Νέο μήνυμα στην Τουρκία, μετά τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», όπου διαμήνυσε πως «αμφισβήτηση κυριαρχίας από εταίρο του ΝΑΤΟ δεν είναι αποδεκτή», έστειλε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Σολτς υποστήριξε πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι γεμάτη δυνατότητες και αυτές οι ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιηθούν προς το συμφέρον όλων των γειτονικών χωρών.

Διαβάστε επίσης: Ενθουσιασμένος με την Ακρόπολη ο Σολτς – «Δεν μοιάζει με κανέναν άλλο τόπο Δημοκρατίας»

Αφού ο γερμανός καγκελάριος επεσήμανε πως οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν είναι σημαντικές μόνο για τις δύο χώρες (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία) αλλά για όλη την Ευρώπη και τη Βορειοατλαναντική Συμμαχία, τόνισε πως όλα τα θέματα πρέπει να επιλυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου.

Mάλιστα, εν συνεχεία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρόσθεσε ότι «δεν νοείται κράτη-μελη της συμμαχίας να αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία άλλης χώρας του ΝΑΤΟ».

Δείτε όλη τη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών

Μητσοτάκης: Κρίμα που ο Ερντογάν «δηλητηριάζει» τις σχέσεις μας με ψέματα

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι κρίμα ο Ερντογάν να μην βλέπει ότι οδηγείται σε αδιέξοδο όταν «δηλητηριάζει» τις σχέσεις μας με ψέματα.

«Οι θέσεις μας είναι σαφείς. Στο μεταναστευτικό η Ελλάδα φρουρεί και θα περιφρουρεί τα σύνορα» είπε ο έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αντιτάσσουμε στην τουρκική προκλητικότητα το Δίκαιο της Θάλασσας με οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Κάνοντας αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο πρωθυποργός εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλαδας να συμμετέχει στη διαδικασία του Βερολίνου.

Διαβάστε επίσης: Οι Γερμανοί ηγέτες συνέχιζαν προς Τουρκία μετά την Αθήνα – Ο Σολτς…

Ενεργειακή κρίση

Ψηλά στην ατζέντα των δύο δύο ηγετών βρέθηκε και το θέμα των τιμών ενέργειας και της αντιμετώπισής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει οι διαφωνίες των κρατών-μελών για την ενεργειακή κρίση να επιλυθούν στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει το ζήτημα αυτό να γυρίσει και πάλι σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τα λόγια του πρώην καγκελάριου Βίλι Μπράντ, ο οποίος σε ομιλία του το 1975 – όταν είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Παντείου – είχε θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Σημείωσε, ακόμη, ότι Ελλάδα και Γερμανία πρωτοστατούν σε έργα για την πράσινη μετάβαση, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο της Volkswagen στην Αστυπάλαια.

Από τη μεριά του, ο Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας ήταν εύστοχες, επισημαίνοντας την ανάγκη να πέσουν οι τιμές ενέργειες και να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στο ζήτημα αυτό. Εκτίμησε ότι οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ έχουν «πολλή δουλειά να κάνουν», ειδικά για να αποφύγουν τις ακραίες αυξήσεις τιμών στο φυσικό αέριο.

Ο καγκελάριος εξήρε τα προγράμματα που έχει δρομολογήσει η Ελλάδα για τις εισαγωγές αερίου, ενώ τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση και στις ΑΠΕ.

Άμυνα

Για την ελληνογερμανική συμφωνία για τους εξοπλισμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «μορφή κυκλικής ανταλλαγής» μεταξύ των δύο χωρών, η οποία έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων και τη στήριξη της Ουκρανίας. Για τα τεθωρακισμένα Marder, ανέφερε ότι η πρόθεση είναι να τοποθετηθούν στον Έβρο.

Ο κ. Σολτς σημείωσε ότι δεν θα ρωτήσει η Γερμανία τι θα κάνει η Ελλάδα με τα τεθωρακισμένα που της έδωσε, σημειώνοντας ότι η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος και αξιοσέβαστος εταίρος στο ΝΑΤΟ.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η Ελλάδα σήμερα είναι επιτέλους εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας, με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη περιορίζοντας την ανεργία και προσβλέποντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023».

«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Είναι αυτή που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σέβεται και αξιοποιεί παραγωγικά την ευρωπαϊκή αρωγή, όπως το πρόγραμμα του RRF. Και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο πειστικά μπορεί στην συνέχεια να διεκδικήσει και νέους πόρους» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Όλαφ Σολτς μίλησε για την κοινή ιστορία Ελλάδας – Γερμανίας, κάνοντας μνεία στη συνύπαρξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και τον ελληνικό τουρισμό.

Ο ίδιος διαπίστωσε ότι οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας είναι «εξαιρετικές». Τέλος, αναφερόμενος στις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεργασία Γερμανίας – Ελλάδας.