Βλαντιμίρ Πούτιν: Ετοιμάζεται να διαβεί τον πυρηνικό Ρουβίκωνα;
Οι «προειδοποιήσεις» της Μόσχας για «βρώμικη βόμβα» του Κιέβου δείχνουν ότι προετοιμάζει το έδαφος για μία ακόμη πιο επίφοβη κλιμάκωση στην Ουκρανία.
- Τριγμοί στην κυβέρνηση Καναδά από τους δασμούς Τραμπ - Ο Τριντό εξετάζει την επιλογή της παραίτησης
- Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. – Οι πυροβολισμοί στη Συγγρού, η επίθεση σε ψητοπωλείο και ο φυλακισμένος αρχηγός της συμμορίας
- Αποκαλύψεις για την πρώτη μήνυση της 35χρονης και καταγγελίες για όσους ήξεραν και δεν μίλησαν
- Επιβάτισσα αεροπλάνου έμεινε όρθια καθ΄όλη τη διάρκεια επτάωρης πτήσης
Να προετοιμάσει το έδαφος για μία ακόμη πιο επίφοβη κλιμάκωση στην Ουκρανία μοιάζει να επιχειρεί η Μόσχα με τις απανωτές προειδοποιήσεις της πως το Κίεβο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μία «βρώμικη βόμβα» εντός της ουκρανικής επικράτειας ως προβοκάτσια προκειμένου να κατηγορηθεί για αυτό η ίδια.
Τόσο οι αρχές της Ουκρανίας όσο και οι δυτικοί τους σύμμαχοι απορρίπτουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς ως ψευδείς, χωρίς να κρύβουν παράλληλα την ανησυχία τους: «Οταν η Ρωσία καλεί και λέει πως η Ουκρανία προετοιμάζει κάτι, αυτό σημαίνει ένα πράγμα: ότι η Ρωσία τα έχει ήδη προετοιμάσει όλα αυτά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Με τη μάχη της Χερσώνας προ των πυλών και την ήττα των ρωσικών δυνάμεων «αναπόφευκτη», σύμφωνα με τον λόρδο Ντάνατ, πρώην επικεφαλής του βρετανικού στρατιωτικού επιτελείου, ολοένα και περισσότεροι δυτικοί αναλυτές προειδοποιούν πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται ενδεχομένως να διαβεί στην Ουκρανία τον πυρηνικό Ρουβικώνα.
Στον Δνείπερο
Από τον Σεπτέμβριο και τις σοβαρές ήττες που υπέστησαν στα πεδία των μαχών οι ρωσικές δυνάμεις, ο Πούτιν κλιμακώνει σταθερά τον πόλεμο: επιστράτευσε εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους, ανακοίνωσε την προσάρτηση τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας, έχει επανειλημμένως απειλήσει με χρήση πυρηνικών όπλων. Το τελευταίο διάστημα, μετά την ταπεινωτική για τον ίδιο έκρηξη στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, ο ρωσικός στρατός δείχνει να έχει αποδυθεί σε μια εκστρατεία καταστροφής των υποδομών που εγγυώνται την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση της Ουκρανίας.
Οι ουκρανικές δυνάμεις, ωστόσο, εξακολουθούν να προωθούνται γύρω από τη Χερσώνα και τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας. Και μία ήττα στη Χερσώνα, τη μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που έχει κατακτήσει πλήρως η Ρωσία από τις αρχές του πολέμου, το μοναδικό της «πάτημα» στη δυτική όχθη του Δνείπερου, μία στρατηγικής σημασίας πύλη προς την Κριμαία, θα ήταν ακόμα πιο ταπεινωτική για τη Μόσχα. Η Ρωσία έχει διατάξει τους αμάχους να απομακρυνθούν από τα εδάφη που ελέγχει δυτικά του Δνείπερου και οργανώνει «εθελοντικά», υποτίθεται, όσους ντόπιους άνδρες «επιλέξουν να παραμείνουν» σε πολιτοφυλακές.
Η «βρώμικη βόμβα»
Πρώτος διατύπωσε προχθές τους ισχυρισμούς ότι το Κίεβο ετοιμάζεται για μια «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» με τη χρήση «βρώμικης βόμβας», δηλαδή συμβατικών εκρηκτικών με ραδιενεργό υλικό, ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου σε τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τους ομολόγους του από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία. «Οι χώρες μας κατέστησαν σαφές πως απορρίπτουμε όλοι τους φανερά ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας» αντέδρασαν με κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. «Ο κόσμος θα δει την αλήθεια σε οποιαδήποτε απόπειρα χρησιμοποίησης του ισχυρισμού αυτού ως προσχήματος για κλιμάκωση» πρόσθεσαν.
Κατόπιν αυτών, το Κρεμλίνο έσπευσε να καταγγείλει τον γάλλο πρόεδρο και τον γερμανό καγκελάριο πως δεν δείχνουν «καμία επιθυμία» να συμμετάσχουν «σε οποιεσδήποτε προσπάθειες διαμεσολάβησης» – πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο της Αγκυρας. «Η δυσπιστία τους δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει απειλή» επέμεινε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, την ώρα που ο ρώσος στρατιωτικός επιτελάρχης Βαλέρι Γκερασίμοφ διατύπωνε τηλεφωνικά τους ίδιους ισχυρισμούς αρχικά στον βρετανό ομόλογό του Τόνι Ραντάκιν και κατόπιν στον αμερικανό ομόλογό του, Μαρκ Μίλεϊ (με τον οποίο είχε να μιλήσει από τον Μάιο), και ο ρώσος υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, αρμόδιος στον ρωσικό στρατό για τις ραδιενεργές ουσίες, τα βιολογικά και τα χημικά προϊόντα, υποστήριζε ότι το Κίεβο έχει εισέλθει στο «τελικό στάδιο» της κατασκευής «βρώμικης βόμβας».
Λίγες εναλλακτικές
«Ανησυχώ για τη συλλογιστική βάσει της οποίας απορρίπτουμε την ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία» σχολίασε στο twitter ο Νάιτζελ Γκουλντ-Ντέιβις, αναλυτής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Υποθέσεων. «Δεν θέλουμε να συμβεί και/ή δεν βλέπουμε το νόημα, άρα δεν θα συμβεί. Η Ρωσία αντιμετωπίζει όμως ολοένα και λιγότερες εναλλακτικές επιλογές καθώς χάνει. Μία κλιμάκωση όλων των ειδών είναι περισσότερο πιθανή».
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις