Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ, οι μειονότητες και ο «κύκλος» της Ιστορίας

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ, οι μειονότητες και ο «κύκλος» της Ιστορίας

Αν και με μεταναστευτικό υπόβαθρο, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να κυβερνήσει ως γνήσιο «τέκνο» των Τόρις

Το Ντιβάλι είναι η δημοφιλέστατη ινδουιστική γιορτή. Συμβολίζει τη «νίκη του φωτός επί του σκότους, του καλού εναντίον του κακού και της γνώσης εναντίον της άγνοιας». Έμελλε λοιπόν να είναι αυτή η ημέρα που θα άνοιγε για τον Ρίσι Σούνακ ο δρόμος για την πρωθυπουργία στη Βρετανία -πάλαι ποτέ αποικιοκρατική δύναμη στη χώρα καταγωγής του, την Ινδία.

Εβδομήντα πέντε χρόνια λοιπόν μετά την ανεξαρτησία της πολυπληθέστερης σήμερα δημοκρατίας στον κόσμο, η ιστορία δείχνει να κάνει κατά πολλούς τον κύκλο της, με την πρώτη στα χρονικά ανάληψη της βρετανικής πρωθυπουργίας από έναν Ινδουιστή, που δεν ανήκει στη λευκή φυλή, έχει «ρίζες» ινδικές και κάνει τον κοινοβουλευτικό όρκο κρατώντας τη Μπαγκαβάτ Γκίτα.

Ο Σούνακ δείχνει με κάθε ευκαιρία πόσο αφοσιωμένος είναι στη θρησκεία του, ακόμη και με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δηλώνει περήφανος για τους παππούδες του, «που ήρθαν με πολύ λίγα από ένα χωριό στη βόρεια Ινδία» και ακόμη πιο περήφανος για την πορεία που διαγράφει «δύο γενιές μετά, ο εγγονός τους».

«Ως Βρετανός Ασιάτης φυσικά γνωρίζω ότι υπάρχει ρατσισμός σε αυτή τη χώρα», είχε γράψει προ διετίας στο Twitter, καθώς το κίνημα Black Lives Matter «σάρωνε» τον πλανήτη μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. «Όμως μια καλύτερη κοινωνία», είχε τότε προσθέσει, «δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη».

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος έχει παραδεχθεί στο παρελθόν ότι δεν έχει βιώσει συστημικό ρατσισμό. Σήμερα, πέρα από τη σημειολογία της πρωθυπουργοποίησής του και τις εθνικιστικές θριαμβολογίες ινδικών ΜΜΕ -όπως ότι «ο γιος της Ινδίας υψώνεται πάνω από την αυτοκρατορία», όπως έγραψε τον αγγλόφωνο δίκτυο NDTV– όλοι δείχνουν βέβαιοι ότι ο Σούνακ θα κυβερνήσει με γνώμονα τα βασικά χαρακτηριστικά του: ως εκλεκτός των αγορών, θατσερικός, μέχρι το μεδούλι Brexiteer και μέλος της βρετανικής ελίτ, μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που θα ονειρεύονταν πολλά στελέχη των Τόρις.

Περισσότερο αστός… από Ινδός

Κατά μια έννοια, ο Σουνάκ θεωρείται δημιούργημα του βρετανικού κατεστημένου κι ας μην ήταν μέλος της ανώτερης τάξης από τα γεννοφάσκια του.

Με «σημαντικές» -όπως λέει- θυσίες των γονιών του και με «περγαμηνές» τις σπουδές του σε ελιτίστικα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βρετανίας και των ΗΠΑ, έφτιαξε από νωρίς τη δική του περιουσία ως τραπεζίτης -με θητεία στην Goldman Sachs και σε hedge funds- και ως συνιδρυτής επενδυτικών εταιρειών.

Τώρα ως ο πρώτος πρώην διαχειριστής κερδοσκοπικών κεφαλαίων που γίνεται ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, ο 42χρονος Σούνακ έχει ως πρώτη κυρία στο πλάι του την Ινδή σύζυγό του και κόρη ενός κροίσου, τον οποίο το περιοδικό Time έχει ονομάσει «πατέρα του ινδικού τομέα πληροφορικής», το Fortune έναν από τους 12 μεγαλύτερους επιχειρηματίες της εποχής μας και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός συμπρόεδρό του το 2005.

Στην πραγματικότητα, στην πολιτική καριέρα του Σούνακ το φυλετικό υπόβαθρο και η πολιτιστική ταυτότητα έδειχναν λιγότερο αντιπροσωπευτικά απ’ ό,τι ο ελιτίστικος τρόπος ζωής του.

Για την ακρίβεια, στην περίπτωσή του φαντάζουν σχεδόν «τυχαία», παρατηρεί στην Washington Post o ινδο-ιρλανδικής καταγωγής Σάντερ Κατουάλα, διευθυντής του British Future, μιας δεξαμενής σκέψης για τη μετανάστευση, την ταυτότητα και τη φυλή.

Μένει τώρα να φανεί, τονίζει, αν η ανάδειξη του Σούνακ στην πρωθυπουργία αποτελεί ένδειξη «ομαλοποίησης της εθνοτικής ποικιλομορφίας στη βρετανική πολιτική» -στην οποία ούτως ή άλλως υπάρχουν πολλοί πολιτικοί με μεταναστευτικό και εθνοτικό υπόβαθρο- ή του «μεγέθους της κρίσης» στο κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών.

Ήταν εξάλλου περίπου οι μισοί βουλευτές των Τόρις -και όχι απευθείας οι Βρετανοί ψηφοφόροι- που τον έστειλαν στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Νυν υπέρ πάντων… το κόμμα

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, περίπου το 14% του πληθυσμού στην Αγγλία και στην Ουαλία ανήκει σε εθνοτικές μειονότητες.

Στις δε τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, το 2019, εξελέγησαν 65 βουλευτές με μεταναστευτικό υπόβαθρο: το ένα δέκατο του συνόλου των εδρών τουτέστιν.

Εξ αυτών, οι 41 ανήκουν τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς και 22 στους Συντηρητικούς. Στις τάξεις των τελευταίων, πολλοί είναι μέλη της ανώτερης τάξης.

Από τον περασένο Μάιο εν τω μεταξύ, σε δημοσκόπηση του British Future, το 84% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι θα ένιωθε άνετα με έναν πρωθυπουργό που θα προερχόταν από κάποια μειονότητα. Περίπου τα τρία τέταρτα δήλωσαν ότι θεωρούν την πολυπολιτισμικότητα μέρος της βρετανικής κουλτούρας: μια σημαντική αλλαγή συγκριτικά με το 2011, όταν περισσότεροι από τους μισούς χαρακτήριζαν απειλή την εθνοτική ποικιλομορφία.

Αυτή πάντως δεν είναι τόσο εμφανής στο νέο υπουργικό συμβούλιο του Σούνακ, όσο ήταν σε εκείνα των δύο προκατόχων του: της Λιζ Τρας και του Μπόρις Τζόνσον.

Όπως και να έχει, «έχουμε ήδη δει τα όρια της θεωρίας ότι οι άνθρωποι εκτός της λευκής φυλής στην κορυφή σημαίνουν πάντα θετική αλλαγή», παρατηρεί σε άρθρο στον Guardian ο Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Μάρκους Ράιντερ, δημιουργός του podcast Black British Lives Matter.

«Σκεφτείτε τη Σουέλα Μπρέιβερμαν», αναφέρει, «κόρη μεταναστών από την Κένυα και τον Μαυρίκιο, που μοιράστηκε το “όνειρό» της να δει ένα αεροπλάνο γεμάτο πρόσφυγες να πετάει προς τη Ρουάντα». Προ εβδομάδας παραιτήθηκε από υπουργός Εσωτερικών από την κυβέρνηση Τρας. Τώρα, ξαναδιορίστηκε στο πόστο.

«Σκεφτείτε επίσης τον Ρίσι Σούνακo Ράιντερ», γράφει ο Ράιντερ, «όταν καυχιόταν ότι άλλαξε ένα μοντέλο χρηματοδότησης που έδινε περισσότερο δημόσιο χρήμα σε «υποβαθμισμένες αστικές περιοχές»».

«Στην πολιτική, η αξιολόγηση της πραγματικότητας βοηθά», επισημαίνει. «Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από μη λευκούς άντρες και γυναίκες (…) να αναρριχηθούν στην κορυφή και στη συνέχεια να γίνουν φορείς αλλαγής, αμφισβητώντας την κουλτούρα που τους επέτρεψε να επιτύχουν. Εκείνοι που το κάνουν θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024