Κίνα: Καταδικάζει την επίσκεψη βουλευτών της Γερμανίας στην Ταϊβάν
Το Πεκίνο είναι οργισμένο με το Βερολίνο.
Η διπλωματία της Κίνας εξέφρασε σήμερα την έντονη διαμαρτυρία της για την επίσκεψη έξι Γερμανών κοινοβουλευτικών στην Ταϊβάν.
Το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο κάλεσε την ομάδα των βουλευτών, επικεφαλής της οποίας είναι ο Πέτερ Χάιτ των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), παράταξης που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, να «σταματήσει αμέσως την αλληλεπίδρασή της με αυτονομιστικές δυνάμεις (που δρουν) υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».
- Διαβάστε επίσης: Το δις εξαμαρτείν της Γερμανίας – Θα πάρει στον λαιμό της την Ευρώπη απέναντι στην Κίνα;
«Λαθεμένα μηνύματα»
Αξίωσε ακόμη οι Γερμανοί κοινοβουλευτικοί να μη στέλνουν «λαθεμένα μηνύματα» για το ζήτημα της Ταϊβάν στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, τονίζοντας πως πρέπει να γίνεται σεβαστή η αρχή της ενιαίας Κίνας.
«Η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας», συνεχίζει η κινεζική διπλωματία στην ανακοίνωση και προσάπτει ευθύνες στην Ταϊπέι για την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στο στενό.
Ομάδα έξι κοινοβουλευτικών, μελών της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Μπούντεσταγκ, αφίχθη προχθές Κυριακή στην Ταϊβάν για τετραήμερη επίσκεψη. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που μέλη της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της Γερμανίας επισκέπτονται τη νήσο μέσα στον τρέχοντα μήνα.
Χθες Δευτέρα τους βουλευτές έκανε δεκτούς η πρόεδρος της Ταϊβάν, η Τσάι Ινγκ-γουέν.
Θεωρεί την Ταϊβάν αποσκιρτήσασα επαρχία της
Το Πεκίνο απορρίπτει τις επίσημες επαφές άλλων κρατών με την Ταϊβάν, την οποία θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα, ακόμα κι αν χρειαστεί να ασκηθεί βία, μολονότι η νήσος των 23 εκατ. κατοίκων έχει δική της κυβέρνηση από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949 και ενεργεί ως εάν να ήταν ανεξάρτητη.
Η ένταση στο στενό της Ταϊβάν των 23 εκατομμυρίων κατοίκων ανέβηκε πολύ τους τελευταίους μήνες, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δηλώνει επανειλημμένα φέτος ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπιστεί στρατιωτικά τη νήσο σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το δόγμα της «στρατηγικής αμφισημίας» της Ουάσινγκτον για το ζήτημα, παρότι η κυβέρνησή του διαβεβαιώνει πως η προσέγγιση δεν έχει αλλάξει.
Τον Σεπτέμβριο, η ένταση έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών: το Πεκίνο προχώρησε σε στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας γύρω από την Ταϊβάν, κάνοντας επίδειξη δύναμης άνευ προηγουμένου εν είδει αντιποίνων για την επίσκεψη που έκανε στην Ταϊπέι η απερχόμενη πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προγραμματίζει να επισκεφθεί την Κίνα, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, στις αρχές Νοεμβρίου.
Θα είναι η πρώτη του επίσκεψη αφότου ανέλαβε καθήκοντα καγκελαρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Απίστευτος Τζόλης: «Δεν έπαιξα 60 λεπτά και δεν πήρα τους επιπλέον πόντους στο fantasy» (vid)
- Νίκος Αλιάγας: Χόρεψε τσάμικο μπροστά στον Πύργο του Άιφελ και έγινε viral
- Ο νέος κοινοβουλευτικός χάρτης: η αναβάθμιση του ΠΑΣΟΚ, ο κατακερματισμός του ΣΥΡΙΖΑ και οι 21 ανεξάρτητοι
- Ο Έλον Μασκ ψηφίζει Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο της ΕΕ – Η ανάρτηση στο Χ
- Ουκρανία: Η εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο
- Ο Ράσελ νίκησε στο Λας Βέγκας, ο Φερστάπεν πήρε το πρωτάθλημα (pics)