Τι θα έλεγε ένας tattoo artist σε κάποιον που δεν έχει ίχνος τατουάζ πάνω του;
Με αφορμή το 6ο Athens Tattoo Expo που και φέτος συνεργάζεται με το 3ο Barber Expo μιλήσαμε με δύο tattoo artists και δύο barbers ώστε να μάθουμε τα πάντα γύρω από τις κυρίαρχες τάσεις της τέχνης τους.
Ο βασιλιάς της Αγγλίας, ο Εδουάρδος ο 7ος, έφερε τον σταυρό της Ιερουσαλήμ στο μπράτσο του, ένα τατουάζ που έγινε μόδα στη συνέχεια στους κύκλους της αριστοκρατίας. Η μητέρα του Γουίνστον Τσόρτσιλ, Λαίδη Ράντολφ Τσόρτσιλ, λέγεται ότι είχε ένα φίδι από σινική μελάνη στον καρπό της –χωρίς ποτέ βέβαια να το εμφανίσει σε κοινή θέα. Στην δυτική πλευρά του πλανήτη, το τατού (προφορικός λόγος) χρονολογείται στο 1100 π.Χ ανάμεσα στις φυλές των Ίνκας και των Αζτέκων. Ήταν σύμβολο κοινωνικής θέσης, ενηλικίωσης και κατορθωμάτων στη μάχη.
Η δερματοστιξία είναι μια διαπολιτισμική πραγματικότητα με βαθιές ρίζες ανά τους αιώνες. Στις μη δυτικές κοινωνίες εκφράζει περισσότερο θρησκευτικά ή ταξικά δεδομένα και λιγότερο προσωπικές αλήθειες ή βιώματα.
Από την άλλη, η επιλογή της κόμης παίζει τον ίδιο ρόλο, αυτόν της ταυτότητας, της σύστασης. Στην «Ιλιάδα» του Ομήρου, οι Άβαντες, μια φατρία ακοντιστών, περιγράφονται ως έχοντες «μαλλιά μακριά στο πίσω μέρος». Το Apollo Belvedere, ένα ρωμαϊκό γλυπτό του δεύτερου αιώνα, απεικονίζει τον Απόλλωνα με μαλλιά δεμένα στην κορυφή και μπούκλες να ρέουν στο λαιμό του. Και σε ορισμένους αυτόχθονες πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων φυλών των Δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών, όπως οι Blackfoot και οι Crow, τα μακριά μαλλιά συμβόλιζαν τη δύναμη και τη σύνδεση με το θείο.
Μιλήσαμε με δύο tattoo artists και δύο barbers ώστε να μάθουμε τα πάντα γύρω από τις κυρίαρχες τάσεις της τέχνης τους.
Nikos (NOKS)
«Κυρίαρχη τάση τα τελευταία πέντε χρόνια μπορεί να θεωρηθεί το Ρεαλιστικό στοιχείο στο tattoo και το minimal και τα χρωματιστά / oldschool. Θεωρώ όμως ότι είναι σχετική η έννοια «τάση» διότι παίζει ρόλο και ο κάθε άνθρωπος τι θα προτιμήσει να έχει πάνω του για πάντα, είτε θα είναι χρωματιστό είτε γραμμικό. Είναι μια γκάμα που δεν έχει τελειωμό».
«Δεν μπορώ να κρίνω κατά πόσο επικίνδυνα ήταν σαν συνθέσεις τα δύο χρώματα που απαγορεύτηκαν. Μιλώντας για το Μπλε και το Πράσινο που στην ουσία για αυτά τα δύο συγκεκριμένα pigments ξεκίνησε η όλη συζήτηση. Κάθε δέρμα, κάθε οργανισμός αντιδράει διαφορετικά σε οποιοδήποτε χρώμα, είτε μαύρο, είτε κόκκινο, είτε μπλε. Καλό είναι ότι γίνονται έρευνες και λύνονται τέτοια προβλήματα διότι είναι κάτι που αφορά την υγεία του κάθε ανθρώπου. Πλέον παράγονται ξανά καινούρια χρώματα με διαφορετικές συνθέσεις, εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχουν κάποιο περιστατικό σε θέμα αλλεργίας».
«Δύσκολο κομμάτι στη δουλειά μας μπορεί να θεωρηθεί το οτιδήποτε. Πριν από κάθε ραντεβού ο κάθε πελάτης είναι υπόχρεος να συμπληρώσει ένα έντυπο που του παρέχουμε στο οποίο μας ενημερώνει εάν είναι αλλεργικός σε κάτι ή εάν ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή. Μπορεί κάποιος να έχει μια αλλεργία που δεν γνωρίζει, για παράδειγμα στο λατέξ (γάντια μιας χρήσης), Δερματογραφία και πολλά άλλα. Επίσης, μπορεί να θεωρηθεί δύσκολο όταν ο εκάστοτε πελάτης έχει επιλέξει ένα αρκετά δύσκολο, επίπονο σημείο για το tattoo του οπότε θα είναι μια κουραστική συνεδρία για τον πελάτη αλλά και για εμάς τους ίδιους».
«Αυτό που έχω να πω σε κάποιον που δεν έχει τατουάζ και θα ήθελε να κάνει, είναι να το σκεφτεί πολύ καλά, να βρει αυτό που τον εκφράζει ή κάτι που θα ήθελε να θυμάται για πάντα και να το αποτυπώνει πάνω του, διότι είναι μόνιμο και δεν χρειάζονται βιασύνες».
Anthony V (ETERNAL)
«Τα τελευταία χρόνια η τέχνη του τατουάζ έχει λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις και κυριαρχεί πια απενοχοποιημένα, από την όχι και τόσο παλαιότερη αντίληψη που τα ταύτιζε με το περιθώριο και την υποκουλτούρα. Τα ζωγραφισμένα με τατουάζ σώματα μέσα στο πέρασμα δεκαετιών έως και σήμερα έγιναν κατά πολλούς «μόδα», όπως συχνά συνηθίζουμε να ακούμε, αλλά για μένα δεν είναι έτσι. Είναι τρόπος έκφρασης, αντίληψης, κουλτούρας και είναι αλληλένδετα με την τέχνη. Η μόδα έρχεται και παρέρχεται, έχει τάσεις, άλλοτε εξασθενεί και φθίνει και άλλοτε κυριαρχεί και έχει τη δύναμη να ορίζει ανθρώπους και κοινωνίες ολόκληρες. Ως εκ τούτου για μένα δεν χωράει η λέξη μόδα σε μια μορφή τέχνης, όπως η ζωγραφική πάνω σε ένα σώμα. Το μόνο που χωράει στην λέξη τατουάζ είναι πως πρέπει να την ορίζουμε ως μια μορφή τέχνης πάνω σε ένα κορμί. Ας μην ξεχνάμε ότι η λέξη tattoo «ta» που σημαίνει κάτι το εντυπωσιακό και την ταϊτινή λέξη «tatau», που σημαίνει «για να σηματοδοτήσει κάτι». Τα τατουάζ συνυπάρχουν με τον άνθρωπο περίπου από το 6000 π.Χ. ως μορφή έκφρασης. Δε νομίζω ότι είναι θέμα μόδας. Θεωρώ πως σιγά-σιγά και έτσι πρέπει να γίνει, εξελισσόμαστε, αφήνουμε πίσω τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας. Τις λανθάνουσες μορφές σκέψης και το «στίγμα», απελευθερώνοντάς μας απ’ τα δεσμά των παλιότερων κυρίαρχων αντιλήψεων».
«Η ΕΕ είχε βγάλει κάποιες απαγορεύσεις, αλλά τους επαγγελματίες δεν τους άγγιζαν, καθώς είχαν βγει νέα χρώματα που δεν εμπεριείχαν τις απαγορευμένες ουσίες που ανακοινώθηκαν, τα οποία και χρησιμοποιούσαμε. Γενικότερα, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη, δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας από κάποιον που είχε κάνει τατουάζ με χρώμα. Απλά, στο πλαίσιο κάποιων απαγορεύσεων και νέων νόμων -και ενδεχομένως οικονομικών συμφερόντων- το θέμα είχε πάρει την έκταση αυτή».
«Δεν υπάρχει δυσκολότερο και ευκολότερο κομμάτι της δουλείας. Όπως σε όλες τις δουλειές, σε όλους τους εργασιακούς χώρους υπάρχουν δυσκολίες, έτσι και εδώ συναντάμε κάποιες. Περισσότερο είναι το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον άνθρωπο που έχω απέναντι μου. Η αποτύπωση του τατουάζ στο ανθρώπινο σώμα είναι μία επέμβαση στην προσωπικότητα του ατόμου. Κατά μία έννοια «στιγματίζουμε» σώματα, αυτό σημαίνει ότι χαράσσουμε πάνω τους κάτι που θα τους ακολουθεί για την υπόλοιπη ζωή τους. Αυτό για να πετύχει θέλει αφοσίωση στη δουλειά που έχουμε επιλέξει, φαντασία, τεχνική, σωστή αντίληψη για το έργο που πρέπει να ζωγραφίσεις, αρκετή μελέτη και προσωπική δουλειά».
«Δεν θα μπορούσα να πω κάτι σε κάποιον που δεν έχει τατουάζ, αλλά ούτε και σε κάποιον που έχει. Το πώς ορίζει ο καθένας το σώμα του και την αισθητική του είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του ανθρώπινου σώματος είναι ένα, ενιαίο και αδιαίρετο. Το σώμα μας, μας ανήκει και πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις εμείς για εμάς είτε έχουμε είτε δεν έχουμε τατουάζ πάνω μας».
Δημήτρης Δάγκας (barber)
«Αυτή την περίοδο παίζουν σχεδόν τα πάντα. Γενικά, όμως, το κούρεμα προσπαθούμε να το προσαρμόσουμε ανάλογα με το άτομο το στυλ που έχει και την προσωπικότητά του».
«Θεωρώ πως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στη δουλειά μας είναι οι χαμηλές τιμές σε σχέση με αυτό που προσφέρουμε. Όπως επίσης και η τεράστια καταπόνηση που τρώμε στα πόδια, στη μέση και στους ώμους».
«Αν υποθέσουμε ότι το πρόσωπό μας είναι μια φωτογραφία ή ένας πίνακας, τότε σίγουρα θέλει και την κατάλληλη κορνίζα για να το αναδείξει».
«Πιστεύω πως η κόμη είναι το πρώτο πράγμα που πάντα πρέπει να έχει φρέσκο και περιποιημένο κάποιος. Με αυτό τον τρόπο θα δείξουν ωραία και τα υπόλοιπα πάνω του, δηλαδή τα ρούχα, τα αξεσουάρ και τα παπούτσια».
Markos Simpson (barber)
«Φέτος τα looks τα οποία είναι τάση, είναι τα διαφορετικά μήκη μαλλιών συνδυασμένα μεταξύ τους όπως ένα mullet και ένα fade στις φαβορίτες, μακριά φράντζα ή μακριές φαβορίτες και μεσαίου μήκους μαλλιών με μια έντονη cropped φράντζα. Επίσης, τα μεσαία μήκη με ένα πιο ελεύθερο και messy look. Βέβαια, ακόμα παίζει και το military look κουρεύοντάς το με το ψαλίδι. Εν συντομία, μαλλιά πιο αποδομημένα και ασύνδετα σε σχήμα, έχοντας μια αρμονία μεταξύ τους».
«Όπως κάθε δουλειά έχει τις δυσκολίες της, έτσι προσωπικά για εμένα η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ο χρόνος. Η πίεση του χρόνου πάνω στο αντικείμενό μας, εννοώντας ένα ραντεβού που θα έχει καθυστέρηση, μια τελευταία ακύρωση, ένα αποτέλεσμα που απαιτεί περισσότερο χρόνο, να βρούμε διαθέσιμο ραντεβού και φυσικά να ξεχωρίσουμε το πάθος που έχουμε κουρεύοντας όση ώρα θέλουμε με το να κουρεύουμε μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα 30 λεπτών. Αστειεύομαι, αλλά μεταξύ σοβαρού και αστείου, μπορεί να χάσουμε το χρόνο μας».
«Υπάρχουν διάφοροι άνθρωποι που ασχολούνται πολύ με τις τρίχες και άλλοι λιγότερο. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι όλοι κάποια στιγμή θα ασχοληθούν είτε από ανάγκη είτε από θέληση πιστεύοντας πως είναι απαραίτητο για αυτούς. Δύο είναι οι αφορμές, η μία είναι για να περιποιηθούν τον εαυτό τους και η άλλη γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και δεν είναι πλέον βολικό για την καθημερινότητά τους».
«Πιστεύω πως η κόμη κάποιου είναι πολύ σημαντικό θέμα, διότι η εικόνα ενός ανθρώπου ασχέτως με το τι look έχει και πώς θέλει να τα έχει, είναι μια έκφραση συνδεδεμένη με το πώς νιώθει ο ίδιος. Εννοείται πως οι περισσότεροι ασχολούνται με την εμφάνισή τους για να νιώσουν και οι ίδιοι καλά. Το ερώτημα είναι εάν το κάνουμε πραγματικά για εμάς ή για τους άλλους. Πιστεύω πως το κάνουμε για τους εαυτούς μας, διότι εάν θέλεις να νιώσεις καλά θα κανείς αυτό που εσύ θέλεις και έτσι αυτόματα ξεχωρίζεις και η διαφορετικότητα πάντα είναι μοναδική. Και εννοείται δεν μιλάω μόνο για extreme κουρέματα ή σύγχρονα, αλλά και για τα διαχρονικά, αρκεί να αρέσει σε σένα».
*Για περισσότερες πληροφορίες:
6ο ATHENS TATTOO EXPO
28, 29 & 30 Οκτωβρίου
Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ, Γκάζι
- Τα… ζευγάρια του Λάκη Λαζόπουλου χορεύουν χριστουγεννιάτικο βαλς
- Συρία: Fake οι εικόνες από τις… «φυλακές – σφαγεία» του Άσαντ, τις έφτιαξαν με τεχνητή νοημοσύνη
- Η Διακήρυξη των Βρυξελλών για τα Δυτικά Βαλκάνια – Πιο σημαντική από ποτέ η συνεργασία με την ΕΕ
- ΑΕΚ – ΠΑΟΚ: Ο Μαρσιάλ αστόχησε σε πέναλτι, ο Χατζισαφί σκόραρε, αλλά το γκολ ακυρώθηκε (vid)
- Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό οι εξαγωγές όπλων – Η Ουκρανία ο βασικός αποδέκτης
- Σαρκοζί: Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας χάνει την έφεση στην υπόθεση διαφθοράς