Το Ιράν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ισραήλ στον Λευκό Οίκο
Συζήτησαν επίσης το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την καταστολή των διαδηλώσεων από τις ιρανικές αρχές
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Καμιά αναφορά στα εσωκομματικά της ΝΔ από Μητσοτάκη - Ο προϋπολογισμός κυριαρχεί στην κυριακάτικη ανασκόπηση
- Για αυτό τον λόγο η βασίλισσα Ελισάβετ αντιπαθούσε τον Ντόναλντ Τραμπ
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και του Ισραήλ, Τζο Μπάιντεν και Ισαάκ Χέρτσογκ, είχαν σήμερα συνομιλίες που επικεντρώθηκαν κυρίως στο θέμα του Ιράν, του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης αλλά και στον εφοδιασμό της Ρωσίας με ιρανικά όπλα.
Βάζει στην άκρη τη διπλωματία
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο Οβάλ Γραφείο, ο Χέρτσογκ είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Μπάιντεν θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής COP27 για την κλιματική αλλαγή που θα φιλοξενηθεί στην Αίγυπτο τον επόμενο μήνα. «Ένα γεγονός στο οποίο εσείς και εγώ θα συμμετάσχουμε, κύριε πρόεδρε, με ηγέτες από όλον τον κόσμο, είναι η COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, σε μερικές εβδομάδες», σημείωσε.
- Διαβάστε επίσης Τι κρύβεται πίσω από τις σκληρές δηλώσεις της Ρωσίας στο Ισραήλ;
Ο Μπάιντεν αναμένεται να παραστεί στη σύνοδο της B20 στο Μπαλί της Ινδονησίας τον Νοέμβριο. Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέφυγε να σχολιάσει το πρόγραμμα του προέδρου.
Ο Μπάιντεν επιδίωκε να διαπραγματευτεί την επιστροφή του Ιράν στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του (JPCOA) από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, το 2018. Την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος ανέφερε όμως ότι προς το παρόν βάζει στην άκρη τη διπλωματία και κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι εφοδιάζει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπλα που σκοτώνουν Ουκρανούς
Μετά τη συνάντηση ο Χέρτσογκ είπε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε με τον Μπάιντεν το θέμα αυτό, ότι δηλαδή το Ιράν στέλνει στη Ρωσία όπλα που σκοτώνουν Ουκρανούς πολίτες. Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την καταστολή των διαδηλώσεων από τις ιρανικές αρχές.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος υπενθύμισε ότι σήμερα συμπληρώνονται 40 ημέρες από τον θάνατο της νεαρής Ιρανής Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα. Ο θάνατός της πυροδότησε κινητοποιήσεις που συνεχίζονται ακόμη σε πολλές πόλεις.
Ιστορική τομή
«Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς το Ιράν συντρίβει τους δικούς του πολίτες ενώ προχωρά (το πρόγραμμα) των πυρηνικών όπλων και εφοδιάζει (τη Ρωσία) με φονικά όπλα που σκοτώνουν αθώους πολίτες στην Ουκρανία», είπε.
Ο Μπάιντεν από την πλευρά του σχολίασε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων τους. Οι ΗΠΑ βοήθησαν στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής. «Πιστεύω ότι είναι μια ιστορική τομή. Χρειάστηκε πολύ θάρρος από μέρους σας για να κάνετε αυτό το βήμα και χρειάστηκαν κότσια, και πιστεύω ότι χρειάστηκε επίμονη διπλωματία για να το πετύχετε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Στη διήμερη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, που ξεκίνησε χθες Τρίτη, ο Χέρτσογκ συναντήθηκε επίσης με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις