιενάλε της Βενετίας στην ατομική έκθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Ελληνικό Περίπτερο, ενώ σε ανέκδοτες διηγήσεις προχώρησε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και ανιψιός του γλύπτη Νίκος Θεοδωρίδης, ο οποίος μίλησε για την αστείρευτη φαντασία του Γιώργου Ζογγολόπουλου, τη διαρκή διάθεση παιχνιδιού και το οξύνουν πνεύμα που τον διέκρινε.
Στα 92 του χρόνια ο γλύπτης δημιούργησε ένα τόσο ποιητικό και αέρινο έργο που πραγματικά ηχεί σαν την ομώνυμη μουσική συλλογή του Αντόνιο Βιβάλντι, την οποία και αγαπούσε ο καλλιτέχνης, ενώ αλληγορικά όπως επεσήμανε η Ίρις Κρητικού το γλυπτό συμβολίζει τις τέσσερις ηλικίες της ζωής του ανθρώπου (παιδί, έφηβος, ενήλικας, ηλικιωμένος).
Οι «Τέσσερις Εποχές» αποτελούν το πρώτο γλυπτό στο οποίο το 1993 ο Γιώργος Ζογγολόπουλος χρησιμοποίησε, για πρώτη φορά, χρώμα στις χαλύβδινες διάτρητες ομπρέλες του, παρουσιάζοντάς το στην Μπιενάλε της Βενετίας.
Η δεύτερη φορά που οι ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου απέκτησαν χρώμα είναι στην ύψους 25 μ. γλυπτική εγκατάσταση «Αίθριο» που υπάρχει στην Πλατεία Συντάγματος.
Για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο ήταν σημαντικό η γλυπτική να βρίσκεται στο δημόσιο χώρο καθώς πίστευε ότι η τέχνη οφείλει να υπάρχει και να ζει δίπλα μας, βελτιώνοντας την καθημερινότητα μας και καλλιεργώντας την αισθητική μας αντίληψη.
Η τέχνη του κρασιού στο Κτήμα Σκούρα
Το Κτήμα Σκούρα που διακρίνεται μορφολογικά για τη λιτή ελληνική αρχιτεκτονική του, αποτελεί μια υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα της Ελλάδας ανάμεσα σε μοναδικού φυσικού κάλλους αμπελώνες.
Οι άρτια εξοπλισμένοι χώροι και οι φιλόξενοι άνθρωποι του Κτήματος Σκούρα με επικεφαλής τον εμπνευσμένο Γιώργο Σκούρα, έρχονται με θαυμαστή ικανότητα να μυήσουν τους επισκέπτες στην οινοπαραγωγική διαδικασία, να τους ξεναγήσουν στο εντυπωσιακό κελάρι των 1.000 δρύινων βαρελιών και στο εμφιαλωτήριο, και, τέλος, να τους φροντίσουν να απολαύσουν την οινική γευσιγνωσία στην μοντέρνα και υψηλής αισθητικής αίθουσα του οινοποιείου όπου φιλοξενούνται ξεχωριστά έργα τέχνης ονομαστών καλλιτεχνών.
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»
- Το σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Ισραήλ: Βετεράνοι κατηγορούν τον στρατό για «εγκληματικά ανήθικες» ενέργειες στη Γάζα
- Χάιντι Κλουμ: Υποδέχθηκε τον νέο χρόνο αγκαλιά με τον Τομ Κάουλιτζ – Τα τρυφερά λόγια για εκείνον
- Το σκίτσο της Εφης Ξένου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Άδωνις Γεωργιάδης: Αναγνωρίζω την ταλαιπωρία που προκαλεί ο χρόνος αναμονής στις εφημερίες