Τι κρύβεται πίσω από τις σκληρές δηλώσεις της Ρωσίας στο Ισραήλ;
Πόσο σοβαρά πρέπει να πάρουμε τις εμπρηστικές δηλώσεις του πρώην Ρώσου πρόεδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ;
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Ο Ισραηλινός υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα διασποράς, Ναχμάν Σάι, ανέφερε σε tweet αυτή την εβδομάδα ότι, μετά τις αναφορές για τη μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία, το Ισραήλ πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και να της προσφέρει στρατιωτική βοήθεια. Σε απάντηση, ο πρώην Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε πως αυτή η κίνηση θα κατέστρεφε τις σχέσεις Ρωσίας-Ισραήλ.
Όπως τονίζει ο Arkady Mil-Man, ανώτατος αναλυτής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, τις απειλές του Μεντβέντεφ δεν θα έπρεπε να τις πάρουμε πολύ στα σοβαρά -παρά το κύρος που απολάμβανε στο παρελθόν και παρά τον σημερινό του ρόλο ως αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας- καθώς αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στο κέντρο της λήψης αποφάσεων στη χώρα του.
Διαβάστε επίσης: Εμπρηστικές δηλώσεις Μεντβέντεφ: Δώστε στους ψυχωτικούς πυραύλους για να πάμε σε Γ’ Παγκόσμιο
Επιπρόσθετα, εδώ και πολύ καιρό ο Μεντβέντεφ εκτοξεύει πολλές απειλές στα κοινωνικά δίκτυα και χρησιμοποιεί αισχρή γλώσσα ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη και σε όσους αντιτίθενται στη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην Ουκρανία.
Στο παρελθόν ο Μεντβέντεφ έχει καλλιεργήσει μια φιλελεύθερη και ανοιχτή εικόνα, τονίζοντας για παράδειγμα την αγάπη του για διάφορα gadgets, καθώς και για προηγμένες τεχνολογίες. Ωστόσο, με την απόσταση που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η Ρωσία από τη Δύση και τις δυτικές δημοκρατικές αξίες, ο Μεντβέντεφ προσπαθεί να παρουσιάσει θέσεις που ταιριάζουν περισσότερο στο κλίμα που επικρατεί σήμερα στη Μόσχα. Οι δηλώσεις του θα πρέπει να κατανοηθούν ως κομμάτι αυτού του πλαισίου.
Στη δήλωσή του, ο Μεντβέντεφ αγνόησε την αγορά ιρανικών UAV μεσαίας εμβέλειας και πυραύλων εδάφους-εδάφους από τη Ρωσία, τη στιγμή που ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών έχουν αρνηθεί τη μεταφορά των πολεμικών συστημάτων. Αυτή η συνεργασία ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσία είναι πολύ επικίνδυνη για την ασφάλεια του Ισραήλ.
Ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι μέλη των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης έχουν παρουσία στα κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία και πως εκπαιδεύουν τους Ρώσους στρατιώτες στο πώς να χειρίζονται τα drones. Με αυτόν τον τρόπο, οι Ιρανοί μπορούν να ελέγξουν τις επιδόσεις αυτών των συστημάτων στο πεδίο και να τις βελτιώσουν αν χρειαστεί.
Και το Ισραήλ μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με βελτιωμένα και πιο προηγμένα ιρανικά συστήματα στο μέλλον, πράγμα που θα οδηγούσε στην καταστροφή της ασφάλειας της χώρας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις