Θεραπεία προδιαβήτη με δίαιτα low carb
Σημαντικά θετική είναι η επίδραση της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων, σε σύγκριση με τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών στον προδιαβήτη ή σε ήπιας μορφής διαβήτη τύπου ΙΙ
Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μειώνουν τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 τουλάχιστον όσο οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Ωστόσο, τα στοιχεία σχετικά με τις επιδράσεις της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων στην HbA1c σε άτομα που βρίσκονται στο όριο από προδιαβήτη έως διαβήτη που δεν παίρνουν αντιδιαβητικά φάρμακα, είναι περιορισμένα.
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Τουλέιν της Νέας Ορλεάνης, Τζόνς Χόπκινς του Μαίρυλαντ, Χάρβαρντ της Βοστώνης και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, συνέκριναν την επίδραση μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων σε σύγκριση με τη συνήθη δίαιτα χαμηλού λίπους, στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ατόμων με προδιαβήτη ή διαβήτη που δεν έπαιρναν θεραπεία. H σχετική μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA.
Αυτή η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή διάρκειας 6 μηνών με 2 παράλληλες ομάδες διεξήχθη από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2021 στο ιατρικό κέντρο Όσνερ στη Νέα Ορλεάνη της Λουϊζιάνα. Η ανάλυση δεδομένων πραγματοποιήθηκε από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.
Από τους 2.722 συμμετέχοντες που είχαν υποβληθεί σε προέλεγχο, σε έλεγχο υποβλήθηκαν οι 962. Εντάχθηκαν στη μελέτη 150 άτομα 40 έως 70 ετών με τη μέση ηλικία να εντοπίζεται στα 58,9 έτη. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους κυμαινόταν από 6% – 6,9% (42-52 mmol/mol).
Η παρέμβαση
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε αυτούς που θα ακολουθούσαν για το επόμενο εξάμηνο μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (στόχος κάτω από 40 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων τους πρώτους 3 μήνες και κάτω από 60 γραμμάρια τους επόμενους τρεις μήνες) ή σε συνήθη δίαιτα.
Στην ομάδα δίαιτας μειωμένων υδατανθράκων εφαρμόστηκε διατροφική συμβουλευτική.
Στη δεύτερη φάση, η ομάδα χαμηλών υδατανθράκων πήρε οδηγίες για κατανάλωση υδατανθράκων κάτω από 60 γρ. όμως στη μικρότερη δυνατή ποσότητα. Ο στόχος της δίαιτας σε 2 φάσεις ήταν να επιτρέψει στους συμμετέχοντες να δουν πώς ένιωθαν με λιγότερο από 40 γρ. υδατάνθρακες και στη συνέχεια -εάν το επέλεγαν – να δουν πώς την επίδραση της μικρής αύξησης στην κατανάλωση υδατανθράκων. Ο στόχος κάτω από 40 γρ. καθώς και χαμηλότεροι στόχοι έχουν αποδειχθεί ασφαλείς και δημιουργούν καρδιομεταβολικά οφέλη, ενώ λιγότερο από 50 γρ. την ημέρα μπορούν να προκαλέσουν διατροφική κέτωση. Στη μελέτη δεν υπήρχε ορισμένος στόχος απώλειας βάρους.
Αποτελέσματα
Σε σύγκριση με την ομάδα της συνήθους δίαιτας, η ομάδα των χαμηλών υδατανθράκων είχε σημαντικά μεγαλύτερη μείωση στην γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κατά 0,26% με την HbA1c να μειώνεται από 6,2% σε 5,8%, τη γλυκόζη νηστείας να μειώνεται κατά 10,3 mg/dL, (από 4,9 -15,6mg/dL) και το βάρος να μειώνεται κατά μέσο όρο κατά 5,9 κιλά, (από 4,4 – 7,4 κιλά ανά ασθενή).
Έτσι διαπιστώθηκε ότι η διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες οδήγησε σε βελτιώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με αυξημένη HbA1c που δεν έπαιρναν αντιδιαβητικά φάρμακα, όμως η μελέτη δεν μπόρεσε να αξιολογήσει τα αποτελέσματα ανεξάρτητα από την απώλειας βάρους που προκλήθηκε εξαιτίας της δίαιτας.
Αυτή η δίαιτα, εάν διατηρηθεί, μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη διατροφική προσέγγιση για την πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, όμως χρειάζεται περισσότερη έρευνα, σημείωσαν οι ερευνητές.